Aktuális

Tovább szív a porszívó, ha sűrűn cseréli a zsákját

BoBe

Létrehozva: 2019.02.26.

Porzsákos vagy porzsák nélküli? Álló vagy fekvő? – morfondírozunk a boltban, amikor eljön az ideje a porszívóvásárlásnak. A Bors segít a kérdések megválaszolásában.

Forrás: MTI

16 ezertől 500 ezer forintig terjed a porszívók ára, de ez csak egy szempont a sok közül. Fontos a tartály mérete is, hiszen minél nagyobb, annál kevesebbszer kell cserélni vagy tisztítani. A szívócső legyen puha, hogy ne repedjen be vagy törjön el a használat során. Apróbb dolognak tűnik a kábelhossz, de mégiscsak kényelmetlen, ha állandóan át kell dugdosni egyik konnektorból a másikba.

Teljesítmény

Kétféle teljesítményjelölést találunk a porszívókon. Az egyik az elektromos teljesítmény értéke, ez a 2017-es, európai uniós szabályozás szerint maximum 900 watt lehet. A másik szám a készülék szívóteljesítményét jelzi.

Ezt nem kötelező feltüntetni, általában 180 és 450 watt között van. A mai világban nem számít a motor nagysága, a kisebb teljesítményű motorokból is kihozzák a megfelelő teljesítményt. Fontos, hogy ne csak a szívóteljesítmény alapján vá­lasszunk gépet, hanem a megmozgatott levegő mennyisége, a légáram, a fej kialakítása és a fejtípusok alapján is! 

Szűrés

A porszívóból távozó levegőt egy úgynevezett kimeneteli levegőszűrő szűri, hogy a mikroméretű szennyeződések se kerüljenek vissza a levegőbe. Ez a HEPA-szűrő. Minél nagyobb a száma, annál tökéletesebben szűri a levegőt. 

Fejek, kiegészítők

Alapesetben egy univerzális porszívófejet kapunk, amin van egy billenőkapcsoló, ezzel válthatunk szőnyegmód vagy keményburkolat-mód között. Ha a lakásban sok a kemény burkolat, akkor érdemes beszerezni egy parkettához való szívófejet. 

Ha háziállatunk van, akkor hengerkefés szí­vófej ajánlott. Ennek két fajtája van. A tur­bókefe a beáramló levegő segítségével meg­pörgeti a kefehengert. Ez alaposan össze­sze­di az állatszőröket, hajszálakat, állattartók­nak kifejezetten ajánlott. A másik változat az elektromos kefe, aminek működési elve ha­sonló a turbókefééhez, csak itt elektromotor hajtja a kefehengert, így nincsen teljesítmény­csökkenés. Az ára miatt inkább szállodákban alkalmazzák, illetve olyan házakba ajánlott, ahol a helyiségeket padlószőnyeg borítja. 

Energiacímke

Ezen az adatlapon hat fontos értéket találunk. Az energiahatékonysági osztályt, az ehhez kapcsolódó éves energiafelhasználást, a kifújt levegő tisztaságát, a szőnyegen/padlón tisztítás eredményét és a zajszintet. 

Típusok

1. Porzsákos porszívó

A régi, újramosható textil porzsákok már alig kaphatóak, helyettük az eldobható, könnyen cserélhető típusok vannak többségben.

Ez némi pluszköltséggel jár, de egy jó minőségű porzsák akár két hónapig is használható. Az allergiásoknak inkább ez a változat ajánlott, mert nem érintkeznek a porzsák cserélésekor közvetlenül a porral.
– Otthoni használatra talán a porzsákos porszívók a hatékonyabbak, de ez a padlózat minőségétől is függ. Gyakori hiba, hogy nem cserélik megfelelően a porzsákot és nincs tisztítva a szűrő. Ez a gép halálához vezethet, és különböző egészségügyi problémákhoz – magyarázza Flórián Emese, a Bosh–Siemens márkabolt munkatársa.

2. Porzsák nélküli porszívó

Két típusa van. A száraz tartályos porszívók lényege, hogy a felszívott por egy üríthető, mosható tartályba kerül.

Nem ajánlják allergiás embereknek, mert ürítéskor belélegzik a poratkákat, ami rohamot válthat ki. Másik fajtája a vizes tartályos változat: a tartályban lévő víz megköti a levegővel együtt szálló koszt, és az a vízben marad. Ennél a típusnál minden tisztításkor el kell mosni a tartályt, mert bepenészedhet, valamint porszívózás előtt friss vízzel kell feltölteni.

3. Takarítógép

Multifunkcionális gép, mert a porszívózáson kívül képes a víz felszívására, és tisztítószerrel kitakarítja a szőnyeget.

Kaphatóak hozzá porzsákok és kü­lönböző szűrők is. Megvásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy mi­lyen gyakran használnánk a szőnyegtisztító funkciót, mert ha csak évente pár alkalommal, akkor lehetséges, hogy nem éri meg megvenni, csak bérelni. 

4. Akkumulátoros álló porszívó

Remekül kiegészíti a már meglévő gépünket. Még nagyobb segítség, ha morzsaporszívóval is el van látva.

A porzsák nélküli verzió az ajánlott, mert egyszerűbb a tisztítása, és higiénikusabb is egyből eltávolítani az olyan anyagokat, amik bomlásnak indulhatnak (például az ételmaradékokat). Az egész lakás kiporszívózására a teljesítménye és az alacsonyabb üzemideje miatt nem alkalmas, jellemzően konyhában és előszobában használják.

5. Robotporszívó

A legújabb technikai vívmányt még folyamatosan fejlesztik, különösen a szőnyegtisztítás terén.

A gép képes felmérni a lakás paramétereit, a bútorok elhelyezkedését, számtalan beállítással rendelkezik, hogy amíg nem vagyunk otthon, elvégezze a takarítást. 

Tudta?

A porszívócső végére csatlakoztatható orrszívó készülék nagyon ártalmas a porszívónak, mert a csökkentett mennyiségű beszívott levegő elégtelen a motor hűtéséhez, ezért az képes leégni. Ezen segíthetünk, ha a porszívócső markolatánál teljesen kinyitjuk a szellőzőnyílást, hogy a motor levegőhöz jusson.

Fontos szempontok

Vásárlás előtt ezeket mérlegelje!

Mekkora a lakás alapterülete?

Szőnyeg- vagy szilárd burkolatú a lakásunk?

Van-e porallergiás kisgyerek, háziállat a családban?

Átlagosan mennyit használjuk a porszívót egy héten?

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714100416
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163733_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714100416
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160173_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros