Hűtés

Főhet a fejünk a májusi hőség miatt, de néhány trükköt bevethetünk

Bors

Létrehozva: 2022.05.25.

Még csak május van, de már kaptunk 30 fokos meleget, így most főhet a feje annak, aki nem hívott időben klímást. Mutatjuk, mit tehetünk házilag a hűvösért a lakásban.

Forrás: Pixabay

Helyenként már 30 foknál is több volt a napokban az országban, így már most, május végén igencsak melegünk lehet a lakásban is, ahol nincs megfelelő túlmelegedés elleni védelem, jelesül hűs árnyékot adó fák, vagy nincs lehetőségünk a megfelelő szellőztetésre. És hol van még az igazi nyár, amikor még csak éjjel sem hűl le a levegő annyira, hogy az a lakás levegőjét is elviselhetőbbé tegye? A korábbi évekhez hasonlóan már idén is elkéstünk a klíma beszereltetésével, ilyenkor már nem tudnak vállalni új telepítést a szakemberek. De mit tehetünk, hogy ne főjön a fejünk az állandó hőségben?

Bármilyen furcsának is hangzik, mégis van néhány praktika, amit kipróbálhatunk arra az esetre, ha nincs klíma a lakásban.

Szellőztetés kora reggel

A legnagyobb kánikulában nincsen sok értelme szellőztetni, hiszen kintről legfeljebb melegebb levegőt tudjuk beengedni. Általában csak éjszaka megfelelő a kinti hőmérséklet ahhoz, hogy azzal csökkenteni tudjuk a bentit. Célszerű egy kis kereszthuzatot csinálnunk, hogy a hűvös átjárhassa helyiségeinket. Ha a legjobb végeredményt szeretnénk elérni, akkor keljünk időben és már az első napsugarak megjelenése előtt zárjunk be és sötétítsünk le, amit csak tudunk.

Jeges sós vizes ventilátor

A lakás hűtésében a lényeg, hogy mozogjon a levegő – ebben pedig nagy segítségünkre lehet egy egyszerűbb ventilátor is. Ha még jobb hatást szeretnénk elérni, akkor tegyünk egy kis sós jeget a ventilátor elé. Hogy miért pont sósat? A só egy kicsit megemeli a víz fagyáspontját, ami a nyári melegben hasznos tulajdonság. Csinálhatunk jégkockákat is, de akár ásványvizes palackokat is lefagyaszthatunk, hogy minél tovább maradjon meg a víz jég formájában. Körülbelül egy a kilenchez arányban tegyünk sót és vizet egy másfél literes palackba! Hagyjunk egy kis helyet, körülbelül 3 decilitert a fagyás következtében bekövetkező térfogatnövekedésnek. Ha megfagyott, akkor pedig élvezzük a belőle áradó hűvösséget!

szoba
nyár
klíma
ventilátor
A klíma nagyon jó. De mi van, ha nincs?  Fotó: Pixabay

Árnyékolás a legforróbb pontokon

Az egyik legjobb megoldás annak, hogy ne melegedjen fel lakásunk, ha megakadályozzuk azt, hogy a napsugarak bejussanak oda. Ezért árnyékoljuk le az ablakokat, különösen azokat, amelyeket telibe süt meg a nap bizonyos napszakokban! Ha elmegyünk otthonról, érdemes az egész lakást besötétíteni, hogy kellemes hűvös fogadjon minket akkor, amikor hazaérünk munkából. Ha otthon vagyunk, akkor is érdemes napközben teljesen lesötétítenünk, az ablak árnyékolás házilag fontos lépés, ha szeretnénk elkerülni, hogy nappalink szaunává változzon.

Csavarjuk fel a szőnyeget

Bármilyen meglepő, szedjük fel a nyári hónapokra a szőnyegeket a lakásban! Egyszerűen csavarjuk fel őket, és mossunk fel hideg vízzel!

https://cdn.borsonline.hu/2021/07/6jYPm7gDNiu_Sj1uL-43vz53kAJFzVZVW0c_DZpdHpE/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FjMTQ4ODNkYzFjYzQxOGJiNzZiMGNjYjdiNDQzM2Zj.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Újra beüt a kánikula: összegyűjtöttük, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen

Mától beüt újra a kánikula, megérkezett a harmadik hőhullám az országba. Úgy készüljünk, hogy akár 38-40 fok is lehet! A Bors most összegyűjtötte, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen otthon, útközben és a munkahelyünkön.

Húzzunk ki minden elektromos eszközt

Az árammal működő gépek is sok hőt termelnek, ezért jobb, ha odafigyelünk rájuk, húzzuk ki őket, amikor csak lehet, és nincsenek használatban. Ha akár éjszakára, akár napközben, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodsz otthon, kihúzod a konnektorból a nem használt eszközöket, egyaránt spórolhatsz az áramszámlán és mérsékelheted a benti hőmérsékletet.

Válasszunk megfelelő ágyneműt

Aki a kellemes hűvöset szereti alváshoz, annak bizony kín lehet a nyári hónapokban az alvás is. Ezért válassz 100% pamut ágyneműt. A világos textíliából készült huzatoknak jobb a légáteresztő képességük, érdemes tehát erre is figyelni, így talán a hőség ellenére is tudunk majd nyugodtan aludni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977691_auto_resized.jpg
origo.hu

Kvíz: Ön ismeri az ételek régies elnevezését?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16978552_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a szakításról a párjánál 20 évvel idősebb magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16976792_auto_resized.png
metropol.hu

Halála után is gyerekeken segít a 9 évesen elhunyt Szász Níla

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16975747_auto_resized.png
hirtv.hu

Élő adásban rágalmazta Novák Katalint és Balog Zoltánt Márki-Zay Péter + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16979552_auto_resized.jpg
ripost.hu

Óráink vannak hátra és becsapódik egy műhold a Földbe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977365_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ungár Péter könnyen lehet, hogy beütötte az utolsó szöget is az ellenzék koporsójába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16979147_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óráink vannak hátra, és egy fantasztikus égi jelenségnek lehetünk szemtanúi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16979178_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezzel a házi torokcukorkával akár több ezer forintot is spórolhatsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16975883_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem volt szerencséje" - váratlan dolog történt a magyar családanya telitalálatos Ötöslottó-szelvényével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977975_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25153_resized.jpg?avcount=1708566312
life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/OldlUOdGjoQy3aQXUw2lEYm48S8bP_tkUoqwJr3vBf0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JkNzU2YjJhYzIzZTRlZWY4OWE1OWY5NjY3OTc5Mzk1.jpg
Horoszkóp

Erre a három csillagjegyre óriási izgalmak várnak ma

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/w2H793a41XthVz_jzL52fEJjlBeljkREM4Mtudbw0JA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZmZmFhMDY3ZjQ4ODQ1OTY4MjY5YzVmMjRkZWJmZjNj.jpg
Ezo

Pénteken olyan együttállás kezdődik, amely négy csillagjegy életét alapjaiban változtatja meg