Aktuális

Mészárlás a Csillagban: Richtert az őrök húzták fel

D.P.

Létrehozva: 2018.11.03.

A szegedi börtön egyik leghírhedtebb rabja mindenkit leszúrt, aki az útjába került. Az egykori börtöndolgozó szerint rászálltak a smasszerek, és ha megbilincselik, nem hal meg három ember.

Richter Richárd harmincnégy éve három mű­vezetőt megölt és további hármat megsebesített a szegedi Csillag börtön bútorgyárában. A 28 éves elítéltnek mindössze négy percre volt szüksége ah­hoz, hogy a vaslemezből készített késeit magához vegye, és miközben végigrohan a gyáron, minden útjába kerülőt megszúrjon.

Bár az aszódi nevelőintézetben, majd a fiatalkorúak börtönében „nevelkedett”, a bű­nöző családból származó Richter ámokfutására nincs mentség, de magyarázat talán igen. A hivatalos verzió szerint a gyilkosságok napján a szerelőüzem művezetője azon kapta a férfit, hogy kést készít magának, ezért be akarták kísérni az irodába. Az igen erős test­alkatú rab meglátta az asztalon fekvő gumibotot és azt hitte, meg akarják verni. Ekkor elöntötte az agyát a vér, visszarohant a szerelőüzembe és magához vette a késeit. A többi történelem. Tény, hogy a férfi fegyelmezetlen rab volt, állítólag egyfajta üldözési mánia is egyre jobban elhatalmasodott rajta. A Borsnak most megszólaló, egykor a Csillagban szolgáló dolgozó azonban azt mondja, az előzmények nem voltak enynyire egyértelműek.

– Richter korábban cirkuszi késdobáló volt, ezért nagyon jól bánt a késsel – emlékezett vissza a Vasárnapi Borsnak a neve elhallgatását kérő férfi.

– Rabtársai között kemény fickónak számított, de a smasszerek rászálltak. Bohócnak tartották, gúnyt űztek belőle és sokszor azon mulattak, hogyan dobálja a kést a fába. Richter a Csillagba is azért került, mert 1979-ben hasba szúrt valakit, vagyis a kések végigkísérték az életét. Aznap, amikor mindössze négy perc alatt végzett a három börtön­őrrel, kisebb fegyelmi vétséget követett el, de ha a fegyőrök szakszerűen járnak el, megelőzhető lett volna a magyar kriminalisztika történetének legvéresebb börtönleszámolása.

- Fegyelmi lapot kapott, ám ezután nem a fogdára vitték, hanem őrizetlenül hagyták. Már akkor meg kellett volna bilincselni, nem hagyni, hogy bemenjen a bútorok közé a késért.

Bár a korabeli hírek szerint Richter készült a mészárlásra, a volt börtönőr szerint ez nem igaz.

Nem ez volt az első

Az egykor saját termékeket is előállító, azóta már megszűnt Alföldi Bútorgyárban szinte napra pontosan húsz évvel korábban történt már egy hasonló tragédia. Két fiatal elítélt, Pósa István és Less István szökni akart. Előbbi egy reszelővel agyonvert egy művezetőt, utóbbi pedig éppen meg akart támadni egy másikat. Mindkettejüket halálra ítélték, és Richterhez hasonlóan a börtön udvarán akasztották fel őket.

– Nem kellett neki készülnie, mert hihetetlenül profin bánt a késsel. Nyolc-tíz méterről képes volt célba találni. - mondta lapunknak az egykori börtönőr.

A villámgyors mészárlás nem csak Richter ügyességén múlt. A gyárban nagy zaj volt, így sokan nem is tudták, mi történik. Ráadásul fegyveres őr sem tartózkodott a helyszínen és a jelzőrendszer is hiányzott. Úgy tűnt, a többszörös gyilkost nem tudják elítélni, mert az eljárás ideje alatt lenyelt két szöget, egyet pedig a hasába szúrt. Végül Svájcból kellett gyógyszert hozatni, hogy megmentsék az életét, majd a halálos ítélet után kivégezzék – mondta korábban a Délmagyarnak Pujler Fülöp, aki biztonsági tisztként szolgált a Csillagban az ámokfutás idején. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714083613
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714083613
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147411_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros