Kórkép

Ittas vezetés miatt derült ki a népszerű komikusról, hogy ADHD-ja van

Bors

2022. április 21. csütörtök 16:00

Az alkohollal sem csak véletlenszerűen voltak gondjai, állítja Ant McPartlin. Szembenézett az ADHD-val.

Forrás: AFP

Ittasan ült volán mögé és lebukott a híres angol komikus, de mindezt szerencsés fordulatnak könyvelheti el utólag. Ant McPartlin ugyanis azt állítja, ha nem történik meg ez az eset, talán sosem derül fény arra, hogy ADHD-ja, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van.

Az angol tévés műsorvezető, énekes, komikus, színész még 2018-ban okozott balesetet ittasan, vérében a megengedettnek kétszerese volt az alkoholszint. Ugyan megúszta az esetet 86 ezer fontos bírsággal, de le kellett mondania a tévés megjelenéseiről egy időre, így kilépett a Declan Donnellyvel közös produkciójukból, az Ant and Decből is. Az eset kapcsán derült ki, hogy ADHD-ja van.

Ezt csak később tudtam meg. Annyira alaposan megvizsgáltak és diagnosztizáltak, hogy olyan dolgokat tudtam meg magamról, amikkel évek óta nem foglalkoztam – mondta a The Sunnak. Hozzátette, úgy véli, sok kapcsolat van az alkoholfüggőség és az ADHD között.

A CHADD szervezet szerint az ADHD-s egyének gyakran tapasztalnak szociális nehézségeket, társadalmi elutasítást és interperszonális kapcsolati problémákat figyelmetlenségük, impulzivitásuk és hiperaktivitásuk miatt.

Kapcsolat a bűnözésre való hajlamban

A BMC Psychiatry folyóiratban publikált tanulmány szerint az Egyesült Királyságban a börtönben lévő felnőtt férfiak nagyjából 24 százalékának vannak ADHD-ra utaló tünetei. Tekintettel az egyes impulzív bűnözői magatartások közötti lehetséges kapcsolatokra, néhány képviselő, például Alex Sobel munkáspárti politikus, arra törekedett, hogy kötelezővé tegyék a letartóztatott 12-20 évesek ADHD-vizsgálatát. A brit igazságügyi minisztérium szerint minden új fogvatartott az első héten három vizsgálaton esik át, amelyekből kiderül, hogy ADHD-s-e – jelentette a BBC.

A legújabb kutatások az ADHD-ről

Újabb kutatások szerint a koffein segíthet kezelni az állapot bizonyos mentális tüneteit, például tanulási és memóriazavarokat, valamint figyelemzavarokat. Mindazonáltal leszögezték, hogy a koffein nem megfelelő azon ADHD-s egyének számára, akiknek hiperaktivitással és impulzivitással küzdenek. Egyes gyógyszereket is alkalmaznak az ADHD-s személyeknél a pszichiáterek, de azoknak a megítélése és hatékonysága még mindig vitatott.

Több ADHD-s válik

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) felnőttkorban is komoly problémákat okozhat, a későbbi karrierre és az érzelmi életre egyaránt kihatással van – figyelmeztetett dr. Pulay Attila. A SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szakorvosa hangsúlyozta, az átlagos mértékű stressz az ADHD-val küzdőknek sokkal nagyobb nehézségeket okoz, mint egy egészséges embernek. Hozzátette: esetükben két és félszeres a válások aránya. A felnőttkori ADHD a magyar lakosság 2,5 százalékát érinti, ezt epidemiológiai vizsgálatok is megerősítik, és egyre gyakrabban születik meg ez a diagnózis felnőttkorban is.

Sokszor átsiklanak a gyerekkori tüneteken, és "rosszcsontságnak" ítélik őket  Fotó: Shutterstock

Már gyerekkorban van tünet

Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó. A tünetek egy része általában már gyerekkortól megfigyelhető, és bár a zavar kinőhető, az esetek 50-60 százalékában a tünetek részben vagy egészben felnőttkorban is megmaradnak – hívta fel a figyelmet a szakember. Az ADHD jellemző tünetei között említette a krónikus szétszórtságot, feledékenységet, tervezési, időbeosztási és indulatkezelési problémákat, a részletek figyelmen kívül hagyását. Dr. Pulay Attila hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek önmagukban nem jelentenek betegséget, hiszen a diagnózis során egyéb kritériumokat is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen például, hogy a tünetek legalább hat hónapon át fennálljanak és az élet több területén is nehézséget okozzanak – a munkahely mellett az otthoni környezetben és a társas kapcsolatokban is.

