Aktuális

Vigyázzon, foltot hagy a bútorain az olcsó légfrissítő!

Bors

Létrehozva: 2019.11.25.

A bántó szagok ellen a legegyszerűbb megoldás szinte mindenkinek a légfrissítő. De milyen legyen, fújós, pumpás, elektromos? Néhány dologról jobb tudnia, mielőtt megvesz egy méregdrága, csodát ígérő flakont.

Forrás: Shutterstock

Az illatos levegő kellemes érzést vált ki az emberben. A boltok polcai tele vannak különféle illatos-szagos termékekkel: válogathat fújós, pumpás, konnektorba dugható elektromos, időzítős illatosítók közül, de mégis, mi a legjobb megoldás?

Illatos pálcikák

Esztétikus, folyamatosan fejti ki a hatását, de ha elpárolog az üvegcséből a szagos olajos keverék, vége. Már nem menthető meg, újat kell venni, és a pálcikákat, amik felszívták és kiadták magukból az aromát, nem lehet újrahasznosítani az olajos keverék miatt.

Légfrissítő spray

A légfrissítő spray-k valamilyen hajtógázzal működnek. Ideig-óráig megoldást nyújtanak a szagok ellen, de hamar elillannak. Átmeneti a frissesség, ezért is használnak sokan olyat, ami állítható, mennyi időközönként juttasson új adagot a levegőbe. Nem beszélve arról, hogy foltot hagyhatnak a bútorokon, padlón, parkettán. A használt hajtógáz pedig szennyezi a környezetet.

Pumpás frissítő

Az előző megoldásnál egy fokkal jobb, mert gáz helyett a csőben keletkezett vákuum szabadítja ki a flakonból az illatos permetet. Az olcsóbbak viszont még mindig tartalmazhatnak olyan vegyszereket, amik rászállva tönkreteszik a bútorait – ezért van, amit már úgy reklámoznak, hogy nem tesz kárt a berendezésekben.

Szobanövények 

A növények egyes fajtái kiváltképp javítják a levegő minőségét, akár zárt térben is. Jó légtisztító hatású a vitorlavirág, az aranypálma, a zöldike, a szobapáfrány. Ezek nemcsak a lakás levegőjét, klímáját javítják, de még jól is néznek ki, és ezeket a fajtákat nem is olyan egyszerű megölni. Látszik rajtuk, ha szomjasak, vagy ha túl sok vizet kaptak, és van ideje ezen változtatni, mielőtt kipusztulna.

Illóolajok

A boltokban kapható illóolajok is természetes alapanyagúak. A különféle növényi kivonatok előnye, hogy nemcsak jó illattal szolgálnak, de gyógyhatásúak is. A levendula például nyugtató, míg a menta a légutakat tisztítja, amiknek nem is árt egy kis gondoskodás a hidegben.

Dobozos illatosítók

Variálható illatpárnákat tehet ugyanabba a dobozba, azonban arra mindig figyeljen, hogy ha már kivette a csomagolásból a kis rudat, az előbb-utóbb ki fog száradni! Onnantól nem ont magából többé virágillatot.

TUDTA-E,

hogy a légfrissítők nagy része ftalátokat tartalmaz, ez egy kémiai vegyület, ami születési rendellenességeket, termékenységi za­varokat okozhat a szervezetben. Jobb elkerülni a vegyi anyagokat tartalmazó szereket.

Szárított gyümölcsök

Amikor citrusféléket, narancsot, citromot vagy mandarint hámoz, rengeteg illóolaj szabadul fel, ami belengi az egész lakást. Miért ne tenné félre ezt a sok finom illatot, hogy bármikor elővehesse? Érdemes a héjdarabokat félretenni, egy konyharuhára téve kiszárítani, így tartósítva azt. Tegye el dobozba vagy befőttesüvegbe, a lényeg, hogy zárja le.

Konnektoros illatosító

Áramot fogyaszt, bár keveset. Akár egész nap is bedugva hagyhatja, de ha a tartályból kifogyott a frissítő, már csak a villanyszámlához tesz hozzá, a levegő illatához nem. Ezekhez a készülékekhez vásárolhat utántöltőt különböző illatosítással, amivel spórolhat, hiszen nem kell mindig újra megvenni a teljes szettet, és az illatokat is kedve szerint cserélgetheti.

Szellőztetés

A legegyszerűbb és a legolcsóbb légfrissítő. A gyakori, nem túl hosszú ideig tartó huzattal kicserélheti a büdös levegőt.

Allergiás az illatokra?

A parfümökben és más kozmetikumokban használt illatanyagok allergiás bőrgyulladás mellett bőrirritációt, csalánkiütést, hiperpigmentációt, azaz a bőr elsötétedését vagy fényérzékenységet is okozhatnak – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete a holnapjukon.
– Az illatanyagok illékony vegyületek, ezért a bőr mellett a szemet és a légzési szervrendszert is károsíthatják. Ezek a tünetek a lakosság 2–4 százalékát érinthetik. A légutak irritációja mellett az illatanyagok az asztmás tüneteket is súlyosbíthatják. Ha bármelyik tünetet tapasztalja, érdemes bőrgyógyászt felkeresni. Egy tapaszos teszttel egy-két nap alatt kiderül, mire allergiás, melyik kozmetikumot kell lecserélnie.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714113612
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163733_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714113612
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros