A görög konyha Korfun

barangoló
PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 01. 00:00
A görög konyha igazán a mediterrán éghajlathoz illik, nem is lehetne jobb ételsorokat kitalálni meleg napokra!

A görög konyha igazán a mediterrán éghajlathoz illik, nem is lehetne jobb ételsorokat kitalálni meleg napokra!

Hagyományok

A nyaralás alatt nemcsak egy másik ország természeti adottságait élvezhetjük, hanem a konyháját is. A korfui görög konyha alapjai természetesen a megszokott görög konyhára épül. Megtaláljuk itt a tzatzikikit, a joghurtos uborkát fokhagymával ízesítve, vagy a máshol mese néven ismeretes kisadag előétel sorozatot, vagy a saganaki névre hallgató sült sajtot vagy a dolmádeszt, a rizses töltelékkel töltött szőlőlevelet. A horiatiki, azaz a görög saláta hagyományosan uborka, hagyma, paradicsom és olajbogyó keveréke volt, tetején feta sajttal, de ma már gyakran kiegészítik paprikával és káposztával is. A helyiek borecetet és olívaolajat használnak ízesítésére, így a legfinomabb.

Különlegességek

Vannak azért különlegességek is a sziget gasztronómiájában. Például némiképp eltér a görög konyha általánosan megszokott marhahúsos étele, a pastitsada, ami sziget legnépszerűbb étele. Ez fokhagymás-petrezselymes marhahús, melyet egy különleges fűszerezésű paradicsomszósszal tálalnak: olívaolajat, hagymát, fahéjat, szegfűszeget, sót, borsot, szerecsendiót, köménymagot és babérlevelet használnak hozzá. Vidéken kakasból készítik ezt az ételt. Azt mondják, akkor elég sűrű a szósz, ha ott marad a bajuszon ? és csakis borral lehet leöblíteni.11033A spanakopita azaz a sajtos és/vagy spenótos pite szintén a sziget specialitása, ezt a típusú tölteléket Görögország más részein kevésbé kedvelik. Hadd említsem még meg a souzoukakiát, azaz a húsgombócokat paradicsommártással és hagymával, mely szintén különleges a szigeten.

Továbbá a melitzanosalata, azaz a padlizsánkrém, a pastitsio azaz a makaróni darált hússal és besamelmártással, illetve stifado hagymás hússzeletek szintén kicsit eltérő fűszerezésű a szárazföldi konyhához képest.

Étkezés végén a korfuiak szívesen mennek cukrászdába egy méztől ragadós süteményért, ebben is eltérnek más sziget szokásaitól.

Tesco Utazás Tipp: Korfu

A görög olívaolajok közül a korfui ? és nem csak a korfuiak szerint ?a legfinomabb, a legzöldebb és a legselymesebb ízű. Érdemes hazahozni belőle 1 üveggel a nyaralás végén!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.