Lótusz túrákat indítanak hétvégén a Szegedi Füvészkertben

Füvészkert
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 02. 15:21
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokat a hétvégén, ahol a látogatók Közép-Európa legnagyobb virágzó indiai lótusz-állományával találkozhatnak, miközben a keleti emberek szokásait, filozófiáját, gyógymódjait, és a távol-keleti tájak íz-, illat- és zenevilágát is megismerhetik.

Az idén augusztus 4-ére és 5-ére eső Lótusz napokon is a tóban megújuló indiai lótusz virágzását ünneplik. Ezen a két napon távol-keleti hangulatot varázsolnak a szegedi Füvészkertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a Kelet varázsát. A látogatók többek között megcsodálhatják a lótuszos tavat - mely része a japán kertnek -, és felfedezhetik a tó szigetének teaházát, ahol a különleges látványhoz egy különleges vízesés ad nyugtató háttérzenét - olvasható a Szegedi Füvészkert oldalán.

Forrás: Szegedi Füvészkert

A vendégek Lótusz túrán ismerkedhetnek meg Ázsia növényvilágával, de jóga-, és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézművesvásárral is várják a látogatókat. Előadásokat hallhatnak a keleti kultúrához kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó technikákról, de az érdeklődők jó néhány módszert a helyszínen ki is próbálhatnak. A programok között idén először távol-keleti zsonglőrbemutató is szerepel, szombat és vasárnap reggel pedig közös jógázásra invitálják az érdeklődőket.

Forrás: Szegedi Füvészkert

Az indiai lótuszok a botanikus kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet. Az állomány közel egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány évvel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

Forrás: Szegedi Füvészkert

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva, a termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Forrás: Szegedi Füvészkert
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.