Aktuális

Koronavírus: inkább bízza szakemberekre a tesztelést

Bors

Létrehozva: 2021.03.18.

Koronavírus gyanús tünetek észlelésekor mindenki azonnal tudni szeretné, vajon fertőzött-e, ám ha igazán biztosra akar menni, ne a gyorsteszteknek higgyen. A legpontosabb eredményt továbbra is a szakemberek által végzett PCR teszt mutatja ki.

Forrás: Getty Images

Egyre többen döntenek úgy, hogy otthon is elvégezhető gyorsteszttel járnak utána, vajon fertőzöttek-e, ám a teszt kiválasztása és értékelése igen nagy körültekintést igényel. A szakemberek által végzett PCR tesztek mellett ma már többféle koronavírus teszt is elérhető, ám egyáltalán nem mindegy, ki, mikor és melyiket alkalmazza. Az otthon elvégezhető álnegatív tesztek hamis biztonságérzetet, míg az álpozitívak felesleges pánikot okozhatnak, így a biztos eredmény érdekében jobb PCR tesztet végeztetni. Íme a teszttípusok, magyarázattal együtt, hogy könnyebben menjen a választás.

Háromféle típus létezik

Ma Magyarországon háromféle COVID-19 teszt létezik. A PCR teszt és az antigén gyorsteszt a vírus jelenlétének kimutatására képes, vagyis azt mutatja meg, hogy valaki fertőzött-e. A két módszer közül a PCR teszt jóval érzékenyebb és pontosabb eredményt nyújt.

Az antigén gyorsteszt az orr- és garat nyálkahártyájából vett mintából mutatja ki a vírus antigén jelenlétét, vagyis az aktuális fertőzést képes igazolni. A szerológiai tesztekkel – vagyis az antitesteket kimutató tesztekkel – a szervezet fertőzésre adott immunválasza vizsgálható. Ez azt jelenti, hogy használatával az mutatható ki, ha korábban valaki már átesett a fertőzésen. A szerológiai vizsgálatok – vagyis az antitestek vizsgálatából – elsődlegesen a fertőzésen átesettség mutatható ki, a vírus jelenlétének kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Az antigén és az antitest teszteket semmiképp se keverje össze, mert míg az egyik a fertőzést igazolja, a másik azt, hogy termelődött-e ellenanyag a szervezetében.

Antigén gyorsteszt orrból

Bár hivatalosan nem forgalmazható, egyre több patikában lelhető fel otthon is elvégezhető antigén gyorsteszt, mely az éppen aktuális fertőzést képes kimutatni. A teszt hasonlóan a PCR teszthez nyálkahártyából vett mintával dolgozik.

Előnye, hogy negyed órán belül eredményt hoz, ám közel sem olyan megbízható, mint a PCR.

A koronavírus gyanús esetekhez kivonuló tesztelők is használják, ám pontatlansága miatt negatív eredményt követően kötelezően PCR mintavétel is történik, melynek eredménye ugyan lassabb, de jóval biztosabb. A módszer azért pontatlan, mert az általa vizsgált fehérjék még nincsenek jelen a betegség nagyon korai szakaszában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg. A teszt akár önállóan is elvégezhető, bár igen nagy nehézsége, hogy a mintavevő pálcikát ütközésig be kell tolni az orrba. A legjobb, ha valaki segít ebben. Kicsit hátra kell hajtani a fejet hozzá.A teszt darabja pár ezer forintért megrendelhető.

Ujjbegyből vett vér azonosítja az antitesteket


A patikákban már kapható a Biosynex egyszer használatos Covid-19 gyorsteszt, mely alkalmas rá, hogy az ujjbegyből vett vérből azonosítsa a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzést. A teszt azok számára is hasznos, akik már megkapták a védőoltást, de szeretnének meggyőződni róla, hogy kellő védelmet szereztek-e a koronavírus ellen. A Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt egy olyan típusú teszt, ami az antitestek jelenlétét tudja kimutatni a vérből. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést még nem jelzi. Az eredményre mindösszesen tíz percet kell várni.

Ez a teszt kimondottan azoknak javasolt, akik átestek a fertőzésen, vagy vakcinát kaptak és szeretnék tudni, termelődött-e ellenanyag a szervezetükben. Ha idő előtt végzi el valaki a tesztet, az hozhat álnegatív eredményt, így érdemes két hét múlva újra próbálkozni – árulta el a Borsnak egy belvárosi gyógyszerész, aki senkinek sem javasolja, hogy ezt a tesztet alkalmazza a fertőzés igazolására, mert annak kimutatására nem megbízható.

Az eszköz ára: 7000 Ft.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714119011
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros