1. Kemény vagy lágy legyen?
Forraljunk vizet egy edényben, majd egy evőkanál segítségével óvatosan helyezzük bele a tojásokat. Ha a sárgáját folyósra szeretnénk, főzzük 2,5 percig. Lágy sárgájához, de kemény fehérjéhez 6 perc szükséges, míg teljesen kemény tojás esetén 10 percig hagyjuk főni - írja a Fanny magazin.
2. A folyamatos keverés a titka
Rántottához a tojást habverővel jól keverjük fel. Egy serpenyőt kenjünk ki zsiradékkal, lehetőleg vajjal. Lágy rántottához elegendő 2 perc sütés, ha pedig pirítottabb, szárazabb állagot szeretnénk, 5 percig kell sütnünk. Fontos, hogy közben keverjük folyamatosan.
3. Ettől lesz habkönnyű
Kevesen tudják, de az omlett abban különbözik a rántottától, hogy tejet vagy tejszínt adunk hozzá, illetve sütés közben nem kevergetjük, hanem úgy sütjük meg, mint egy normál palacsintát. Először egyik oldalát süssük 2 percig, majd átfordítva a másik felét további 1 percig. Nem szükséges mindkét oldalát megsütni; ha az első már elkészült, félbehajthatjuk, így lágy marad a belseje.
4. Csak gyöngyözzön, ne forrjon
Egy mélyebb lábasban forraljunk vizet sóval és ecettel, de ne hagyjuk lobogni, csak gyöngyözzön. A tojásokat egyesével üssük egy csészébe vagy kis tálkába. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük bele a tojást, és főzzük 5 percig. Ha mellé hollandi mártást és angol muffint is készítünk, máris kész az Eggs Benedict.
5. Nem folyik szét többé
A tükörtojáshoz melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, és olvasszunk benne kevés vajat vagy olajat. Ha végig közepes lángon sütjük, elkerülhetjük, hogy a fehérje túlsüljön, a sárgája pedig nyers maradjon. Süssük 5 percig a tökéletes állagért. Egyesek megfordítják, mások fedő alatt sütik, hogy a fehérje bevonja a sárgáját – ez ízlés kérdése.
6. Sütőpapírral nem ragad le
A felhőtojás különleges reggeli, mindössze 15 perc alatt elkészül. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd formázzunk belőle kisebb halmokat egy sütőpapírral kibélelt
tepsire. Mindegyiknek a közepére óvatosan helyezzük rá a sárgáját. Állítsuk be a sütőt 180 fokra, és így süssük 15 percig.
Nagy főzési idő kisokos 1.
Először kevés olajon fehéredésig pirítsuk meg a rizs 70 százalékát. Ezután öntsük fel másfélszer annyi vízzel. Fedő alatt forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. A főzési idő a rizs fajtájától függ, ezért mindig a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük – például basmati és jázmin rizs esetén 11 percig. Csak az elején keverjük át egyszer, utána már ne!
2. A forrástól számoljuk
Az al dente, azaz „fogkemény” tészta azt jelenti, hogy már megpuhult, de még érezhetően roppan a fogunk alatt. Ehhez forraljuk fel a vizet, és akkor adjuk hozzá a sót, amikor már lobog. Tegyük bele a tésztát, közben többször keverjük meg. Főzzük 7 percig, majd szűrjük le. Ne olajozzuk, és ne öblítsük le hideg vízzel.
3. Nem mállik szét a krumpli
Ha tört krumpli, krumplipüré vagy tepsiben sült burgonya kerül majd az asztalra, mindig héjában főzzük, így megmarad a keményítőtartalma, nem mállik szét, és az íze is finomabb. A főzési idő közepes burgonyánál 25 perc. Ha esetleg mégis felkockázzuk, 12 percig kell főzni, majd azonnal szűrjük le.
4. Felszívja a forró vizet
Tegyük a kuszkuszt hőálló tálba, majd locsoljuk meg kevés olívaolajjal vagy vajjal, és sózzuk meg. Öntsünk rá kétszeres mennyiségű forró vizet. Fedjük le, hagyjuk állni 8 percig, majd keverjük át, és már tálalhatjuk is.
5. Belül puha, kívül ropogós
Vegyük le a kukorica leveleit, tegyük a fazék aljára, erre jöhet egy réteg bajusztól megfosztott kukorica, majd újra a levelek. Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Főzzük 15 percig lefedve.
6. Egészben maradnak
Örök dilemma, hogy vajon be kell-e áztatnunk a lencsét vagy sem. A válsz egyszerű: áztatás nélkül hideg vízben tegyük fel a tűzhelyre, és amikor felforr, akkor szűrjük le, majd tiszta, langyos vízben főzzük készre. A kukta jelentősen lerövidíti a főzési időt, és jobban megőrzi az ízeket. Így 15 perc alatt elkészül, fedő nélkül közepes lángon 20-25 perc alatt.
7. Be kell áztatni
A szárazbabot mindenképp áztassuk be egy éjszakára. Ez nemcsak a főzési időt rövidíti le, hanem csökkenti a puffasztó hatást is. Ugyanezt elérhetjük, ha egy csipet szódabikarbónát adunk a főzővízhez. A főzési idő a bab típusától és méretétől függ, de általában legalább 1-2 órára van szükség, míg nagyobb babok esetén akár több órát is igénybe vehet.
8. Tegyük félre pihenni
Öblítsük le a kölest egy szűrőben, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és megelőzzük a kesernyés ízt. Háromszoros mennyiségű vízben főzzük 15 percig, de érdemes utána kicsit félretenni, mivel így teljesen felszívja a nedvességet, és még ízletesebb, könnyedebb állagot kapunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.