Celeb

Megszervezte saját temetését Törőcsik Mari

F. Zs.

Létrehozva: 2016.10.14.

Elképesztő részletességgel írja le a művésznő, hogyan képzeli el a végső búcsúztatóját. A szervezést a lányára, Terézre bízza, de már most tudja, kik szólalnak majd fel.

Forrás: Fórika Attila

A művésznő nagyon nem akart könyvet, egyszerűen nem érdekelte az egész, annak ellenére sem, hogy pontosan tudja: olyan idők tanúja ő, amikről ma már csak kevesen tudnak mesélni, de ezekről az időkről mesélni kell. Törőcsik sokakat visszautasított már – köztük Schwajda György rendező-dramaturgot is –, akik könyvet szerettek volna írni róla, pedig ő kifejezetten kedves volt a szívének. Hogy végül Bérczes László rendezőnek  hogy sikerült tető alá hoznia a Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve címmel november 5-én megjelenő kötetet, azt talán sosem tudjuk meg. Azt azonban igen, hogy a kettejük beszélgetései elképesztő hatást gyakorolnak az olvasóra.

Az Európa Könyvkiadó jóvoltából a Bors a kötet megjelenése előtt belepillanthatott a kéziratba, ami az első betűtől az utolsóig hemzseg az izgalmas és őszinte történetektől. Megtudhatjuk például, hogy Törőcsik Mari mit gondol az elmúlásról. A nemzet színésze hét éve jött vissza a klinikai halál állapotából, azóta gyakran mondogatja: ahhoz képest, hogy meghaltam, nagyon jól vagyok.

De mi lesz, ha egyszer tényleg eljön az idő és mennie kell? Hála az égnek, Törőcsik Mari most tényleg jól van, hosszú kihagyás után heteken belül újra a Nemzeti Színház színpadára áll, a Galilei élete címszerepében.

És bár sokan aggódnak érte, ő talán az egyetlen, aki végtelen nyugalommal gondol a jövőre, és az elmúlásra is. Bérczes Lászlónak így beszél erről: „Van egy nagyon jó barátom, egy fiatalember, Bokros Leventének hívják. Ő valaha a pálos rendbe tartozott, de megérezte, hogy neki túl sok ott a zártság, és kiment világi papnak. Mondtam neki: azt szeretném, ha majd maga szentelné be a hamvaimat Pélyen. Merthogy Pélyen születtem, de ott most nincsen pap. Hát ugye, már nincsenek papok. Még szép – mondta Levente. (…) Utána Iványi docens azt mondta, hogy olyan gyönyörű volt az egész szertartás (férje, Maár Gyula búcsúztatásáról beszél – a szerk.), mintha Maár Gyula rendezte volna. Na igen! Ugyanis előzőleg megkértem az atyát, hogy ha lehet, ne beszéljen. Drága Mari, szigorúan azt a három dolgot fogom fölolvasni, amit az egyházi szertartás megkíván, ígérte az atya. De kérem, ne mondja azt, hogy „Gyula testvér” meg ilyenek. Nem szeretem a kenetteljes szövegeket. Sajnos ki kell mondani a nevét. Mit tehettem? Akkor mondja azt, hogy Maár Gyula. Így is lett. Koltai Sutyi persze beszélt, méghozzá nagyon szépen. (…) Ha maga ott volt, hallotta azt is, milyen istenien orgonált Xavér. Imádta Maár Gyulát. Na, ő az én temetésemen… úgy értem, a hamvaim beszentelésén is fog orgonálni.”

Marit megmutatni

Az Európa kiadónál novemberben megjelenő könyv szerzője ezekkel a szavakkal biztat olvasásra minket: „...ebben a rettenetes, de szeretett országban gyógyír egy felülemelkedni képes, mindenki által tisztelt személyiség, egy ember szelíd, szabad és bölcs szava. Ajándék az ő tekintetével nézni a világra.”

Most valójában a saját temetését rendezi meg – mondja a szerző, amire Törőcsiktől elképesztő választ kap: „Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én.. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.”  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163510_auto_resized.jpg
origo.hu

Mutatjuk a 60 éves argentin szépségkirálynőt, aki a most felfedi a titkait - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714118111
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714118111
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_GLmKoIE-qWf73n0l6qVzqQzKTq8XVuSeD849I6RZQ8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2MGEyMTdkMzI4YzQzZTg4NGJiM2JmM2Q3MjhkYjM1.jpg
LEGENDA

„Ez nem munka” - az élő legendának megvan a véleménye Marics Petiékről

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3PQT3DZK8ttrhvmgA5h1WilgRXZLUPkeNvpLCbcZIXQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMmFhYWUxZGJkNTQ5MmY4MTQwNGNkMGYxNzY5M2Ez.jpg
Házasság első látásra

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában