Aktuális

Most figyeljen! Így lesz tökéletes a vadas!

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.01.24.

Omlós, szaftos marhahús, intenzív mártás, puha zsemlegombóc. Csak olvasni is mennyei élvezet, ugye? Most eláruljuk, hogyan lesz a vadas igazán ízletes.

Forrás: Bors

Az első lépésként egy deciliternyi vizet forraljunk fel, és tegyünk bele jó sok borókabogyót. Fedjük le és hagyjuk állni! Néhény perc alatt megpuhul, ha ez bekövetkezett, a bogyókat nyomkodjuk szét, hogy jobban kiengedjék az ízüket!

Közben kezdjünk főzni egy marhahúsleveshez hasonló alapot. Egy nagy darab marhacombot vágjunk két-három darabra, és tegyük annyi jéghideg vízbe, hogy néhény centi vastagon ellepje. Tegyünk hozzá szemes borsot, borókabogyót, sót, néhány gerezd fokhagymát, két fej pucolt, de egészben hagyott vöröshagymát, majd forraljuk fel. Ezután gyöngyözve főzzük másfél órán keresztül. Most jött el az ideje, hogy hozzáadjunk néhény darab nagyobb sárgarépát, illetve egy kis darab fehérrépát és zellert. Ha a hús és a zöldségek szétnyomhatóra főttek, húzzuk félre az edényt a tűzről!

Emeljük ki a húst, tegyük át egy másik edénybe, és egy nagyon sűrű szűrőn keresztül szűrjük rá a levest!

Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, majd szórjunk bele kristálycukrot. Adjunk hozzá egy fej finomra vágott vöröshagymát, és két gerezd zúzott fokhagymát. Ha üvegesre pirultak, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd a szűrőből tegyük hozzá a szemes fűszerek nélkül tegyük rá a zöldségeket! Még ne törjük azokat össze, hagyjuk inkább, hogy enyhén pirulni kezdjenek! Egy-két evőkanál mustárral bolondítsuk meg, majd a borókás esszenciával ízesítsük! Öntsünk rá egy kevés tejszínt, majd botmixerrel pürésítsük!

Ekkor állíthatjuk be a kívánt ízt és sűrűséget tejszín, borókakivonat, bors és mustár segítségével! A legjobb, ha a mártás a krumplipürénél folyósabb, de nem túl híg!

A szikkadt zsemlét vágjuk kisebb kockákra, majd olaj nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben! Tojásból, lisztből és vízből egy kevés sóval készítsünk nokedlitésztát. Keverjünk hozzá apróra vágott petrezselymet és a pirított zsemlekockákat! Ha szeretnénk, most érdemes kiegészíteni nagyon apróra vágott, jól lepirított húsos szalonnával. Ha ezzel megvagyunk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy egy formálható tésztát kapjunk. Formázzunk gombócokat és lobogó vízben főzzük ki!

A húst emeljük ki a levéből, vágjuk szeletekre vagy csíkokra, majd fokhagymával egy kevés zsiradékon (akár a szalonna zsírján) pirítsuk meg! Ha kedvünk tartja, így tehetünk a gombóccal is.

Már csak a tálalás van hátra!

A tányérra tegyünk a gombócból és a húsból, majd öntsünk melléjük a mártásból is. Ezzel pedig „Be van fejezve a nagy mű, igen! A gép forog, az alkotó pihen!”

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166672_auto_resized.jpg
origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27488_resized.jpg?avcount=1714192512
origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165770_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163242_auto_resized.jpg
ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166936_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elemző: Kevés megalázóbb dolgot tudok elképzelni annál, mint amit a Momentummal csináltak a Magyar Péter-tüntetésen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27487_resized.jpg?avcount=1714192512
origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714192512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714192512
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714192512
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai