Bárány és torma: 5 kihagyhatatlan recept az ünnepi asztalra

Torma
PUBLIKÁLÁS: 2024. március 30. 15:30
Tormás palacsinta? Kapros bárányleves? Ugye a te érdeklődésedet is felkeltettük!

A húsvét legősibb jelképe a bárány, melynek nagyon régóta hagyománya van az ünnepi asztalon. Ilyen a torma is, ami az életerő jelképe és remek kiegészítője a karakteres húsoknak. Most a Fanny magazin segítségével izgalmas recepteket mutatunk be, kis csavarral: nem kell lemondani a hagyományos hozzávalókról, mégis feldobhatjuk az ünnepi étkezéseket!

Kapros-citromos bárányleves

Hozzávalók (4 személyre): 50 g libazsír * 2 fej vöröshagyma * 600 g báránylapocka * 1 csokor kapor * ½ db kezeletlen citrom héja és leve * 2 babérlevél * 2 szál sárgarépa * 1 szál petrezselyemgyökér * 200 ml tejföl * 1 evőkanál liszt * só

Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A libazsíron futtassuk meg a felvágott hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott húst. Ha már fehérre sültek a húskockák, tegyük hozzá a fél csokor összevágott kaprot, engedjük fel kevés vízzel.

2. Rakjuk bele a citromhéjat és a babérlevelet is. Pároljuk félig puhára a húst. Ekkor adjuk hozzá a félkarikára vágott gyökérzöldségeket. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy összesen másfél liter legyen a leves. Ha minden megfőtt, sűrítsük be tejfölös habarással. Végül ízesítsük sóval, a maradék kaporral és a citromlével.

Elkészítési idő: 80 perc

1 adag: 310 kcal

Báránycomb petrezselymes puliszkával és zöldségraguval

Hozzávalók (4 személyre): 

A bárányhoz: 4 szelet báránycomb * só * bors * 1 teáskanál őrölt kakukkfű * 1 teáskanál őrölt rozmaring * 2 gerezd fokhagyma * 100 ml száraz fehérbor vagy rozé * zsiradék

A puliszkához: 1 gerezd fokhagyma * só * bors * 2 szál újhagyma * 200 g kukoricadara * 1 kávéskanál őrölt rozmaring * 1 kis csokor petrezselyem zöldje

A zöldségraguhoz: 3 fej lila hagyma * olívaolaj * 200 g zöld és fekete magozott olajbogyó * 1 kis üveg kapribogyó * 2 gerezd fokhagyma * 1 kis csokor petrezselyem zöldje * 1 nagy marék koktélparadicsom

Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Dörzsöljük be a húst sóval és borssal, majd az őrölt fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Hagyjuk állni fél órát-órát, hogy magába szívja a fűszerek zamatát.

2. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk kevés zsiradékot, és süssük meg rajta a hússzeletek mindkét oldalát. Öntsünk alá egy pici bort, tegyünk a serpenyőre egy fedőt, és pároljuk saját levében a húst. Gyakran nézzünk rá, és mindig öntsünk alá egy kevés bort, ha szükséges. Ha már puha a bárány, akkor vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára.

3. A puliszkához forraljunk fel egy liter vizet egy gerezd apróra vágott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, két szál apróra vágott újhagymával. Szórjuk bele a darát, adjuk hozzá az őrölt rozmaringot, és főzzük kevergetve 5-10 percig. Ha kész, keverjük hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét is.

4. Hideg vízzel öblítsünk ki egy kisebb szögletes, hosszúkás formát, és öntsük bele a masszát. Hagyjuk szobahőmérsékleten dermedni. Tálalás előtt borítsuk deszkára, szeleteljük fel.

5. A zöldségraguhoz kockázzuk fel a meghámozott hagymát, és kezdjük el kevés olívaolajon sütni. Pár perc múlva adjuk hozzá a leszűrt olíva- és kapribogyót, a kétgerezdnyi zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselyem zöldjét. Ismét pár perc múlva dobjuk bele a félbevágott koktélparadicsomot, de ezzel már épp csak összeforrósítjuk, hogy még ne essen szét a paradicsom. Kóstoljuk meg, valószínűleg nincs szükség sózásra, mert az olíva- és a kapribogyó megadja a szükséges ízesítést. 

