Aktuális

Városi legenda - német képregényhősről koppintották Barbie-t

H. R.

Létrehozva: 2019.09.09.

A legenda igaz: valóban lopott ötletből született meg Barbie, ami miatt a gyártó cégnek súlyos pénzeket kellett fizetnie. Az alakját ihlető képregényhősnő kihasználta testi adottságait, hogy elérje, amit akar.

Barbie megszületése előtt a gyerekeknek szánt játék babák mind csecsemőket, kisgyerekeket formáztak. Ruth Handler, az amerikai Mattel játékgyártó társalapítójának felesége azonban meglepődve ta­pasztalta, ahogy a játszadozó lányát nézte, hogy előszeretettel öltözteti babáit felnőtt ruhákba. Felfedezését férjével is megosztotta, és előadta ötletét: nagy sikere lenne egy felnőtt, öltöztethető babának. De a férfi akkor még nem látta meg ebben az üzleti lehetőséget. Aztán Ruth 1956-ban, egy európai útja során – gyerekeivel, Barbarával és Kennethtel volt – rátalált Lillire.

Zsazsa hatodik férje tervezte meg

A nyugatnémet bulvárlap, a Bild akkoriban képregényeket is forgalmazott, és az egyik, főként felnőtteknek szóló kiadványuk főhőse volt Lilli. A hölgy a történeteiben kihasználta testi adottságait, és sikerei elérése érdekében nem volt rest a férfiak iránta tanúsított érdeklődését a maga javára fordítani. Az őt formázó baba 1955-ben került az NSZK-ban a boltok polcaira, és bár nem gyerekeknek szánták, hamar rákaptak a kislányok. Imádták, hogy különféle női ruhákba lehet öltöztetni.

Lilli baba pont olyan volt, mint amilyet Ruth megálmodott, gyorsan vett is belőle hármat, és egyet a lányának adott. A másik kettő alapján pedig – miután visszatért az Amerikai Egyesült Államokba – elkezdett dolgozni a saját változat dizájnján. Ebben Jack Ryan tervező, Gábor Zsazsa hatodik férje közreműködött.

Lenyomta Lillit a jenki Barbie

Az amerikai baba Ruth lánya után Barbie lett. A New York-i játékkiállításon mutatták be 1959. március 9-én. Azóta is ezt a napot tartják az idén 60 éves Barbie hivatalos születésnapjának annak ellenére, hogy az első babákat szeptember 6-án kezdték el árusítani. Tehát Barbie-hoz ekkor juthatott hozzá először a vásárló.

A tömeggyártást kiszervezték Japánba. Az első modellek zebracsíkos fürdőruhát viseltek, és hajukat lófarokba kötötték. Ez a hajviselet évekig a Barbie-k védjegye volt. A baba óriási sikert aratott, már az első évben 350 ezer darabot adtak el belőle. A sikersztori Lilli gyártójához, a Greiner & Hausser nevű vállalkozáshoz is hamar eljutott, és pert indított a Mattel ellen.

Végül az ügy peren kívüli megegyezéssel zárult: az amerikai vállalat megközelítőleg 22 ezer dollárt fizetett a német cégnek, és megvette tőlük a Bild-Lilli gyártási és forgalmazási jogait 1964-ben. Ekkor beszüntették a Lilli gyártását. Jó időre nem maradt vetélytársa Barbie-nak, ám később már nagy konkurenciával kellett megküzdenie. Ma is éles a harc a divatbabák piacán.

A melle maradt, a szakmája változott

Bár Barbie-t eleinte rengeteg kritika érte azért, hogy tinédzser kora ellenére túl nagyok a mellei, ezen a vállalat nem volt hajlandó változtatni. Barbie először 1971-ben esett át plasztikai műtéten, akkor az eredetileg félrenéző, ettől szigorú tekintetét lecserélték előre figyelő szempárokra. Azóta rengetegszer megújult már, frizurát váltott, az arcformája is megváltozott. És nagyon sok társat kapott maga mellé: férfit, fiatalt, gyereket. Barbie-nak az évek során több mint negyven háziállata is volt: rengeteg kutyája, macskája, lovai, pandája, oroszlánkölyke, és egy zebrája is.

Muzulmánoknak Fulla

Szaúd-Arábiában törvényen kívül helyezték a Barbie-k értékesítését 2003 szeptemberében arra hivatkozva, hogy ellentétesek az iszlám vallás előírásaival. Erre a játékgyár kiadta a Fulla babát, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend a muzulmán országokban: őt megfelelően öltöztették fel.

Eddigi pályafutása alatt volt már doktor, légiutas-kísérő, autóversenyző, asztronauta – hogy csak párat említsünk. Van pilótaengedélye is. A figura életét azért tervezték ilyen változatosra, hogy ezzel is megmutassák, a nők milyen sokféle szerepben képesek helytállni. A kislányok pedig a baba segítségével „valóra válthatják” álmaikat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148439_auto_resized.jpg
origo.hu

Kétmilliós női biciklivel bohóckodik Magyar Péter - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713928509
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152538_auto_resized.jpg
vg.hu

Egész Egyiptomban magyar vasúti kocsikon utaznak – már ezer legyártott darabnál jár a gigantikus projekt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157359_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nagyon megverték a Chelseat, és a Premier League élére lőtték magukat az Ágyúsok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713928509
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713928509
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713928509
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156790_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Életveszély az Ázsia Expressz forgatásán, azonnal riasztottak mindenkit

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi