Gyász

Csalódott a gyászoló család: Nem temethetik művészparcellába Damu Rolandot

2022. január 27. csütörtök 03:00

Habár kitartóan igyekeztek, Damu Roland családjának nem adatott meg a lehetőség, hogy végső nyugalomra a fiumei úti temető művészparcellájába helyezzék a színészt. A Bors utánajárt, és megkérdezte Damu családját, mi áll ennek hátterében.

Damu Roland családja már hetek óta szeretné megadni elhunyt szerettüknek a tökéletes nyughelyet, de bürokratikus okokból nem tudják megadni neki azt, amit szerintük megérdemel. Damu végtisztességéről már sok cikk született, viszály is volt a családban emiatt, Tóth Istvánnak, Damu Roland unokatestvérének azonban rendkívüli ötlete támadt.

„Roland jobbat érdemelne”

Unokabátyámat a fiumei úti temető művészparcellájába akartuk eltemetni édesanyámmal, de a megkeresésünkre a temető tájékoztatott minket arról, hogy a művészparcella betelt, továbbá hogy mi nem tudtuk megszerezni a kötelező hivatalos iratokat. Valószínűleg így oda kell eltemetnünk Rolandot, ahova mindenki mást temetnek. Pedig ő jobbat érdemelne – mondta lapunknak István. Ő mindig közel állt Rolandhoz, ő volt például az, aki elsőként közölte a nyilvánossággal a színész halálát.

A Bors újságírói a fiumei úti temetővel is kapcsolatba léptek, hogy megtudják, mi szükséges ahhoz, hogy valakit művészparcellába temethessenek, de mi is hasonló választ kaptunk:

A művészparcella betelt, oda csak úgynevezett rátemetések történ(het)nek. Ha lenne ott hely, akkor is a temetést a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) kell, hogy előzetesen engedélyezze – nyilatkozta lapunknak a Fiumei Úti Sírkert sajtóosztálya.

A rátemetés egyébként meglehetősen sok papírmunkával járó feladat, hiszen egy már meglévő sírhelyet használnak fel egy újabb földi porhüvely elhelyezésére.

Okok, okok hátán

Az, hogy Damu Roland nem kapta meg az engedélyt a művészparcellába való eltemetéshez, több okból is lehetséges. Olyan embereket tarthatunk számon a művészparcellában, mint például a nemrég megboldogult Csűrös Karola, akit a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntettek. Habár Rolandot mindannyian ismertük, mint a Jóban Rosszban sorozat Várnagy Elődje, s roppant népszerű a saját közönsége körében, életrajzában nem találni olyan kimagasló teljesítményre utaló adatot, mint amilyet például olvashatunk Oszter Sándorról vagy Jancsó Miklósról a Wikipédián.

Itt az idő

Igaz, ma még azt sem tudni, mikor lesz a végtisztesség. Emlékezhetünk, így búcsúzott tőle Németh Kristóf:

„Legyen sokkal könnyebb az utad, mint amilyen az életed volt!” Lassan elérkezik az utolsó útja, ugyanis február elején a családja elkíséri végső nyughelyére a megboldogult színészt.

Ahogy a Bors korábban megírta, Rolandot unokaöccse, István és nagynénje temetik el, mivel mindannyiunk Várnagy Elődje, a Shrek Pinokkiója, nem tartotta a kapcsolatot a szüleivel. A Bors újságírói szüntelenül keresték a színész édesanyját, de minden megkeresésünket egy rövid beszélgetés után egyetlen mondattal zárta le: – Nem nyilatkozom…

Rolandot életében sok nehézség érte. Családjáról és élete többi traumájáról két könyvet is kiadott, amikben részletesen leírja, mi térítette el őt arra az útra, amin élete végén járt. Túléltem című könyvében oldalakon keresztül írta le tragikus gyerekkorát és szüleivel való viszonyát. Azok alapján amit a könyvében leírt, megalapozottnak tűnik, hogy a temetést is inkább unokaöccse és édesanyja szervezi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg pénzt sikkasztott el egy Békés megyei pap

mandiner.hu

Videón Orbán Viktor legkedvesebb gratulációja

metropol.hu

Megrázó bejelentést tett Mazsi, ekkor helyezik örök nyugalomra Berki Krisztiánt

vg.hu

Rekordmennyiségű pénzen ültek a magyar családok, de már elkezdték forgatni

life.hu

"Az öncélú kifelé csillogás csak „látványpékség” volt" - Berki Krisztiánra emlékezett Fésűs Nelly férje

vg.hu

Amerikai pénzügyminiszter: az orosz állami vagyon érinthetetlen

teol.hu

Részegnek gondolták barátai a magyar férfit – Sokkoló, ami kiderült

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. május 19.: a Skorpió tisztán lát, az Oroszlán szerencsés

borsonline.hu

Lesújtó hír érkezett: Elhunyt a legendás színész

borsonline.hu

Megrázó hírt közölt a népszerű rádiós: mellrákban elhunyt a felesége

csok.origo.hu

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY - A legfrissebb hírek, információk.

További cikkek

Temetés

Berki Mazsi: Krisztiánhoz méltó lesz a temetése

Szakítás

Mi történhetett? Pár napja még nyilvánosan vallott szerelmet Shane Tusup Szabó Zsófinak