Aktuális

Olajszintet mérhetünk, de olajat már ne cseréljünk!

Bors

Létrehozva: 2019.04.08.

Mindannyian fogjuk a fejünket, ha az autónkban valami alkatrészt cserélni kell. Már előre tudjuk, hogy a szerviz egyet jelent egy tetemes összeg ki­adásával. Úgy fest, nincs más lehetőségünk, a szereléseket el kell felejtenünk, csak pár dologhoz nyúlhatunk.

Forrás: istock

A 60–80-as években, de még 90 körül is gyakori látvány volt, hogy a lakótelepek parkolóiban hétvégén összejöttek a vélt vagy valós kocsimogulok, pattantak fel a motorháztetők, és indultak a bütykölések. Hány asszony fogta a fejét, amikor hétvégén még az ebédet is a kocsi alá kellett szinte betolniuk, mert a férjükből csak a lábukat látták, annyit feküdtek a családi autó alatt valami kulccsal a kezükben.

– Akkor még nem volt kérdés, hogy mihez nyúlhatnak hozzá, mert annyira egyszerűen mű­ködtek a kocsik. Na, de ma­napság! Olyan fejlett, bonyolult technológia van már a tízéves autókban is, hogy em­ber legyen a talpán, aki nem ront el valamit! – mondta a Borsnak Hefter József autószerelő mester, akinek nem volt egy­sze­rű dolga pontokba szedni azokat az elemeket, amikhez még hozzá szabad nyúlnunk.

Így tárolja a gumikat!

Szobahőmérsékleten, száraz és enyhén szellős helyre tegyük, amiket nem használunk. Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert tönkremennek.
A vízszintes tárolás nekik a legjobb. Maximum másfél méter magasra tornyozhatjuk fel az abroncsokat. Ha állítva van csak hely, akkor 1–2 havonta forgassuk őket, nehogy eldeformálódjanak.
Kisebb az eldeformálódás veszélye, ha a gumik a felniken pihennek a következő szezonig.

Kerék

Defekt esetén egy emelő segítségével és a csavarok kilazításával könnyedén kicserélhetjük a kereket, ehhez természetesen szükség van a pótkerékre. Egy komplett garnitúracserét viszont nem javasol a szakember, mert félő, hogy valamit nem ellenőriztünk le jól, így hamarabb elkophatnak a gumik, de akár ki is eshetnek.

Gumi

A jogszabályban előírt minimális profilmélység 1,6 milliméter, ha egy, a határértéket éppen csak teljesítő abronccsal vágunk neki a szezonnak, nagyot kockáztatunk. A gumi már akár a szezon közepére „alámegy a jogszabálynak”, ezért hetente, havonta érdemes ránézni. Akkor tudja a nyári gumi ellátni jól a feladatát, ha a profilmélység legalább 2,5–3 milliméter. Több helyen ellenőrizzük a mélységet, mert az abroncs nem egyenletesen kopik. Pár száz forintért adnak már mélységmérőt.

Olajszint

A márkák nagy részénél hideg motornál ajánlott ellenőrizni. A nívópálcát húzzuk ki, töröljük le egy rongygyal, majd tegyük vissza, hogy le tudjuk olvasni, mekkora az olajszint. 

Izzók

Az izzócsere is otthon elvégezhető munkának számít a régebbi típusú autóknál, de érdemes figyelembe venni, hogy a mai modern kocsiknak már olyan számítógéprendszere van, amit csak a hozzáértő szakemberek ismernek. Ha mégis ki szeretnénk cserélni az izzókat, akkor mérjük fel az autónkat, mivel előfordulhat, hogy az egész motor belsejét ki kell hozzá emelni. 

Ablaktörlők

Az ablaktörlők esetében nagyon kell figyelni a lapátgumi részére. Könnyen észrevehető, ha probléma van vele, hiszen nem töröl rendesen, vagy maszatol. Célszerű minden ablakmosásnál egy ronggyal letörölni és megvizsgálni. Ha mégis elszakadt, akkor a bátrabbak kicserélhetik maguknak otthon, de inkább vigyük el egy szervizbe, vagy kérjünk meg egy benzinkutast, hogy segítsen.

Ülés

A régebbi típusú autókban könnyedén kikaphatjuk az üléseket, elég kicsavarozni azokat, és máris mehetnek a helyére az újak. Ha ülésfűtés van az alján, akkor bizony át kell gondolnunk, hogy a kábeleket vissza tudjuk-e csatlakoztatni a helyükre. Rengeteg jó kárpitos van hazánkban, akik szinte újjá tudják varázsolni az üléseket úgy, hogy le sem kell cserélnünk.

Amihez nem szabad nyúlni:

Motor: Felejtős, mert életveszélyes, ráadásul túl bonyolult technika.

Kormány: Számos internetes oldalon árulnak sportos változatot. Régen pikk-pakk be lehetett szerelni, mert csak a botrészre kellett ráerősíteni az új szerzeményt. Manapság viszont bele van építve a légzsák, ezért nem ajánlatos hozzányúlni.

Fényezés: Csak egy kis horzsolás, ezt én biztosan ki tudom javítani, mert már javítófilceket is lehet kapni, és szuper jó lakkokat, festékeket. Ne tegye! Garantáltan meg fog látszódni az eredmény!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189296_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai visszavágót játszott a Győr a női kézilabda BL-ben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714884610
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185738_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714884610
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180012_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Figyelmeztet a szakértő: erre az 5+1 dologra soha ne keress rá a neten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/KMlN-_3pvcggTMlj5xEcvplL7MAGFm3NAWt7xgz9nBg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhMWJlMGNkYjYzNDRkMDhiODQ5M2FlNmRlZmFmMzBl.jpg
Baleset

Métereket repült a szombathelyi tini – videón a pillanat, ahogy elgázolták

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók