A Kajmán-szigeteken tengervízzel érlelik a rumot

Karib-térség
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 22. 10:10
A Karib-térség és a rum elválaszthatatlanok egymástól, gondoljunk csak a Bacardira, vagy a Havana Clubra. Puerto Rico, Kuba, Jamaica, Guyana, Barbados mind szinte fürdik a rumban, a legfurább lepárló azonban a Kajmán-szigeteken található. Az idén tíz éves Cayman Spirits Co. az egyetlen cég a világon, amely tengervízzel érleli a rumot, áll az AFAR cikkében.

A lepárló kis mennyiségben készít csúcsminőségű rumot, ezek közül is a legérdekesebb a Seven Fathoms Rum.

Rum a tenger mélyéről Forrás: Cayman Spirits Company/Facebook

Az ital története a Cayman Spirits Co. egyéni megoldásokkal megépített lepárlójában kezdődik, majd egy a Kentuckyból származó tölgyfahordóban folytatódik. És most jön a csavar. A hordót, pontosabban a hordókat kiviszik a tengerre – hogy pontosan hova, az titok -, és leeresztik hét öl mélységbe, ez körülbelül 13 métert jelent. A hét öl angolra lefordítva „seven fathoms", vagyis a rum magáról a készítési eljárásról kapta a nevét. Miután a hordókat elnyelte a tenger, szépen ott is maradnak három éven keresztül, amikor is kiemelik őket, hogy palackozzák az italt.

A kép csak illusztráció Forrás: SocialButterflyMMG/Pixabay

Vannak olyan rumkészítők, akik a közeli vonatok keltette rezgéseket használják, sőt, olyan is akad, aki mélynyomóval bizsergeti az italát. A lényeg rázás, mert ez segít abban, hogy a rum beérjen. A módszer nem új: már több száz évvel ezelőtt is megfigyelték, hogy gyorsabban ért a rum, ha nem a parton tárolták, hanem a hajófenékben, amely egyfolytában billegett. Körülbelül olyasmi ez, mint amikor a kávét kevergetjük, hogy gyorsabban feloldódjon a cukor.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.