Nem hiszi el, mi történt a 74 éves Karel Gott-tal

Hihetetlen rajongótábora van hazájában Karel Gottnak. A Lady Karneval előadóját 1962 óta harmincnyolcadszor választották meg Csehország legnépszerűbb könnyűzenei énekesének.
Hihetetlen rajongótábora van hazájában Karel Gottnak. A Lady Karneval előadóját 1962 óta harmincnyolcadszor választották meg Csehország legnépszerűbb könnyűzenei énekesének.

A Cesky slavík, vagyis a Cseh Csalogány elnevezésű országos szavazáson idén is Karel Gott kapta a legtöbb szavazatot, vagyis a 74 éves dalnok az ország legnépszerűbb pop­sztárja.

Gott diadalmenete 1962-ben kezdődött, akkor nyerte el először az eredetileg Arany Csalogány nevű elismerést. A díj történetének 48 évében harmincnyolc alkalommal végzett első helyen a csehek első számú kulturális exportcikke. A győztes a szombat esti, prágai eredményhirdetési ceremónián nem tudott részt venni, de a németországi Stuttgartból üzent nem fogyatkozó rajongótáborának.

– Nagyon büszke vagyok a csalogányos gyűjteményemre. Köszönöm a bizalmat. Ígérem, jövőre mindent megteszek annak érdekében, hogy az eredményhirdetésen is részt vehessek – üzente Gott, aki jelenleg is egy európai turnén vesz részt.

Gott rendületlen népszerűségéről Nagy Feró véleményét kérdeztük. Emlékezetes, hogy ő 1980-ban nagy sikerű paródiában dolgozta fel a cseh trubadúr Lady Karneval című slágerét.

– Nagyra becsülöm Karel Gott munkásságát, ráadásul az a megtiszteltetés ért, hogy 2008-ban, a gyermeke születése után személyesen is találkoztam vele. Örülök neki, hogy még mindig nem felejtették el az emberek, és még hetven felett is sikeres a pályafutása.

Bízom benne, hogy még nagyon sokáig a pályán lesz, és még legalább harminc évet kívánok neki a színpadon, mert az ilyen kaliberű előadókra mindig mindenkor nagy szükség van – nyilatkozta a Borsnak Feró, akit egy fotózáson értünk utol, majd hozzátette: Karel Gotthoz hasonlóan ő sem akarja abbahagyni a zenélést és a koncertezést, őt is a Beatrice, illetve a rajongó közönség tartja fiatalon.

Villanyszerelőként kezdte

Karel Gott már ötven éve nemzetközi sztár. Villanyszerelőnek készült, de a prágai táncos kávéházakban hamar népszerűséget szerzett, s amatőr énekesből gyorsan profi lett. Mintegy százötven hanghordozót adott ki, és a világ összes nagyobb színpadán megfordult.

Egyike volt azon kevés popelőadóknak, akik a rendszerváltás előtt a vasfüggönyön túl is népszerűek lettek. Szabadidejében szívesen fest, egyik képéért 1,4 millió koronát fizetett egy vásárló.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors