PR Cikkek

Ártalomcsökkentés a valóságban – mit mond a szakértő? (x)

Bors

Létrehozva: 2023.08.07.

A magyar társadalomnak része nagyságrendileg egymillió ember, akik nem képesek vagy nem szeretnének felhagyni a dohányzással. Esetükben tájékoztatásra van szükség az ártalomcsökkentett lehetőségekről – ért egyet a kardiológus, a szakpszichológus és a piackutató. A megközelítés már bizonyított: Svédország pont ezt a receptet használva lett a világ első füstmentes országa, és Japánban is nagyon előremutatóak az eredmények.

„Legalább két generációnyi dohányzó él velünk Magyarországon, körülbelül egymillió ember, aki nem tud leszokni a dohányzásról, vagy nem akarja azt abbahagyni. Ma már nem érvényes rájuk az, amit az egyetemen tanultunk, hogy a dohányosnak mondd azt, hogy szokjon le, vagy nem foglalkozol vele” – mondja dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Szerinte el kell fogadnunk, hogy az embereknek vannak rossz szokásai, és ha ezekkel nem tudnak felhagyni, akkor a rendelkezésre álló tudásbázisból kiindulva kell számukra kevésbé ártalmas lehetőségeket felmutatni.  

Fotó: BAT

A dohányipari termékek közül az ártalomcsökkentett alternatívák, tehát a hevítéses technológia, a nikotinpárna és az e-cigaretta pont ilyesmire képes. Japánban, ahol 10 év alatt a dohányzók több mint 20 százaléka tért át ezekre a kevésbé ártalmas termékekre, öregedő népesség mellett is csökkenni kezdett az akut tüdőmegbetegedések, valamint az ezek okozta halálesetek száma a kardiológus szerint, miközben a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint az infarktusok számában is javulás állt be. 

Hasonló eredmények vannak Svédországban is: a nagyon tudatos, ártalomcsökkentett megoldásokat előnyben részesítő stratégiát követő északi állam másfél évtized alatt elérte, hogy a felnőttek kevesebb mint 5 százaléka használ hagyományos, éghető dohánytermékeket. Svédországban az uniós átlag felét se éri el a tüdőrákra visszavezethető halálozás, az összes rákos megbetegedés okozta halálesetek száma is 38 százalékkal kevesebb. Érthető módon a daganatos megbetegedésből is 41 százalékkal kevesebb van, mint Európa más országaiban.(1)

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus is egyetért azzal, hogy muszáj elfogadnunk azt, hogy nem minden ember akar leszokni. Ennél a kategóriánál pedig az ártalomcsökkentett megoldások használata kedvező elmozdulást jelez az egészségtudatos magatartásban, hiszen a klasszikus cigaretta esetében az ártalmak jelentős része a dohány égése közben képződő káros anyagok belélegzéséhez kapcsolódik. Az új típusú dohányipari alternatívák használata nem jár égéssel, így a hagyományos cigarettákhoz képest alacsonyabb a károsanyag-kitettség*, bár ezek hosszútávú hatásai további vizsgálatokat igényelnek.  

„Ahelyett, hogy meg akarnánk változtatni a társadalmat, ami pár száz emberöltőre visszatekintve sem igazán sikerült, érdemesebb arra figyelni, hogyan tudunk ebből a legjobban kijönni” – teszi hozzá dr. Toldy-Schedel Emil. Miközben azt nem vitatja, hogy további vizsgálatokra van szükség, fogós kérdésnek tartja, vajon szabad-e éveket, évtizedeket várni azzal, hogy bekerüljenek az ajánlásba az ártalomcsökkentett termékek. Hiszen az előnyök jó része – például hogy a dohányosok nem fognak reggeli köhögésre panaszkodni, minőségibbé válik az alvásuk, a laboreredményeik is kedvezőbbé válhatnak – azonnal vagy nagyon hamar képes jelentkezni. 

 

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért, kérjük, látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755942_auto_resized.jpg
origo.hu

Hiába várták a milliárdos Jákob Zoltánt a cége buliján, nem ment el, aztán váratlan dolog történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758049_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy 17, egy 18 és egy 25 éves fiatal halálát okozta Norbert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758362_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiakadtak Szoboszlai rajongói; elmondta róla a véleményét a Liverpoolból repült sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757944_auto_resized.jpg
vg.hu

A sztrájk napján életbe lépett az új MÁV-VOLÁN menetrend

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757219_auto_resized.png
metropol.hu

Messi és Ronaldo sehol: ő a világ legjobban fizetett sportolója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758460_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Egy francia fregatt lelőtt két támadó jemeni drónt a Vörös-tenger felett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758278_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitört a pánik az M3-as metróállomáson: szörnyű baleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757466_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. december 11-17.: Új reményt hoz a Nyilas újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757569_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Halálos rendőrbaleset történt, ketten is életüket vesztették

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22690_resized.jpg?avcount=1702217112
mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757035_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Stana Alexandra megtörte a csendet: kiderült, mi van köztük Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22728_resized.jpg?avcount=1702217112
life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/ZEI0FFygjVnNBJkDM-uzBAdfsZLe1L5Gz8yeTEYaYeI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFkZWY5YjgwZmEyMzQyY2ZiMzNiYTU5NTRlMTczMDli.jpg
PR Cikkek

Sosem tapasztalt összefogással állnak a Jónak lenni jó! mellett a hírességek (x)

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/lSG2k3jT5soj5kKWV4n2X-HAVB3ojKlb_NqVFevuRJc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U4OGNiOWNkNTE4ZTQ1OWY4MzE4MWE3M2VkMWE2ZmY2.jpg
PR

Folyamatos fejlesztések a SPAR-nál - megújult az újpesti SPAR szupermarket (x)