Celeb

Rosszul lett Korda György: Percekig levegőért kapkodott

Bors

2021. december 3. péntek 04:00

A táncdalénekes lapunk munkatársától értesült arról, hogy váratlanul elhunyt a pályatársa, Ambrus Kyri énekesnő. Gyuri bácsit sokkolta a hír, a szívéhez kapott és percekig levegőért kapkodott.

Ambrus Kyri 76 éves korában, kedden örökre lehunyta a szemét. Az énekesnő évtizedek óta élt az újpesti házában a nyilvánosságtól teljesen elszigetelten, az ápolóján kívül senkivel sem tartotta a kapcsolatot. A halálhíre éppen ezért először csak az interneten kezdett keringeni, a rádiók és az újságok csak két nappal később foglalkoztak az egykoron nagyon sikeres énekesnő gyászhírével, mert nehezen lehetett olyan személyt találni, aki hitelesen meg tudta volna erősíteni a hírt: nincs többé a hatvanas évek popsztárja.

Hosszas telefonálás után végül sikerült kapcsolatba lépnünk egy hölggyel, aki sokat ápolta Kyrit, tőle tudhatjuk biztosan, hogy sajnos nem kacsa a halálhír. Kyri az otthonában hunyt el, magányosan. 

Ambrus Kyri az egyik utolsó interjúját és évekkel ezelőtt, 2015-ben adta a Bors napilapnak. Ebből a beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy miért nem hallottunk az énekesnőről hosszú évek óta: 

”Ez egy korhoz kötött szakma. Nem akartam szánalmassá válni. Látom a korombéli kollégáimon, hogy foggal körömmel ragaszkodnak az énekléshez. Én nem akartam így járni, és nem bántam meg, hogy visszavonultam.” – mondta lapunknak. A visszavonulás egyébként nem csak hiúsági kérdés volt, a sztárral Csatári Bence készített életútinterjút 2020. június 29-én. Ebben a beszélgetésben Kyri így indokolta az elszigeteltéget: 

Ambrus Kyri, született Ambrus Margit, Magyarország első tinisztárja volt a hatvanas években. 

16 évesen fedezték fel a tehetségét, angol és olasz nyelven jelentek meg slágerei és végigturnézta a keleti blokk szinte összes országát. Pályatársa volt többek között Aradszky László, akivel sokat duettezett vagy Zalatnay Sarolta is, akit megrendített a halálhír. 

– Borzasztó, hogy mostanában folyamatosan búcsúznunk kell, összetörtem amikor megtudtam, hogy Kyri is elment – mondta szomorúan Cini – Annak idején népszerűbb énekesnő volt, mint a hármas amit Koncz Zsuzsával és Kovács Katival mi alkottunk. Állati szép hangú, gyönyörű lányként marad meg az emlékezetemben, nagyon sajnáltam, hogy korán otthagyta a színpadot. Azt hallottam, hogy a külsejével nem volt megelégedve, ezért vonult vissza. Más fordulatot vett az élete, az utóbbi években csak ritkán találkoztunk, de mindig nagyon örültünk egymásnak. A régi duettpartnerem már csak az égben zenél, talán ott új életre kelnek a különleges dallamai.

Korda György, aki szintén jó barátságot ápolt Kyrivel, a legnagyobb sajnálatunkra a lapunk munkatársától értesült a tragédiáról. Gyuri bácsit egy rendezvényen kérdeztük arról, hogy hallotta-e a hírt… A táncdalénekes reakciója ijesztő volt. 

– Micsoda? – kiáltott fel. – Jaj ne! – préselte ki magából Korda a szavakat, miközben ugrott egyet és a szívéhez kapott. A művész ezután meg sem tudott szólalni, szemmel láthatóan sokkolta a hír. Balázs Klári sietett ekkor a segítségére, és átvette a szót:

– Az az igazság, hogy a napokban nem olvastunk, nem néztünk híreket. Nagyon-nagyon szíven ütött – mondta, majd ismét megszólalt Korda György: A pályatársam volt... Gyuri bácsi reakciója videón: 

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet