pszicho

Színtiszta pszichológia - ezért szeretnénk úgy kinézni, mint kedvenc sztárjaink

Bors

Létrehozva: 2024.03.04.

Módosítva: 2024.03.04.

Próbálunk úgy öltözni, úgy táncolni, olyan parfümöt használni, úgy étkezni, olyan sportot űzni, vagy olyan kiskedvencet tartani, mint az általunk imádott híresség. De miért jó ez nekünk?

A reklámok többsége arra épül, hogy a cégek kifizetnek kisebb vagyonokat a világsztároknak azért, hogy egyetlen másodpercig a kezükben tartsák az eladni kívánt terméket. És igen, működik: mi észrevesszük, és máris vágyunk arra a bizonyos dologra - írja a Fanny Magazin.

Mágnesként vonz minket

Attól a perctől kezdve, hogy megszületünk, fejlődésünk minden apró lépése annak köszönhető, hogy utánozunk. Először a szüleinket, majd a tágabb környezetünket. Felnőttként pedig már tudatosan olyan emberek mintáját követjük, akikre felnézünk, akiket csodálunk, akiknek szívesen lennénk a helyükben. Egy idő után már nem is az a fontos, mit csinál valaki, hanem az, hogy ki csinálja. Sokkal nagyobb valószínűséggel ragadnak meg minket olyan dolgok, amit egy általunk kedvelt, nagyra becsült híresség mond, csinál, visel, még akkor is, ha az adott cselekménynek a világon semmi köze ahhoz, ami miatt sikeres lett. Ilyen például az öltözködése, a frizurája vagy a beszédmódja.

Alapvetően ez az oka annak, hogy a cégek szponzorálják a sztárokat, tehát fizetnek azért, hogy használják, viseljék a termékeiket. Szerepelnek a tévében és a médiában, amit mi látunk, és természetesen azonnal mi is vágyunk arra a bizonyos termékre. No és persze az adott árucikk dobozán sem felejtik el feltüntetni, hogy David Beckham éppen milyen alsónadrágot visel, George Clooney pont ilyen kávét iszik, vagy Beyonce is ezt a parfümöt használja – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Az ösztöneinkben van

Míg az állatok körében a dominancia, az erő határozza meg, hogy kit követnek, utánoznak a többiek, az embereknél ez másként működik. Bár a celebkultúra formáját kétségtelenül a modern világ alakította ki, az utánzás sokkal alapvetőbb emberi ösztönökben gyökerezik. A presztízs meghatározza az embert. Ez tette lehetővé őseink számára, hogy elismerjék és jutalmazzák a kiemelkedő képességekkel és tudással rendelkező egyéneket, tanuljanak tőlük, és hogy minden egymást követő generáció az elődeik tudására építsen és azt fejlessze tovább. Az antropológusok szerint azonban akkor is hajlamosak vagyunk az utánzásra, ha azok a cselekedetetek, viselkedési módok önmagukban nem hasznosak, sőt akár károsak is lehetnek, vagy éppen semmi közük az adott személy sikeréhez. Például David Beckham alsógatyája. Ennek oka az, hogy a presztízsorientált tanulás egy nagyon általános stratégia, amely a sikeres példaképekre, nem pedig konkrét tulajdonságokra irányul – árulja el a pszichológus.

Veszélyes játék

A modern világ nagyon különbözik attól, amelyben agyunk kifejlődött, és a sikeres emberek utánzására irányuló hajlam mára akár a hírességek iránti egészségtelen megszállottsággá is elfajulhat. Az ősi társadalmakban a jó példaképek mintája egyértelműen meghatározott volt: jó vadász, vagy gyűjtögető, netán szülő, esetleg rituális szakértő. A mi társadalmunkban azonban a siker kritériumai sokkal változatosabbak és átláthatatlanabbak. Sok híresség olyan területeken érte el sikereit, mint a sport vagy a zene. Ha esetleg ezekben nem vagyunk tehetségesek, azt utánozzuk, amit tudunk, mert az agyunk arra van programozva, hogy a presztízst az alkalmazkodó viselkedéshez társítsa. Ha nem tudunk énekelni, akkor legalább olyan frizurát csináltatunk, mint a kedvenc énekesünknek van.

