Norovírus – a tömegben fertőző veszedelem – 1.rész

norovírus
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 25. 12:00
Azokon a helyeken, ahol jellemző a tömeg, könnyen felütheti a fejét ez a veszedelmes kór – a norovírus rendkívül fertőző, hányást, hasmenést és hasi görcsöket okoz. Mit kell róla tudni és hogyan kezelhető?

Azokon a helyeken, ahol jellemző a tömeg, könnyen felütheti a fejét ez a veszedelmes kór – a norovírus rendkívül fertőző, hányást, hasmenést és hasi görcsöket okoz. Mit kell róla tudni és hogyan kezelhető?

Napjainkban sajnos egyre több olyan vírus vált ki betegséget, melyek korábban kevésbé érintettek bennünket. A rendkívül fertőzőnek számító norovírus könnyedén elkapható élelmiszereken, italokon keresztül, s igen komoly hatást gyakorol az egészségre. Becslések szerint a norovírusok felelősek minden évben az étel-eredetű betegségek több mint feléért.

Mit kell alapvetően tudnunk róla és hogyan fertőz?

Mi a norovírus?

Világszinten a norovírus okozza a legtöbb akut gastroenteritis-t – amely hányással, hasmenéssel járó betegség. Átlagosan 19-21 millió eset köszönhető neki csak Amerikában évente. Norwalk vírusnak is nevezik, a város után, ahol 1972-ben először ütötte fel a fejét a kór.

A norovírusnak számos különböző típusa van, s ha az egyiknek már ki voltunk téve, nem jelenti azt, hogy a másikat nem kaphatjuk el. Minden évszakban jelentkezhet, sűrűbben azonban télen. 1-3 napig igen rosszul érzi magát a beteg, a kór hirtelen kezdődik és gyorsan helyreáll utána a szervezet. Kellemetlen, de pánikolni nem kell miatta – a legtöbb ember átvészeli.

A norovírust olykor ételmérgezésnek is hívják, mert ételen keresztül is terjed. Ám nem mindig élelmiszer-szennyezés eredménye.

Gyomor influenza?

A norovírus nem kapcsolódik az influenzához, mert az utóbbi a légutakban okoz fertőzést, lázat, fájdalmakat, hidegrázást válthat ki. Ne tévesszük össze a kettőt, mert az komoly következményekkel járhat.

„Az emberek sok esetben nem vesznek fel influenza elleni oltást, mondván, hogy már átestek a gyomorinfluenzán – magyarázta Edward Gaydos, a Cleveland klinika gyermekorvosa. – Én nem használom ezt a kifejezést.”

Mi okozza tulajdonképpen a fertőzést?

Akkor fertőződünk meg norovírussal, ha fertőzött ételt vagy italt veszünk magunkhoz. A nyers vagy nem eléggé megfőtt osztriga, nyers gyümölcs és zöldség szintén érintett egyes járványokban. Akkor is elkaphatjuk a betegséget, ha olyan tárgyat érintünk meg, amelynek a felülete fertőzött, majd a szánkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz érünk. A szakember szerint nem kell sok hozzá, hogy megfertőződjünk a vírussal.

Olyan helyeken is könnyen terjed, mint az éttermek, napközik, idősek otthona – mivel szívós és nagyon fertőző. Extrém hőmérsékleteket is túlél, vízben és szárazföldön egyaránt.

Ha valaki ételen keresztül fertőződött meg norovírussal, az gyorsan átadható egyik embertől a másiknak. Elég ehhez evőeszközt cserélniük, megfogniuk egymás kezét, vagy más módon kapcsolatba kerülniük egymással.

Ha a megfertőződött ember hány, a vírus a levegőbe kerül és szennyezhet felületeket is. A norovírus székleten keresztül is képes terjedni, vagyis ha valaki nem mossa meg alaposan a kezét, miután elvégezte a dolgát, ugyancsak továbbadhatja a betegséget.

A piszkos pelenkák szintén „vírustanyák”

A meggyengült immunrendszerrel rendelkező emberek különösen fogékonyak arra, hogy elkapják a norovírust. Igen nehéz ráadásul ellenőrzés alatt tartani, ugyanis fertőz, még mielőtt a tünetek megjelennének. Tehát továbbadhatjuk a fertőzést anélkül, hogy tudnánk, betegek vagyunk.

Ebből egyértelműen következik, hogy ha egy osztályban 1-2 gyermek beteg, az egész társaságot, sőt még a szomszédos osztályt is megfertőzhetik – hívta fel a figyelmet Edward Gaydos, hozzátéve: ugyanaz történik, mint amikor egy családban valaki megbetegszik és továbbadja a kórt a többieknek.

A cikket folytatjuk a tünetekkel és a kezelési lehetőségekkel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.