Gyermekkorban a figyelemhiányt sok esetben álmodozásnak vagy lustaságnak bélyegzik a szülők, illetve a pedagógusok, a hiperaktívokat pedig rendbontónak, rosszcsontnak titulálják. Utóbbit könnyebben észreveszik, de mindkét eset sok frusztrációt okoz az egyénnek – hívta fel a figyelmet a pszichiáter, hozzátéve, hogy amennyiben gyermekkorban nem kezelik a problémát – a negatív élmények miatt – a személyiségfejlődésre, későbbi karrierre, de az érzelmi életre is kihat felnőttkorban.

Születhet diagnózis felnőttként is

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján tíz éve működik Felnőtt ADHD szakambulancia, ahol jellemzően a krónikus szétszórtsággal, feledékenységgel, tervezési, időbeosztási és indulatkezelési problémákkal küzdő páciensek kivizsgálását és terápiáját végzik. Az ambuláns vizsgálatokra a háziorvos adhat beutalót, ezt követően egy személyes beszélgetésen próbálják kizárni az egyéb pszichiátriai problémákat, illetve személyiségzavart. A szakember azt tanácsolja, hogy a személyes találkozó előtt érdemes előzetesen felkészülni, átgondolni, hogy pontosan mikortól állnak fenn a tünetek. Amennyiben mód van rá, egy interjú során a szülőket is kikérdezik az illető gyermekkori tüneteiről. Vannak különböző kérdőívek, önbecslő skálák, ám a pszichiáter hangsúlyozza, ezek önmagukban nem diagnosztikusak, elengedhetetlen egy szakember véleménye is.

Szakember segíthet

A felnőttkori ADHD diagnosztizálása, korszerű kezelése és kutatása nagy jelentőséggel bír. A kezeletlen ADHD-sok körében ugyanis gyakoribb az agresszív viselkedés, az alkohol- vagy drogfogyasztás, az egyéb pszichiátriai betegség, a közlekedési kihágás, baleset, gyakori, hogy munkahelyi teljesítményük elmarad az intelligenciájuk alapján elvárható szinttől. Megfelelő gyógyszeres kezelés és pszichoterápia mellett a tipikus betegségkarrier megfordítható és tartós javulás érhető el a tünetekben.

Első körben mindig egy életmódváltást javasolnak, adott esetben a munkahelyváltás is segíthet. Ha azonban ez nem elegendő, akkor a gyógyszeres kezelés mellett létezik az ún. kognitív viselkedés terápiás tréning, ez egy 12 alkalmas készségfejlesztő csoport, ami segít megbirkózni a már meglévő figyelmi, önkontrollbeli, aktivitásbeli nehézségekkel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192858_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: eltűnik a Csendes-óceán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9114_resized.jpg?avcount=1665138308
vg.hu

70 éves lett Putyin - ezt kell tudni róla

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15193690_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„És milyen a szex?” – kérdezik Erikától, aki 80 centivel kisebb a párjánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15193254_auto_resized.jpg
metropol.hu

Itt a vége! Szomorú hírt jelentett be Messi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15194565_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Biden: Nukleáris Armageddon lehetőségével nézünk szembe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15191420_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Színkalauz: ezeket a színeket válaszd a nappalidba, 2. rész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15193868_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kegyetlenül bevág a bugyi dögös pornós vénuszdombjába – 18+ fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9118_resized.jpg?avcount=1665138308
vaol.hu

Legyen a kiállítónk! – Október 25-én 9. alkalommal Vas Népe Állásbörze(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9115_resized.jpg?avcount=1665138308
duol.hu

Horrorbaleset: szörnyethalt egy 15 éves fiú

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/ydQS6D4VeIY9oZPNOwNk_1oyvXt_TurYDH3YW4idzLg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhN2RhOWQzMmJkNjQ5ODdiYmUyZWZmZGU2OGEwZjdi.jpg
Döntés

Visszatérhet a Sztárban Sztár leszek! nehéz helyzetű kiesője? – Komoly döntés előtt áll a TV2

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/xUTvNeLekfc3m8IfUndMyQT3fYv_Q-VuLse6Zw8Wrow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiNTJkNjBjYTk2NzQwNDc5NzQ3YTIyNDM5NzQ3NjMx.jpg
Baleset

Drámai pillanatok a TV2 stúdiójában: Mentő vitte kórházba a Sztárban sztár leszek! énekesét