Elkészítési idő: 120 perc+pácolás

1 adag: 700 kcal

 

Serpenyős báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal

Hozzávalók: 4-8 db báránycsülök * só * 1 csokor friss bazsalikom * 2 fej vöröshagyma * 2 db paradicsom * 2 db zöldpaprika * 1 kis fej fokhagyma * 
150 g libazsír

A gombóchoz: 500 g főtt burgonya * 1 db tojás * 1 evőkanál libazsír * só * kb. 300 g liszt * 50-100 g vaj * 1 csokor petrezselyem zöldje * 1 tálca zsázsa
olívaolaj * 400 g koktélparadicsom

Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Dörzsöljük be a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Tegyük egy tepsibe a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Fektessük rá a befűszerezett húst. Rakjuk mellé a félbevágott fokhagymafejet is. Öntsük rá a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet. Fedjük le és tegyük 160 fokos sütőbe és pároljuk bő egy órán át. Ha megpuhult, vegyük le róla a takarást. Állítsuk a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és körülbelül tíz perc alatt pirítsuk meg a húst.

2. A burgonyát még forrón törjük át. Ha lehűlt, keverjük hozzá a tojást, a libazsírt, egy nagy csipet sót, majd gyúrjuk össze annyi liszttel, amennyit felvesz.

3. Gyúrjunk belőle kis diónyi gombócokat (főzés közben nőni fognak). Egy csipet sóval forraljunk vizet, és a gyöngyöző vízben főzzük ki a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon futtassuk meg a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, szedjük rá a gombócokat, forgassuk át. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, és nagyon rövid ideig süssük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak. Tálaljuk a burgonyagombóccal és a hússal.

Elkészítési idő: 120 perc 

1 adag: 890 kcal

Tormás sonkás palacsinta

Hozzávalók (4 személyre): 300 ml tej * 2 db tojás * 75 ml olaj * 1 csipet só * 200 g liszt * 1/2 csomag sütőpor * 1-2 evőkanál ecetes reszelt torma * 1 kis csokor petrezselyem zöldje * 4-5 db hónapos retek  * 200 ml ásványvíz * vaj a sütéshez

A mártáshoz: 50 g vaj * 1 kis csokor újhagyma * 2 púpozott evőkanál keményítő * 200 ml tejszín * 100 ml víz * 1 evőkanál reszelt sajt * só

Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Öntsük a tejet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojást, az olajat, a csipet sót, és alaposan keverjük össze. Mérjük hozzá a lisztet és a sütőport, és keverjük sűrű, krémszerű tésztává. Ezután keverjük hozzá a tormát, az összevágott petrezselyem zöldjét és a felkockázott retket. Végül adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet is.

2. Felforrósított palacsintasütőben egy-egy borsónyi vajon süssünk kisebb, vastagabb palacsintákat. 

3. A mártáshoz a felolvasztott vajon futtassuk meg a felkarikázott újhagymát. Szórjuk meg a keményítővel, majd öntsük fel a tejszín és a víz keverékével. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Vegyük le, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk. Tálaljuk sonkával, retekkel.

Elkészítési idő: 25 perc 

1 adag: 280 kcal

Kolbászkrémes tormás bejgli

Hozzávalók (1 rúdhoz):
A tésztához: 100 ml tej * 100 g vaj * 250 g liszt * ½ csomag instant élesztő * 1 db tojás * 1 kávéskanál só * 1 csipet cukor  * 1 tojássárgája a kenéshez 

A kolbászkrémhez: 250 g kolbász * 1 kávéskanál ecetes torma * 1 teáskanál mustár

Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A tejet és a vajat melegítsük kézmelegre és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a lisztet, az élesztőt, a tojást, a sót és a cukrot, és dagasszuk ki. Nagyon ragacsos a tészta, de nem kell tőle megijedni, kezelhető lesz a végén. Letakarva hagyjuk fél órán át pihenni. 

2. Amíg kel, készítsük el a kolbászkrémet. A kolbász héját húzzuk le, daráljuk le a kolbászt. Ízesítsük kis tormával és mustárral. 

3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagra. Kenjük meg a kolbászkrémmel, majd formázzuk úgy, mint a karácsonyi bejglit: a két szélén hajtsuk fel a tésztát, majd csavarjuk fel. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert tojással, hagyjuk megszáradni rajta, majd tegyük be a hűtőszekrénybe egy órára. Vegyük ki, hagyjuk megkelni. Újra kenjük át a maradék tojással, majd 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt süssük készre.

Elkészítési idő: 70 perc+pihentetés

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.