Aktuális

Városi legenda: Járványként terjedt a röhögőgörcs az iskolások között

Bors

Létrehozva: 2020.11.30.

Mai napig nem találtak rá reális magyarázatot, miért söpört végig több száz diákon az először szórakoztatónak tűnő, de végül roppant kellemetlen nevetőjárvány a Tanganyika kashasai lányiskolájában. A tanárok és tanulók egyszer csak azt vették észre, hogy egyre többen, minden ok nélkül hahotáznak, és nem tudják abbahagyni. A tudósok a mai napig találgatják, mi okozta a különös betegséget.

Forrás: Pexels.com

Fájdalom követte a nevetést 

1962. január 30-a teljesen átlagos iskolai napnak indult a mai Tanzánia területén lévő kashasai missziós lányneveldében. Aztán olyan esemény történt, ami nemcsak számukra, de az egész világ számára emlékezetes lett az az­óta is páratlan röhögőgörcsjárvány miatt.

Először három lányon tört ki, de elképesztően gyorsan terjedt a kór, később 95 tanuló kapta meg, ami végül az iskola két hónapig tartó bezárásához vezetett. Az irányíthatatlan, később szorongásos sírógörcsbe fulladó nevetéssel nem tudtak mit kezdeni, a 12-18 év közötti diákok nem tudtak véget vetni szenvedésüknek, volt, aki 16 napon keresztül nem tudta abbahagyni a röhögést. Voltak, akik sírógörcsöket, izzadást, fájdalmakat és légzési problémákat is tapasztaltak magukon, nem beszélve arról, hogy mennyire megerőltető és fárasztó volt a szervezetük számára a szűnni nem akaró hahotázás. A jelenséget nem betegség vagy vírus okozta, a tudósok tömegpszichózisnak minősítették. Az biztos, hogy a tanárok nem kapták el a nevetőjárványt, de az iskolát megbénította, végül be is zárták. 

Továbbterjedt a falun

A furcsa kórságot nem állították meg a falu határai, szélsebesen továbbterjedt, járványszerűen kezdett szétszóródni a környékbeli falvakban és településeken. 1962 tavaszára már több ezer ember elkapta. Áprilisban és májusban is felütötte a fejét a kór, az érintettek ezúttal is diákok, illetve fiatal felnőttek voltak. A kashashai iskolát májusban megnyitották, de június végén ismét kénytelenek voltak bezárni, addigra a nevetőjárvány már eljutott Bukobába is, ami igen vidám pillanatokat szerzett 48 lánynak. A megmagyarázhatatlan jelenség végül 6-18 hónapig volt jelen a tanganyikaiak életében, mielőtt végleg lecsengett. Eközben 14 iskolának kellett bezárnia a kapuit. Érdekesség, hogy azóta sem történt még hasonló 
eset sem. 

Nyávogtak az apácák

A tömegpszichózis, mint jelenség nem ismeretlen a tudósok számára. Háromszáz éven át okozott problémát az 1400-as évektől, hogy a családjuk által zárdába száműzött fiatal lányok ördögi megszállás jeleit mutatták szerte Európában. A szigorú szabályokat képtelenek voltak elfogadni, mint ahogy a tétlenség is óriási kihívást jelentett számukra. Bekerülésük után pár héttel furcsa szokásokat vettek fel.

Voltak, akik macskaként kezdtek viselkedni, cicahangon nyávogtak, és fára másztak. Egy nagy francia kolostorban a nők rendszeresen kórusban nyávogtak órákon át, és csak akkor csendesül­tek el, amikor megverték őket a katonák. John Waller történész szerint a tömeges hisztériát a drasztikusan szigorú vallási szabályok és a stressz váltották ki.

Egy másik feljegyzés szerint 1374-ben a Rajna-partján több faluban is furcsa kór ütötte fel a fejét. A rejtelmes betegségnek egyetlen tünete volt: a tánc. A helyiek egy senki más által nem hallott zenére mozogtak tömegesen. Akik elkapták a kórt, még akkor sem tudták abbahagyni a táncolást, amikor bezárt a kocsma, vagy ha elfáradtak.

Voltak, akik egész egyszerűen addig ropták, amíg végkimerülésben össze nem estek. Ahogy jött, ez a kór el is múlt, de majdnem kétszáz évvel később, Strasbourgban egy nő ugyanezeket a tüneteket produkálta, és hamar megfertőzött másokat is. Ez már veszélyesebb volt elődjénél, a bulizók egymás után haltak meg, ki szívrohamban, ki agyvérzésben, ki kiszáradásban. A tudósok és a történészek agyát sem hagyja nyugodni a rejtélyes táncmánia. Az egyik elmélet szerint az anyarozs, azaz a rozson élősködő, hallucinogén hatású gombafaj okozta a megállíthatatlan 
táncikálást.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27125_resized.jpg?avcount=1713278112
origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27114_resized.jpg?avcount=1713278112
origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133148_auto_resized.png
metropol.hu

Kész rejtély: elloptak egy Boeing repülőt, nyomtalanul eltűnt a gép és a két tolvaj is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17120913_auto_resized.jpg
vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132628_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135237_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27122_resized.jpg?avcount=1713278112
origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezt látni kell, Lionel Messi fia őrületet okozott – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134896_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Hat hete nyertem a lottón – egy új szabály miatt egy fillért sem láttam”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ae4RZb5-5qyhiL4m4yCopGRHVFB65IgKe8GwZUU2irc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhNDA3MDYyYjExYjQwZDdhYTY1YzhjODM0ODU3MzAw.jpg
Hullámsír

Megdöbbentő fordulat a Hableány-katasztrófájában