Rendhagyó menü a Bazsalikomos kertből

Mentás zöldborsókrémleves

Elkészítés: 30 perc

Hozzávalók (4 főre):
1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 80 dkg fejtett zöldborsó, 15 friss borsmentalevél +4-5 levél a díszítéshez, negyed citrom leve, 2 dl tejszín, 1 evőkanál búzavirág, só, bors

© Szendeff Lőrinc

Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített vajon megfonnyasztjuk. A zöldborsót is hozzáadjuk, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon, fedő alatt 15 percig főzzük. A mentát apróra vágjuk, a citrom levével együtt hozzákeverjük a leveshez, majd botmixerrel kissé darabosra pépesítjük. Belecsorgatjuk a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

Friss mentalevéllel és búzavirággal megszórjuk a tetejét, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Reteklevél-főzelék kacsával

Elkészítés: 40 perc

Hozzávalók (4 főre): 3 szál újhagyma, 40 dkg reteklevél, 10 dkg metélőhagyma, 10 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, hagyma- és metélőhagyma-virág a díszítéshez, só, bors

A kacsához: 50 dkg kacsamell, 1 evőkanál majoránna, 3 evőkanál kacsazsír, só, bors

© Szendeff Lőrinc

Elkészítés: Az újhagymát, a reteklevelet és a metélőhagymát megmossuk, feldaraboljuk. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk, az újhagymát rádobjuk, lefedve megpároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük. Rádobjuk a reteklevelet és a metélőhagymát, ha kell, még adunk hozzá vizet, és botmixerrel összeturmixoljuk. Végül a tejszínt is belekeverjük, és közepes lángon további öt percig főzzük.

A kacsamellet szálirányra merőlegesen csíkokra vágjuk, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. A kacsazsírt felmelegítjük, a kacsamellcsíkok minden oldalát megpirítjuk rajta. A főzelék tetejét hagyma- és metélőhagyma-virágokkal díszítjük, a kacsával tálaljuk.

Csalánpalacsinta bodzavirágos szamócaszósszal

Elkészítés: 60+35 perc

Hozzávalók (4 adag): 25-30 friss csalánlevél, 4 dl tej, 4 tojás, 40 dkg tönkölyliszt, csipet só, 4 dl szódavíz, 4 evőkanál kókuszolaj+a sütéshez

A szószhoz (5 dl): 4-5 frissen szedett bodzavirágfej, 40 dkg szamóca, 20 dkg méz
1 narancs frissen facsart leve, 1 evőkanál frissen facsart citromlé

© Szendeff Lőrinc

Elkészítés: A csalánleveleket turmixgépbe dobjuk, ráöntjük a tejet, és leturmixoljuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót, és simára keverjük. Apránként belekeverjük a csalános tejet, a szódavizet, végül a kókuszolajat. Kiolajozott, forró palacsintasütőben egyenként kisütjük a palacsintákat.

A szószhoz a bodzavirágokat leszedjük a szárrészről. A szamócát megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk. Fazékba tesszük a hozzávalókat, alaposan elkeverjük, majd magas fokozaton, állandó kevergetés mellett felforraljuk. 3-4 percig zubogva forrni hagyjuk. A tűzről levéve a tetején lévő habot eltávolítjuk, majd a palacsintával kínáljuk.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors