Aktuális

Városi legenda: szegedi katonák viselték az első farmereket

Címkék
farmer

R. K.

Létrehozva: 2019.09.26.

Máig a legnépszerűbb viselet a világon, mozisztárok tették naggyá, az amerikai kultúra egyik fontos jelképe lett, pedig nem az Egyesült Államok érdeme, hanem Szegedé – a farmert ugyanis itt találták fel. Már 25 évvel az eredeti szabadalom előtt.

Forrás: Wikipédia

Ha a világon egyvalami biztosan amerikai találmány és jelkép, akkor az a farmernadrág – gondoltuk eddig. Nos, ez nagy tévedés! Legalábbis a szegedi legendárium szerint, ami évtizedekkel korábbra teszi az első farmer elkészítését, mint ahogy azt az Egyesült Államokban szabadalmaztatták.

Vitorlavásznat festettek be

Magyarországon a farmer gyakorlatilag forradalmi idők forradalmi viselete volt. A legenda szerint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején, a szegedi várban készültek a nadrágok, mégpedig katonák számára. Ekkoriban ugyanis olasz munkások dolgoztak a környéken, akik vitorlavásznat gyártottak, amit a város számára adományoztak. Ezeket a helyiek befestették kékre, majd ebből varrattak nadrágot a katonáknak, akik így farmerban vonultak a frontra. Ebből kiindulva nem elvetendő gondolat, hogy a magyarok már 1848-ban viseltek farmernadrágot, az amerikaiaknak pedig még évtizedeket kellett várniuk.

Nem kell sokat mosni

Sokan mossák a farmereket hetente, hiszen koszolódnak, mint minden más ruhadarab. A Levi’s azonban a mai napig más állásponton van. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy a lehető legritkábban mossa a farmert, hiszen azok elkophatnak, összemehetnek. Nem véletlenül terjedt el a mondás: akkor jó a farmer, ha az megáll a saját lábán!

Barna nadrág a favágónak

A mindent learató farmernadrágot Jacob Davis szabónak köszönhetjük, aki 1870-ben készítette el az első farmerjét. Megrendelést kapott egy favágótól, aki egy rendkívül strapabíró nadrágot kért. A szükséges, és igencsak erős pamutszövetet – az úgynevezett denimet – pedig Levi Strausstól, egy San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől szerezte be. Davis zsebeket varrt rá, de hogy minél erősebbek legyenek, szegecsekkel erősítette meg azokat. A legenda szerint azonban a farzsebéről le kellett szedni a patenteket, mert amikor a favágó a tűznél melegedett, a fém elkezdte égetni a fenekét. A nadrágoknak végül hatalmas sikerük lett a munkások körében, ők lettek az elsőszámú megrendelők. A két alapító 1873-ban szabadalmaztatta a nadrág kialakítását, amelyet ekkorra már a korábbi barna szín helyett kékre festettek, mivel ezt vásárolták a legtöbben. Így jött létre a mai napig jól ismert, világhírű Levi’s márka. Igen, az amerikai farmer először barna volt!

Szinte ugyanannyiba kerül

Szinte ugyanannyiba kerül A farmerek ára gyakorlatilag nem változott az elmúlt száz évben. 1885-ben másfél dollárért lehetett a boltokban egy nadrághoz hozzájutni, ami mai árfolyamon körülbelül 36 dollárnak, azaz 7900 forintnak felel meg.

Elvis Presley is farmerpárti volt

Levi Strauss 1902-ben – éppen ezen a napon –, 73 évesen bekövetkezett halálakor már jócskán tartott a farmerkor Amerikában. Akkoriban azonban még szinte kizárólag munkásviseletnek számított. Felsőbb körökben lenézték, akik ebben léptek ki az utcára. A színházakba, éttermekbe és az iskolákba egyenesen tilos volt belépni farmerben – a nők körében pedig már-már tabunak számított. A farmer az 50-es évektől vált egyre népszerűbbé, és a rockzenével járó lázadó, ifjú korosztály szimbólumává. A legnagyobb pop- és rock­sztárok is népszerűsítették, Elvis Presley-től kezdve a Rolling Stonesig, így hamar divatossá, majd hétköznapivá vált a farmerviselet. Sokat nyomott a latban az 1955-ös megjelenésű, Haragban a világgal című westernfilm is, amelyben a főhőst játszó James Dean macsó kisugárzásával elérte, hogy az emberek tömegével akarjanak farmert viselni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714101012
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714101012
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros