PR Cikkek

Most érdemes fűnyírót választani! (x)

Címkék
fűnyíró

Bors

2021. december 6. hétfő 15:20

Az évvégi leárazások remek alkalmat kínálnak a kerti gépek beszerzésére. Egy-egy gép árán akár jelentős összegeket spórolhatunk, ha most vásároljuk meg őket. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mit érdemes tudni fűnyíró vásárlása előtt.

Forrás: Pixabay

Egy megfelelő fűnyíróval öröm a munka; könnyedén elvégezhetjük a nyírást, a végeredmény pedig sima zöld felület lesz. A rendszeresen végzett vágás hozzájárul a gyep egészségének és épségének megőrzéséhez, így a gondoskodásnak köszönhetően hibátlan területet nyerhetünk.

A fűnyírók között különböző megoldásokkal találkozunk; a hagyományos elektromos és benzinmotoros készülékek mellett akkumulátoros és önműködő változatok is elérhetők. De nem feledkezhetünk meg a kézi fűnyírókról sem, amelyek kisebb területek gondozását teszik lehetővé rendkívül költséghatékony módon.

Melyik típust válasszuk?

A fűnyírók között nagy népszerűségnek örvendenek a hagyományos elektromos készülékek. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, így nem meglepő, hogy a kertes és hétvégi házak tulajdonosai előszeretettel választják őket; gazdaságosan üzemeltethetők, relatív csendesek, a használatuk a lehető legegyszerűbb, és még a bekerülési költségük is alacsony. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a hátrányos tulajdonságokról sem; az áramvezető kábel miatt a használatuk kissé körülményesebb, illetve odafigyelésre van szükség, egy óvatlan pillanatban nehogy kárt tegyünk a benne. Jellemzően a kisebb, illetve a 400 négyzetmétert nem meghaladó területekhez ajánlhatók.

Nagyobb területek esetén a benzinmotoros változatok kínálnak jó megoldást. Nem csupán a nagyobb területekkel, hanem a gazosabb aljnövényzettel is képesek megbirkózni. Esetükben nem kell áramvezető kábellel vacakolni, azonban az üzemanyag betöltése, illetve keverése több feladatot ró ránk. Az ilyen gépek önsúlya lényegesen nagyobb lehet, mint az elektromos készülékek esetében, így a mozgatásuk is nagyobb erőkifejtést igényel. Erre kínálnak megoldást az önjáró gépek, amelyek esetében a kerekek meghajtása által lassú előrefelé hajtás segíti a munkát. 

Egyéb szempontok

Ha fűnyírót választunk, nem feledkezhetünk meg olyan lényeges kérdésekről, mint a vágási szélesség. Minél nagyobb a kések mérete, annál nagyobb területet vághatunk le azonos idő alatt, ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a gép teljesítménye ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy nincs minden esetben szükségünk nagy vágási szélességre; a kisméretű kertekben egy kisebb gép jobban irányítható és kényelmesebb használatot tesz lehetővé. 

Érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyek vágási magassága állítható. Az alacsonyabb kategóriákba sorolható gépeknél ezt kerékcsavaros módszerrel történik, a magasabb minőségi osztályoknál rendszerint létezik egy mozdulattal állítható megoldás.

Fontoljuk meg, szükségünk van-e mulcsozás funkcióra. Az ilyen fűnyírók lehetővé teszik, hogy a levágott füvet trágyaként visszajuttassuk a talajra, így gondoskodva a gyep fenntarthatóságáról és épségéről.

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet