Aktuális

Őzcomb a kedvence a hazai hiúzoknak

Bors

Létrehozva: 2019.12.21.

Egyre többször sikerül kamerának is rögzítenie a szlovák erdőkből hozzánk átjáró hiúzokat. Ez kisebbfajta csodának számít, hisz az állat valóságos fantom, mégis, ma már legalább öt példány itt él nálunk.

Agyafúrt, óvatos, erős, de mégis kecses és gyors. Az erdők mélyének rejtélyes királyai a hiúzok. Az eurázsiai hiúz egykor egész Európában elterjedt volt, gondoskodott arról, hogy a zsákmányát képező egyes fajok ne szaporodjanak túl. Azonban a túlzott vadászat miatt a kihalás szélére került. Ma­gyarországon a 20. század közepére kipusztult fajnak nyilvánították, csak a kétezres évek elején tértek vissza. Az első „cicusok” a szlovákoktól sétáltak át hozzánk, és megtapasztalva erdeink gaz­dagságát, maradtak is.

Óriási a vadászterülete

A hiúz hosszú lábainak és testalkatához képest széles mancsainak köszönhetően ki­válóan tud mo­zogni a mély hóban is, és jól mászik fára. Nincs előle menekvés az ap­róbb vagy legyengült állatok számára. Ügyességének és óvatosságának köszönhetően alig van olyan ember, aki ta­lálkozott volna már hiúzzal. Kölyköt pedig még végképp csak a legszerencsésebbek láthattak.

Egy ruszin legenda szerint nem is születnek hiúzkölykök, minden hetedik farkaskölyök válik azzá. Elejtett prédájából tudják, hogy hiúz járt ott. A hiúzok több érzékszerve is különösen jó és érzékeny. Leginkább éjjel aktívak. A magányosan vadászó egyedek számára nagy területre van szükség, akár 100 négyzetkilométer kiterjedésű is lehet a territóriuma. A zoológusok a hallását is kiválónak tartják. Nemcsak a füle jó, de fejének kialakítása, a pofáját keretező szakáll is azt a célt szolgálja, hogy a legapróbb neszt is képes legyen meghallani.

Nagy zsákmány sem gond

Az eurázsiai hiúz a Kárpátok legnagyobb macskaféléje, jellemezően harminc-negyven kilót nyom, testhossza közel egy méter. De nála jóval nagyobb zsákmányt is képes leteríteni erejének és rafináltságának köszönhetően. Étlapján a madarak, kis testű emlősök, például pockok mellett nagyobb testű növény­evők is vannak, az őz és a szarvas legyengült egyedeinek elkapása sem okoz neki kihívást. Ha éhes, nem rest a rókakölyköket vagy a kondától elszakadt vaddisznómalacot is megkergetni.

– A hiúz a többi ragadozóval, kutyával ellentétben mindig az elejtett állat legfi­nomabb részeivel kezdi. Vagyis a combbal – me­sélt az állatról, és szokásairól dr. ha­bil Biró Zsolt, a gö­döllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének egyetemi docense.

Képtelenség megfogni

Az elmúlt években többször is tettek kísérletet arra ma­gyar kutatók, hogy rádiós nyomkövetővel lássanak el  ha csak egy példányt is.

– Tudtommal még nem sikerült jeladót tenni hiúzra. Nagyon ügyesek, nem lehet be­fogni őket. Pedig hatalmas áttörés len­ne látni, merre jár, akár csak egy példányt is – mondta a Borsnak Biró Zsolt, felidézve: 2011-ben volt egy szőrcsapdás kísérletük, amivel bizonyítani akarták a hiúzok jelenlétét Magyarországon, de még a kihelyezett, számukra csábító illatot árasztó párnákat is elkerülték.

A vadkamerás felvételeknek hála azért van pár információ az itthon megtelepedett példányokról. Vélhetően öt-tíz hiúz él a hazai erdőkben, jár át rendszeresen a szlovákoktól. A Börzsönytől a Zempléni-hegységig, vagyis a Kárpátok hazánkba átnyúló hegyeiben élnek. A kamerák mellett jelenleg nyomkövetéssel és a prédamaradványok vizsgálatával tudnak információt gyűjteni a kutatók az egyedekről és szokásaikról.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160215_auto_resized.jpg
origo.hu

Szexuális erőszak miatt letartóztattak két Premier League-focistát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714044911
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161748_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pénzt és időt spórolhatsz: 3+1 takarékos főzési tipp

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714044911
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra