Aktuális

Döbbenetes dolog derült ki a Titanic katasztrófájáról: egy félreértés vezetett közel másfél ezer ember halálához

Bors

Létrehozva: 2021.04.21.

1912. április 14-én az elsüllyeszthetetlennek vélt Titanic, miután egy túl későn észlelt jégheggyel ütközött, másnap hajnalban az Atlanti-óceánba merült. A hajó roncsait 1985. szeptember elsején találták meg 3 861 méteres mélységben, de vajon mi is történt valójában azon a végzetes éjszakán?

Forrás: Fotó: Getty Images

1912. április 10-én, pontosan délben, a minden idők legbiztonságosabb és legpompásabb óceánjárójának kikiáltott RMS Titanic kisiklott a southamptoni kikötőből. Első útján mindösszesen 2 207 személy tartózkodott a fedélzetén: 1 322 utas, illetve a legénység 885 tagja. A hajó parancsnoka a 63 éves Edward John Smith volt. A kapitány azt tervezte, hogy miután visszatérnek New Yorkból, nyugdíjaztatja magát. 

Már az első szabályt sem követték

A Titanic első ízben a francia Cherbourgban kötött ki április 10-én, ahol újabb utasok szálltak fel rá, többek között például a milliomos amerikai dáma, Margareth Brown, aki később mint az „elsüllyeszthetetlen Molly Brown" vonult be a hajó legendájába. Az óceánjáró másnap az írországi Queenstown partjainál horgonyzott le: ott újabb utasok, főként szerény sorsú ír kivándorlók léptek a fedélzetre.

A jéghegyek leszakadása a gleccserről – ami egy természetes folyamat - már márciusban megkezdődött a Labrador-tenger térségében. Hogy elkerüljék a jégveszélyt, a hajózási társaságok zöme ideiglenesen a szokásostól néhány száz kilométerrel délebbre helyezte át New York-i útvonalát. A Titanicot megálmodó White Star Line viszont nem követte az óvatossági szabályt, megengedhetetlennek tartotta ugyanis, hogy a hajó már az első útján komolyabb késéssel érkezzen meg a New York-i kikötőbe.

A jég közeledett

Mivel a 270 méter hosszú, 28 méter széles, valamint 56 méter magas járművet dupla hajófenékkel, illetve a parancsnoki hídról egyetlen gombnyomással lezárható 16 vízzáró rekeszkamrával szerelték, az minden bizonnyal mérnöki csúcsteljesítményének számított,

a közvélemény pedig egyenesen elsüllyeszthetetlennek tartotta. Késő délutántól azonban már közvetlenül is érezhető volt a jég közelsége. 

Április 14-e volt, amikor a délutáni órákban jelentősen csökkent mind a víz, mind a levegő hőmérséklete. A kora esti órákban a Charonia nevű gőzös zajló jégről, illetve óriási jéghegyekről jelentett. A Titanic kapitánya azonban ahelyett, hogy csökkentette volna a sebességet, mindössze megkettőzte az őrséget. 

Bekövetkezett a tragédia

Alig pár perccel éjfél előtt a megfigyelőkosárban szolgálatot teljesítő matróz halvány párafelhőt figyelt meg a látóhatár közelében, éppen a Titanic orra előtt. A pára egyre sűrűbb lett, majd sötét tömeg kezdett el kibontakozni belőle. Az őr jól tudta, hogy jéghegyet lát, félreverte hát az árbockosár harangját, majd telefonon hívta fel a hidat. A hírt hallva az elsőtiszt az

Állj! Teljes gőzzel hátramenetbe!

parancsot adta ki a gépháznak, valamint utasította a főkormányost, hogy térjen ki balra, méghozzá élesen.

Kezdetben úgy tűnt, sikerül megúszni az ütközést, de hirtelen csak megrázkódott a hajótest, amire persze az ekkor már szobájában pihenő kapitány is felkapta a fejét, majd kisvártatva a hídra sietett. Leállíttatta a gépeket, a hajóácsot pedig leküldte, hogy mérje fel a károkat. 

Azt hitték tűzijáték – 1500-an haltak meg

Mivel az első öt rekeszkamra megsérült, azokba folyamatosan ömlött a víz, így Thomas Andrews, az óceánjáró főkonstruktőre kiszámolta, hogy a Titanicnak minimum másfél, maximum két órája lehet hátra. Mivel biztos volt, hogy a hajó el fog süllyedni, éjfél után 5 perccel a kapitány megparancsolta a mentőcsónakok leeresztését. Mivel azokban összesen 1176 személynek volt hely, azonnal tudni lehetett, hogy sokan meghalnak majd.

A legutolsó csónak az Titanic elmerülése előtt 15 perccel hagyta el a bajba jutott járművet. A vészjelzések több gőzöshöz is eljutottak, azonban mind túlságosan messze volt ahhoz, hogy még idejében a helyszínre érkezzenek.

Igaz, egy hajó azért volt a közelben, sőt látótávolságban, ám mikor látták, hogy a szemlátomást álló hajóról jelzőrakétákat lőnek fel, az ügyeletes tiszt úgy vélte, bizonyára tűzijátékkal egybekötött mulatság folyik a fedélzeten – a félreértés közel másfél ezer ember halálához vezetett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088105_auto_resized.png
origo.hu

Ukrajna véletlenül bejelentette: közük lehetett a moszkvai terrortámadáshoz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709712
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087355_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709712
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709712
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek