Aktuális

Városi legenda: Még mindig él a maori átok - Figyeli a sámán, ki nem tartja  be a törvényeket

Hu-Zo

Létrehozva: 2020.10.08.

Az Új-Zélandon élő maori népnél az őslakosok nemzedékről nemzedékre adják át a hagyományos rítusok titkát. A fehér és a fekete mágia gyakorlásakor kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a különböző varázs­igéknek és átkoknak, jóslataik beigazolódása pedig több alkalommal is bizonyította képességeiket.

Nem szabad a szent hegyet megmászni

A maori hagyomány szerint a halottak lelke az Északi-sziget csúcsánál, a Reinaga-foknál hagyja el a halandók világát. Az őslakók szent helyként tekintettek a sziget hegyeire és a három működő tűzhányóra. Legendájuk szerint a vulkáni tevékenységet egy különleges képességekkel rendelkező pap, Ngatoro hozta el az Északi-szigetre. Amikor Új-Zéland partjaihoz érve megpillantotta a hófödte csúcsot, elhatározta, hogy megmássza a hegyet. Egyedül Auruhoét, a női rabszolgáját vitte magával, a többieket pedig arra kérte, hogy böjtöljenek, amíg vissza nem tér. Azonban társai nem hallgattak rá, ezért az istenek haragjukban hóviharokat küldtek a hegyre.

Ngatoro ekkor imával fordult hozzájuk, és ők válaszul tüzet gyújtottak, de a segítség túl későn érkezett. Ngatoro a rabszolgalány kihűlt testét annak a csúcsnak a kráterébe dobta. A bennszülött törzsfőnököket évszázadokon át az Északi-sziget vulkanikus barlangjaiba temették, és óvták az európai felfedezőket, hogy megmásszák a szent hegyeket.

Fehér mágiával védték a vándorokat

A maoriak életerejét istenek védik a gonosz szellemekkel szemben, de ha nem tartják be az íratlan törvényeket, elveszítik a védelmet vagy a sámán átkozza meg őket büntetésül. A törvény megszegője biztos lehetett abban, hogy valamilyen kellemetlenség vagy szerencsétlenség éri majd. Az átkot csak a legfőbb pap hatástalaníthatja megfelelő ellenátokkal. Az átok ereje nagyobb volt, ha a sámán meztelenre vetkőzött.

A varázs­igéket nemes célokra is használták: egy-egy csata megnyerésére, sikeres vadászat kérésére, esőfakasztásra, gyógyításra, a bajba jutott hajósok megmentésére. Ha egy fiatalember mágus akart lenni, különböző megpróbáltatásokat kellett kiállnia, s ha ezután képes volt távolról elpusztítani növényeket, álla­tokat, sőt embert is, azzal kétséget kizáróan bizonyította tudását és ügyességét. Fehér mágiával vándorokat oltalmazó ételeket főztek, megszentelt hajszálak segítségével a száraz talajból vizet fakasztottak, a kiválasztott pár meghódítására pedig varázserejű dísztárgyakat készítettek.

II. Erzsébetről is volt jövendölésük

A maori hiedelem szerint valamennyi betegség az istenektől ered, ezért őseik megpróbálták kitalálni, mi okozta a szerencsétlenséget: ellenség vagy a szenvedő bűne, esetleg egy másik sámán. A rituálét vezető több szót sorolt fel, és a páciens reagálásából állapította meg a betegség okát. A szigetország őslakosai eltérő módszerekkel igyekeznek „meglátni” a törzs vagy az egyén sorsát, egy háború vagy betegség kimenetelét: feldobnak egy falevelet a levegőbe és figyelik a repülését. Jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak is. Egy így kapott tudás segítségével több rendkívüli eseményt is sikerült előre jelezni.

Egy maori jós például II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1953-as látogatásának idejére jövendölt természeti csapást, és a katasztrófa valóban bekövetkezett: a Ruapehu vulkáni tavának pereme leszakadt, a hatalmas víztömeg kő- és jégtömböket sodort magával, majd a hegyoldalon lezúdulva elragadott egy vasúti hidat, amelyen éppen egy zsúfolt vonat haladt át. A tragédiában több mint 150 utas vesztette életét.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711690512
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086526_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Korrekt gyerek" - Szoboszlai beszólt, azonnal jött a válasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088621_auto_resized.jpg
vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711690512
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092055_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711690512
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/F3OgdeP5THs1FGN0dLgE0ZgrEAumFu0hzgOkiKp3jlU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg3YTQ4NGVkZjlkMTRhNGNiYThlMzM0YzE4ZWRjYzNh.jpg
Aktuális

Varga Juditék legnagyobb fiának is elege van a lelki terrorból nem akar Magyar Péternél lakni

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/_BTJW0fSOY89ZQgaCs27P5pL6yQ1MJ1tfUCsg5d5DhY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMzZjY4MDg4NmYxMzQ3ZDU5YzJlYjZkZmY5YTI0ZDE1.jpg
Tűz

Álmukból felriadva menekültek az emberek: drámával indult a húsvét Budapesten