A szakértő rántotta le a leplet: elárulta milyen ételeket eszik a demencia megelőzésére

étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. január 23. 14:00
Azt reméli, hogy ezzel csökkenthető a kockázat.

Egy szakértő saját édesanyja lesújtó diagnózisa után elárulta melyek azok az ételek, amelyeket a demencia megelőzése érdekében fogyaszt.

Senior,Woman,,Headache,And,Pain,In,Garden,Or,Park,For
Az orvos szerint ezekkel az ételekkel megelőzhető a demencia Fotó: PeopleImages.com - Yuri A /  Shutterstock 

Tim Spector brit orvos és professzor nemrég nyíltan beszélt arról, hogyan tesz folyamatosan lépéseket annak érdekében, hogy megelőzze ezt a jellemzően időskorban jelentkező egészségügyi problémát. A Telegraph című lapnak írt véleménycikkében beszélt a betegségről, valamint arról, hogy ez hogyan érintette őt.

Elárulta, hogy 85 éves édesanyja már nem ismeri fel őt. Hozzátette, ez a tény arra késztette, hogy átértékelje, amit erről a betegségről tudni vél. Elmondása szerint, egyre több bizonyíték van arra, hogy az emberek késleltethetik vagy megelőzhetik a demenciát azzal, hogy megváltoztatják, milyen ételeket juttatnak a szervezetükbe.

Írásában elutasította azokat a felvetéseket is, amelyek szerint az emberek jelenleg egyszerű viselkedésbeli változtatásokkal meg tudják változtatni ennek a betegségnek a kialakulását.

Nem arról van szó, hogy keresztrejtvényt és sudokut kell kirakni, vagy kutyát sétáltatni. Az elmúlt évek kutatásai azt sugallják, hogy az agyban évekig csendben, alacsony szinten is fennmaradó gyulladás a memóriaromboló állapot egyik fő mozgatórugója, és hogy ez a sok ultra-feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú ételt tartalmazó, rossz étrend következménye lehet. A kutatás szerint az agyi gyulladás a memóriaromboló állapot egyik fő okozója. Azt is tudjuk, hogy bizonyos ételek csökkenthetik a gyulladást, és így hosszabb ideig jó állapotban tarthatják az agyunkat

- magyarázta a szakember.

Tim Spector ezután kifejtette, hogy mostanában több diófélét és magot fogyaszt gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt. Ez viszont segíthet a bélmikrobáknak olyan vegyi anyagokat termelni, amelyek az immunrendszerünkkel kölcsönhatásba lépve csökkentik a gyulladást az agyban. Azt is megjegyezte, hogy mindkettő kiváló omega-3 forrás, és elmondta, hogy emiatt több halat is eszik. Megjegyezte, hogy a kagylók is jók lehetnek a demencia megelőzése érdekében - írja az Unilad.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.