Mit szeretnénk igazán?

Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi az pontosan, ami annyira csodálatra vagy akár irigylésre méltó a kedvenc sztárunk életében? Mi az, amiért utánozzuk?

- Sok pénz

Egy általános válasz arra, hogy valaki miért szeretne filmsztárrá, rocksztárrá, szupermodellé válni. Hiszen a pénz biztonságot és jólétet biztosít. Ki ne vágyna erre?

- Hírnév

Ez is szoros összefüggésben van a pénzzel. Azt feltételezzük, hogy azok, akik sok pénzt keresnek, megérdemlik. Egy jól fizetett színész várhatóan jobb, mint kevésbé megfizetett társai. A társadalmi kapcsolatok ugyan eléggé összetettek, de általános az az elképzelés, hogy a sok pénz sok értéket képvisel az adott ember jellemében.

- Rájuk irányuló figyelem

Ebben az esetben leginkább a színpadhoz kapcsolódó szakmákra gondolunk. Azok az emberek, akik szeretnek fellépni, a színpad által keltett izgalom rabjai lehetnek. Ahogy a kanapénk kényelméből látjuk őket, úgy gondoljuk, hogy ez fantasztikus, irigykedünk, bárcsak minket is ennyi ember csodálna.

- Könnyű élet

Úgy képzeljük, hogy az imádott sztárunk élete könnyű, csupa öröm és kacagás. Pedig neki is – a többi hírességgel egyetemben – hatalmas nyomást kell elviselnie, nap mint nap küzd azért, hogy megőrizze a sikererességét, a hírnevét, a tehetségét és rajongókat. Ennek érdekében pedig rengeteg munkát, energiát és időt kell fordítana magára. Emellett persze azon is elképesztően sokat kell dolgozniuk a hírességeknek, hogy mindig fittek, csinosak, fiatalosak maradjanak. Mindez rengeteg odaadást és nagy erőfeszítést igényel, de mivel ezt nem látjuk, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Velünk van a baj?

Egyáltalán nem ciki, ha egy általunk nagyra tartott sztárt próbálunk utánozni, persze egészséges kereteken belül. Ezt a viselkedést tükrözésnek nevezzük, amelyet akkor is tapasztalhatunk, ha egy olyan emberrel beszélgetünk, akik tisztelünk, szeretünk, becsülünk. Ilyenkor észrevétlenül, nem is tudatosan, de átvesszük a gesztusait, a szófordulatait. Így van ez ősidők óta, így tanuljuk és tanultuk meg a társadalmilag elfogadott viselkedést is. A tükrözés egyébként hatással van a mindennapi életünkre. Vegyünk például, az ásítást, szomorúságot, nevetést vagy az undort. Amint valaki ezeket teszi, önkéntelenül utánozzuk – mondja a szakértő.

Nemek közötti különbség

Kutatók megállapították, hogy a nők hajlamosabbak az utánzásra, mint a férfiak, és mindkét nem másképp csinálja. Míg a nők igazi profik az érzelmi utánzásban, addig a férfiak inkább a testtartásra és a gesztusokra koncentrálnak.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142666_auto_resized.jpg
origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27264_resized.jpg?avcount=1713654911
origo.hu

Kétmilliós női biciklivel bohóckodik Magyar Péter - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146291_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147542_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A magyarországinál alacsonyabb bérek és nagyobb infláció – ennyit a „bezzeg Romániáról"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147852_auto_resized.jpg
ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141917_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27262_resized.jpg?avcount=1713654911
origo.hu

Meg akart menteni egy liftbe szorult nőt, majd szörnyű dolog történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147191_auto_resized.jpg
travelo.hu

Preparátumnak hitték a múzeumi látogatók a baglyot, amíg váratlanul rájuk nem pislogott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713654911
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713654911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147246_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Videó bizonyítja: Válni készül a Házasság első látásra párja?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy