Aktuális

Óriás zsírszörnyeket rejtenek a csövek - A Bors utánajárt

P. Zs.

Létrehozva: 2019.03.05.

Budapest alatt is bármikor feltűnhet egy óriási, feloldhatatlan, zsírból és egyéb, a lefolyón letuszkolt szemétből álló massza. Jól gondolja meg, mit húz le a vécén!

Forrás: iStock

A vasárnapi ebéd után egy jó rántott húsnak egy hátránya van: a használt olaj szaga és az a dilemma, hogy hová tegyük, ha már nem használható. A legtöbben még mindig beleöntik a vécébe vagy esetleg a kerti emésztőbe, ahol viszont elképesztő gócokká tud összeállni.

A vízcsövekbe általában belekövesedik a szappannal és különböző szeméttel együtt, az évek múlásával pedig csinos kis dugulást tud okozni minden, ami zsíros.

Feladják a leckét

A legnagyobb problémát a szennyvíztisztítóknak és a csatornákkal foglalkozó cégeknek okozzák az emberek azzal, hogy szinte bármit képesek lehúzni a vécén, „ami csak a csövön kifér”, eltűnik. Persze csak egy darabig.

Arra ugyanis már ékes példa is van, mit tud okozni a rengeteg oda nem illő anyag. Londonban például a csatornahálózatban találtak rá minden idők legnagyobb dugulására. Az azóta is csak zsírszörnyként emlegetett összekövesedett szennyezések azonban itthon sem ritkák. Sőt Budapest alatt is bukkantak kisebb-nagyobb darabokra.

– A főváros alatti, több mint 6000 kilométer hosszúságú csatornarendszerben is belefutottunk már 1-2 méteres zsírdugókba. De ezek a közelébe se érnek a londoni gigantikus méretű, több száz méteresre hízott „zsírszörnyeknek” – közölte a Borssal a Fővárosi Csatornázási Művek.

De nemcsak a csatornahálózatban, hanem az átemelő telepeken és a végponti tisztítótelepeken is sokszor okoz problémát egy-egy kisebb képződmény. Éppen ezért rendszeresen ellenőrzik és tisztítják a csatornákat. Így kerülhetett elő néhány éve a fővárosban is egy csatornából egy medicinlabdányi darab.

Nehezítik a víz útját

A szennyvíztisztítók szerint az ételmaradékokat, használt étolajat, zsírt egyáltalán nem szabadna a lefolyóba önteni, nem utolsósorban magunknak is kárt okozunk vele. De újabban még a pelenkák és a használt tör­lőken­dők sem ritkák, mi­után nagyon divatos lett ezeknek a haszná­lata. Ezek azonban könnyen meg­tapadnak a csatornarendszer oldalfalán, leszűkítve ezzel a víz útját, és zsírdugókat hoznak létre.

Emellett egy biológiai folyamat következtében kénhidrogén, – ami rendkívül kellemetlen, záptojásszagú gáz – kénessav keletkezik, amely egyaránt tönkreteszi a házi és közcsatorna csöveit és műszaki berendezéseit is. A legveszélyesebb anyagok közt van az Alföldvíz szerint a macskaalom, fültisztító pálcika, gyógyszerek, benzin, hígító és a festék, ezek közül több ráadásul még tűzve­szélyes is.

A zsírhegyeket elsősorban magas nyomású tömlők segítségével próbálják meg felaprítani, hogy azután tartálykocsikba szivattyúzzák és hulladékhasznosító telepre szállítsák.

Játék is pottyan bele

Műfogsor, bankkártya, személyi okmányok, mobiltelefonok végzik a leggyakrabban a vécécsészében. Korábban a Bors beszámolt arról, hogy csak Pécsett évi 150 tonnányi, naponta 410 kiló tárgy esik be véletlenül a vécébe. A baranyai megyeszékhely csatornáiból rengeteg régi pénzérme kerül elő, de Thomas, a gőzmozdony és a Némó nyomában mese halai is végezték már a vécében, ahogyan rengeteg gumilabdának is ez lesz a végső nyughelye. Egyébként Berlinben 1963 óta gyűjtik és állítják ki ezeket a tárgyakat, naponta négy-öt tonna le nem bomló szemetet. 

London alatt a rekorder

A londoni vízművek, a Thames Water két éve, szeptemberben jelentette be egy óriási, 250 méter hosszú és 150 tonnás – 11 emeletes busz súlyával egyenlő súlyú – zsírhegy felfedezését. Ezután a forgalmas kínai negyed alatt, a híres Leicester tér közelében találtak egy szinte feloldhatatlannak tűnő masszadugót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713545710
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143247_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144082_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141917_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713545710
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132642_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713545710
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713545710
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot