Két Michelin-csillagos séf vezeti majd a Turai Kastély éttermét

túra
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 04. 16:38
A Clarisse megnyitásával, Mészáros Ádám séf ambíciói között szerepel az első hazai vidéki Michelin-csillag elérése, valamint a „zöld Michelin-csillag" minősítés megszerzése is.

Ahogyan korábban írtunk róla, teljes körű, mintegy két éven át tartó külső és belső felújítást követően szállóként nyitott újra a BOTANIQ Turai Kastély, amit nem rég Európa legjobb kastélyhotelének választottak meg. Mészáros Ádám, két Michelin-csillagos séf vezeti majd a szálloda fine dining éttermét, melyet a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról neveztek el.

A stílusos gasztronómiai "színpad" Forrás: Varai Eniko / Pinewood

A sajtónak már bemutatott, és november 17-én a nagyközönség előtt is megnyíló étterem egy olyan, a színházi esték hangulatát idéző gasztronómiai utazásra invitálja majd a vendégeit, amely során megelevendenek a tányérokon a kastélyt körülvevő erdő szintjei, egy minden érzékszervet megmozgató élmény keretében - olvasható a sajtóközleményben.

Mészáros Ádám elmondása szerint a menüsor helyi alapanyagok felhasználásával állt össze, és a helyszín inspirálta, a vendégek pedig ezekhez a fogásokhoz passzoló bor- és koktélpárosításokat kóstolhatnak az esték folyamán. A menühöz stílusban megfelelő kerámia étkészlet is készült, amit Néma Júlia keramikusművész tervezett.

Néma Júlia keramikusművész kerámiái Forrás: Varai Eniko / Pinewood

Mindezek mellett a vacsoraestek fényét emeli még az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált zenei aláfestés, a személyzet által viselt, Zoób Kati tervezte uniformisok, valamint egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal.

Az erdő a tányéron Forrás: Varai Eniko / Pinewood

A menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások. A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is. Az elkészített ételek a „farm to table", azaz a „földtől az asztalig" alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik. Jelenleg Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket, míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette - állt a közleményben.

A „földtől az asztalig" alapelv lényege Forrás: Varai Eniko / Pinewood

A Clarisse nyitvatartásának érdekessége, hogy bizonyos előre meghatározott napokon várja majd a vendégeit, előzetes foglalás alapján. Lesz egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsor és hozzá választható bor- vagy koktélválogatás. Ezzel párhuzamosan a BOTANIQ Turai Kastély Pálmaház étterme változatlanul működik az á la carte vendégek, illetve a szállóvendégek részére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.