Aktuális

1400-an haltak meg az ingyensör miatt - városi legenda

R. K.

Létrehozva: 2018.09.24.

Valóságos vérfürdőbe torkollott II. Miklós koronázási szertartása. Az orosz cár ingyensört és -kolbászt ígért a népnek, de arra  nem számított, hogy a ceremóniánál mindenkit jobban érdekel majd a lakoma, ahogy arra sem, hogy az éhezők eközben halálra tapossák egymást.

II. Miklós cár jót akart, de nagyon rosszul sült el, amiért az utókor vérengző uralkodóként tartotta meg emlékezetében. Nyikolaj Alekszandrovics Ro­manov (1868–1918) 26 évesen örökölte meg az orosz trónt. Koronázási szer­tartását II. Miklós több­­napos népünnepélynek szánta: nem csak a szűk elitet hívta meg, az em­bereket is meg akarta vendégelni. Ettől még a nép nem zárta a szívébe: az egész ceremó­niára egymillió rubel ment el – csak a cárné ruhája 20 ezer rubelbe került, míg egy munkás teljes évi bére 300 rubel volt. 1896. má­jus 14-én végül ko­rona ke­rült II. Miklós fejére a Kremlben lévő Usz­pensz­kij-székesegyházban. Este hét­ezer embernek adtak díszvacsorát.

Kolbász és sör

A népünnepélyt négy nappal későbbre hirdették meg. Persze nem a kastélyba, hanem a Moszkva északnyugati határában lévő Hodinka-mezőre. Standokat és színpadokat állítottak fel, ajándékozást hirdettek meg, minden csapból sör folyt, ökrök tucatjait sütötték, a svédasztalok kolbásztól, kenyértől és mézeskalácstól roskadoztak, amik az átlagorosz asztalára csak ritkán kerültek fel. És persze mindezt ingyen. Nem csoda, hogy tízezrek jelentek meg már az ünnepséget megelőző napon a kapuknál, amire azonban a cári vezetés egyáltalán nem volt felkészülve.

Pletykából káosz

A tágas Hodinka-mező korábban katonai kiképzőtáborként működött, az orosz hadsereg rendszerint itt gyakorlatozott. A terület ebből kifolyólag kész akadálypálya volt: ágyúk és lövegek ütötte gödröktől hemzsegett. Ilyen környezetben várták az ünnepelni vágyó népet, akik persze legkevésbé sem a cár miatt, hanem sokkal inkább az ingyenkosztért jöttek. A felgyűlt tömeg már az éjszaka folyamán rendkívül türelmetlen volt. A mezőt körülvevő kerítés közelében egy gombostűt sem lehetett leejteni. Elkezdett terjedni a pletyka, hogy már engedik be  az embereket, és lehet, hogy nem mindenkinek jut az ajándékokból. Erre hatalmas pánik tört ki. A felhergelt tömeg áttörte a kerítéseket, megrohamozta a standokat. A rendfenntartásra kirendelt né­hány száz kozák katonának esélye sem volt megállítani az embertengert. Ordítozásoktól volt hangos a környék. A kiéhezett vendégek szó szerint eltaposták egymást. Körülbelül 1400-an lelték halálukat aznap, mígnem a felmentő orosz hadsereg megérkezett.

Ezért gyűlölték meg?

II. Miklóst sokkolták a történtek. Még aznap 100 ezer rubelt ado­má­nyozott az áldozatok családtagjainak. Le akarta mondani a fran­cia nagykövetségen tartandó bált is, de a tanácsadói meggyőzték, hogy ez negatívan érin­tené az orosz–francia kapcso­la­tokat, akik az egyetlen európai szövetsé­geseik voltak akkoriban – értékes ajándékokkal, kincsekkel érkeztek, és száz­ezer vörös rózsát is küldtek a cár tiszteletére. Végül a konfliktus el­kerülése miatt a holttesteket és a sebesülteket rö­vid időn belül elszállították a me­zőről, s a bált megtartották. Hiba volt a cárnak bedőlnie a tanácsadóinak, mivel innentől a nép meggyűlölte. Ráragasztották a Véres Miklós gúnynevet, és onnantól min­denki úgy tartotta, egyedül ő tehet a szörnyű tragédiáról.

Ha ötlete van vagy témát javasol, írjon! Várjuk levelét erre az e-mail-címre: [email protected] Rovatunk következő anyagát csütörtökön olvashatja

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714090211
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163579_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714090211
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros