Aktuális

Négy korona volt negyedóra kéj a bakabordélyban

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2018.09.26.

<p>Szegényebb sorú lányokat toboroztak tábori prosti­tuáltnak az első világháborúban. Aki megfertőzödött nemi betegséggel, azt bevetették az ellenségnél.</p>

Száz éve, hogy vége lett az első világháborúnak (1914–18), amihez fogható vérontást addig nem látott a Föld – sem a méreteit, sem az öldöklés profizmusát tekintve. Több mint 15 millió ember veszett oda. Pár hónappal a háború kirobbanása után évekre megmerevedtek a frontvonalak, a siralmas lövészárokrendszerek és tábori barakkok váltak a szerencsétlen katonák otthonaivá, ahol nemcsak túlélni, de élni kellett valahogy. És bizony, a boldogság aprócska pillanatait a borzalmak közepette az ital, a dohány, a játék mellett az örömlányok szolgáltatták.

Szegény lányokat toboroztak a seregbe

Ezt a témát járja körül A háború pillangói címmel nyílt időszaki kiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeumban. A 16 éven felüli látogatók az első világháború tábori bordélyainak éle­tével ismerkedhetnek meg.

– Ahogy a tömeghadseregek elindulnak a frontra, azonnal aktuális lesz a férfiak különböző testi igényeinek a kielégítése, túl az élelmezésen, amit a hadvezetésnek meg kellett oldania – mondta a Borsnak Nagy Tamás történész. – Eleinte erre átmeneti megoldást jelentettek a helyiek­kel, szimpátia alapján kötött „barátságok”. Ám emögött ott volt a veszély: az ellenség rájött, hogy nemi betegséggel fertőzött nőkkel gyengíthető egy sereg egészségi állapota. Ráadásul szó szerint tömeges igényt kellett kielégíteni.

Az Osztrák–Magyar Monarchia hadvezetése is kötelességének tartotta a bakák „testi-lelki közérzetének karbantartását”. A tábori bordélyok kialakítása 1915 körül kezdődött, és a háború végéig, 1918-ig mű­ködtek. A lányokat nagyvárosokban, a szegényebb néprétegekből toborozták a sereg kötelékébe. Kérdés, hogy mennyire játszott szerepet a hazafias érzület, a honpolgári kötelességtudat és mennyire az anyagi kilátástalanságtól való megszabadulás reménye, de a prostituáltak lelkivilágával senki nem foglalkozott – tudtuk meg Nagy Tamástól. 

Húsz fillér volt a halhólyagóvszer

Balla Tibor hadtörténész-levéltáros szerint a bordélyok szervezése lassan haladt, mert nem volt elég jelentkező. Ennek oka lehetett az is, hogy mivel az örömlányok is a hadsereg sorállományába kerültek, szigorú szabályokat kellett betartaniuk. Kötelező volt a fényképes egészségügyi könyv, tilos volt nekik alkoholt inniuk, és havonta minimum egyszer orvosi vizsgálatnak kellett alávetniük magukat. Egyébként csak 18 év felettiek lehettek, és nem állhattak szolgálatba szüzek, terhesek, gyenge fizikumúak. A fertőzéseket megelőző különféle szerek, de még a szappan beszerzése is a lányok dolga volt.

– A három legismertebb nemi betegség a kankó, a szifilisz és a lágyfekély volt. A védekezésre fertőtlenítő mosakodást és természetes anyagból – például halhólyagból – készült óvszert vetettek be, aminek húsz fillér volt az ára. A katonáknak távozás előtt kötelezően fel kellett keresniük a fertőtlenítő helyiséget. Betegeket vagy részegeket visszautasíthattak az örömlányok  – teszi hozzá Nagy Tamás történész.

Az idő előrehaladtával egyébként egyre több lett az olyan katona, aki szándékosan megfertőzte magát, mert nemi betegséggel hazaküldték őket a frontról. A fertőzött prostituáltaknak is távozniuk kellett a táborból, de őket előszeretettel vetették be „biológiai fegyverként”: az ellenséges vonalak mögé juttatták őket, hogy ott ragasszák rá a katonákra például a trippert.

Harminc menetet is vállaltak egy nap

Naponta hivatalosan legfeljebb 12 aktus volt engedélyezve egy hadi alkalmazásban álló örömlánynak, de ez a gyakorlatban általában elérte a harmincat. A legénységi prostik csukaszürke ruhát hordtak, a tábornokiak vörös posztósávot viselhettek a harisnyájukon.

Külön volt a tiszti és a legénységi bordély is. Utóbbiak onnan voltak leginkább felismerhetőek, hogy hosszú sorokban várakoztak előttük a bakák. Három-négy ko­rona volt a tizenöt perces me­net tarifája. Ezzel szemben a tiszti bordélyban, ahol igényesebb körülmények voltak, egy 30-90 perces aktusért kellett tíz koronát kicsengetni a zsoldból.  A bordélyokat sorszámmal látták el. Minden gyalogos- és lovashadosztályi parancsnokságnál működött egy-egy tábori kupleráj, a fontosabb hadtápállomásokon, erődítményekben pedig tartalékbordélyokat hoztak létre, amiket bármikor be lehetett vetni. Voltak mozgó bordélyok is, amik társzekérre telepítve együtt mozogtak a fronttal, s voltak hátországi bordélyok kúriákban, kastélyokban kialakítva a tiszti állomány részére.

Sokan felvethetik persze a morális kérdést: az a katona, akit otthon reménykedve-aggódva várt a szerelme, a jegyese hogyan tudott aztán szíve választottjának a szemébe nézni? Nos, ha valaki volt olyan szerencsés, hogy nem koporsóban vagy műlábbal tért haza, talán ezzel foglalkozott a legkevésbé. Örült, hogy megúszta, és normális életet kezd­hetett újra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153015_auto_resized.jpg
origo.hu

Botrány: Meghan Markle hatalmasat csalódott, mindenki rajta nevet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27348_resized.jpg?avcount=1713872110
origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152009_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147729_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153213_auto_resized.jpg
vg.hu

Új utat kap a kecskeméti Mercedes-gyár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27350_resized.jpg?avcount=1713872110
origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154583_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezen igazodjunk ki: mutatjuk, hogy milyen időre számíts a következő napokban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713872110
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152308_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendkívüli: evakuálnak egy általános iskolát, szörnyűség történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155454_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya