Aktuális

Városi legenda - ki fognak halni a vörös hajú emberek

R. K.

Létrehozva: 2019.02.14.

<p>Évszázadokig átkozottnak hitték a vörös hajúakat, akik az emberiség csak egy-két százalékát teszik ki. A genetikusok szerint a szőkékkel együtt teljesen ki is halhatnak.</p>

Fiatal még a vörös gén

Úgy becsülik, hogy az első vörös hajú emberek körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Ezzel a barnákhoz és feketékhez, de még a szőkékhez képest is igen fiatalnak számítanak. A vörösek többnyire fehér bőrűek, szeplősek és érzékenyek a napfényre.

Egyes tudósok ugyanakkor arra jutottak, hogy génjeik valójában a Neander-völgyi embertől származnak, úgy 35 ezer évvel ezelőttről, amikor is találkoztak a mai emberek őseivel, a cro magnoni emberrel. A Föld népességének elenyésző része, nagyjából 1-2 százaléka vörös hajú. Legtöbbjük Európában él, főként Britanniában: Angliában 6 százalék, Írországban 10, Skóciában 13 százalék a vörös hajúak aránya.

Esős klíma tehet róla?

A tudósok szerint azért van több vörös hajú ember a brit szigeteken, mert az esős, felhős klíma miatt szükségük volt arra, hogy a napfényből elérhető D-vitaminból a lehető legtöbbet hasznosítsa a szervezetük. A bőrük is ezért világosabb az átlagosnál, hiszen ezeken a területen kevésbé károsak a napsugarak. A vörös hajért összességében a melanocortin1 receptor felel.

A globális felmelegedéssel viszont egyre több a napsütés a bolygónkon, így a szóban forgó génre sincs már akkora szükség. Egyes brit kutatók szerint ebből kifolyólag a gén módosulni fog, majd végleg eltűnik a vörös szőrzettel együtt. A kutatások alapján ez vár a szőkékre is, akiknek a „kihalását” a 2200-as évek elejére datálják.

A tudósok többsége szerint mindennek nincs tudományos alapja, a vörösek csak úgy halhatnak ki, mint bárki más, vagyis ha már nem lesznek képesek egészséges utódokat nemzeni. Noha az említett gén nagyon ritka – hiszen mindössze csak 50 százalékban öröklődik –, és úgy a férfinak, mint a nőnek rendelkeznie kell vele, várhatóan még több ezer év múlva is léteznek majd vörösek.

Műtéteknél óvatosan!

Fábián Tünde szakorvos szerint sem kell tartani attól, hogy eltűnnek a vörösek a Föld színéről, de az igaz, hogy több dologban is különlegesek.

– A bőrükre sokkal jobban oda kell figyelniük, mivel hajlamosabbak a bőrrákra. Ez a genetikai állományukból fakad. Az úgynevezett viking szál ezzel kapcsolatban helytálló lehet, mivel az őseik olyan területeken éltek, ahol kevésbé voltak kitéve a napfénynek. A D-vitamint a szervezetük képes nagyobb mértékben befogadni, és magának is előállítani, ezzel védve magukat a káros sugárzásoktól. Abban nem vagyok biztos, hogy kevésbé bírják a fájdalmat, de a műtéteknél oda kell figyelni, mivel vérzékenység léphet fel náluk – például – egy szülésnél. Az igaz, hogy nagyjából harmadával kevesebb hajszáluk van, mint a más hajszínűeknek, ámde ezek sokkal vastagabbak – mondta a Borsnak a szakember.

Boszorkánynak hitték, elégették őket

A múltban úgy tartották a vörösekről, hogy balszerencsét hoznak másokra. Az ősi Egyiptomban egyenesen úgy vélték, hogy emberek és idegen lények közös leszármazottai. Az ókori Görögországban a vöröseket vámpírnak bélyegezték. Ennél is rosszabbul jártak azok a vörös hajú európai nők, akik a középkorban jöttek a világra: a papok sokukat boszorkánysággal vádolták meg, és máglyán égették el. Egyes becslések szerint a XV–XVIII. század között legalább 45 ezer vörös nő halt tűzhalált.

De többen is voltak, akik sokra vitték a történelem során a feltûnô hajkoronával: Nero római császár, a trójai Szép Heléna, Kleopátra, William Shakes­peare, Napóleon Bonaparte, Winston Churchill és I. Erzsébet angol királynő is vörös hajú volt. 

TUDTA?

Tanulmányok szerint a vörös hajú embereket gyakrabban éri méhtámadás. A fullánkosok azt hiszik róluk, hogy élénk színű virágok.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156827_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin betegsége Lajos herceg 6. születésnapi fotójára is rányomta a bélyegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében