Két hete már befutott egy levél a Bors szerkesztőségébe, aztán az elmúlt napokban újabbak érkeztek. A jelek szerint egyre több olvasónk gondolja úgy, valami nem kerek Erdélyi Mónika műsora kapcsán. Olvasóink röviden meg is fogalmazták, mi.
– Állandóan kócos a haja, sokszor ki se lát alóla. Már többször volt alkalmam belefutni, de egyszerűen azt érzem, képtelen lennék így megkóstolni a süteményeit – írta olvasónk, Katalin, akivel hasonló véleményen van a fővárosi Zsóka. – Ha sapkát nem is vesz fel, a haját összefoghatná, ha már süt. De engem az is zavar, hogy gyakran az ujjaival nyúl az edényekbe és kóstolgatja a krémeket. Még ha ezek után nem is használják fel már a krémet, még ha mindez csak a műsor kedvéért készül és utána a kukában landol, akkor is elveszi a kedvem a sütéstől. Ráadásul sokszor gyûrûk vannak az ujján, nem tudom, ez mennyire higiénikus – közölte a hobbicukrász.
Való igaz, ma már Dunát lehet rekeszteni a gasztrocsatornákkal, így a gasztronómiai műsorokkal is. Közöttük tényleg elenyésző számban találunk csak olyanokat, amelyekben maradéktalanul betartják a szakmai előírásokat, a producerek ugyanis elsősorban tévésszemmel gondolkoznak, ami a főzőműsorokat illeti.
– Nagyon komoly élelmiszer-higiéniai előírások vonatkoznak a konyhákban dolgozókra – mondta a Bors megkeresésére általánosságban Damniczki Balázs cukrászmester. – A konyhában fejfedőt vagy hajhálót, zárt cipőt kell viselni, a munkaruhát pedig kizárólag munkaruházati boltból lehet beszerezni. Az sem mindegy, milyen a cipô talpa, mennyire tapad, vagy a ruhák anyaga mennyire strapabíró, milyen könnyen szakad. Az is igaz, kóstolni csak kanállal szabad, kóstolás után a műanyag kanalat ki kell dobni, a fémet alaposan el kell mosni. Sok esetben valóban nem szakértők, csak hobbicukrászok dolgoznak a tévében – tette hozzá.
Az érintett, Erdélyi Mónika megkeresésünkre – ha a konyhában nem is mindig – most felvette a kesztyűt a támadóival szemben.
– Ez egy tévéműsor, itt valahogy ki kell nézni, egy hajháló vagy egy sapka nem feltétlenül lenne esztétikus. De senkinek sem kell aggódnia, hiszen ezek a sütik nem kerülnek kereskedelmi forgalomba – magyarázta a Chili TV sztárja. – Tény és való, nagyobb a veszélye, hogy valami belehullik a tésztába vagy a sütibe, de ezeket az édességeket legfeljebb a stáb eszi meg, általában el is fogy. Nem kell senkinek aggódnia, a műsor során is minden egyes cukrászda gondosan, menet közben is fertőtleníti a pultot, az eszközöket. Nyilván ezek nem kerülnek adásba, mert a műsor címe nem Takarítók, hanem Cukrászok. A hajam minden reggel frissen mosott, be van lakkozva, szép, ápolt. A kezem is minden alkalommal fertőtlenítve van, így, ha belenyúlok, és lenyalom, utána nem dugom újra bele, de bele is tehetném, mert nem adjuk el – nyugtatott meg mindenkit Mónika.
A briteknek úgy tűnik, bejön a konyhai lazaság, hisz két kedvenc tévés séfjük is egyénien értelmezi a higiéniai szabályokat. Nigella Lawson maga is gyakran nyúl az ujjával a készülő ételbe, majd miután lenyalta azt, még a ruhájába is többször beletörli. De Jamie Oliver sem ad a konvenciókra, műsoraiban mindent kézzel fogdos meg, így tépkedi a salátát, és mindenbe belenyal, beleharap. Sőt otthon nemegyszer meztelenül főz a családnak, amelynek kapcsán egyszer a péniszét le is forrázta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.