Aktuális

Gubás Gabi: Nem zárhattak aranykalitkába

K. Sz.

Létrehozva: 2019.12.11.

Az egész világ által csodált Sissi bőrébe bújik Gubás Gabi. Ám nem a királyné fénykorát, hanem élete utolsó éveit, a 61 éves asszonyt kelti életre a 45 éves színésznő.

Élete egyik legmerészebb kihívására készül Gubás Gabi, ugyanis nem kisebb színészi feladatra vállalkozott, mint a halála előtt álló Sissit, vagyis Erzsébet királynét kelti életre a Gödöllői Kastély Színházban, ahol először 1787-ben játszottak színészek.

A korábbi Romy Schneider-filmmel ellentétben itt egy sokkal árnyaltabb és igazabb királynét láthatunk, aki gyilkosa, Luigi Luchieni látomásában jelenik meg. Gubás Gabinak egy tizenöt évvel idősebb nő érzéseit kell visszaadnia.

– Amikor úgy éreztem, hogy én is átlényegültem, megtettem ezt a Sissi-túrát itt a Gödöllői Grassalkovich Mú­zeumban, a darab írója, B. Török Fruzsina eredeti levelezések és naplóbejegyzések alapján építette fel a karaktert, ami egyszer csak életre kelt bennem, és így megtapasztaltam ennek az asszonynak a valódi lényegét.

Ő egy anarchista császárné volt, nem szerette az aranykalitkát, ahova bezártak és csak szépnek kellett lennie és úgy dalolni, ahogy ők akarták. Ezért is utazgatott állandóan és meggyőződésem, hogy ezért lett tüdőbajos: tudjuk, hogy egy pszichoszomatikus betegség, ami akkor alakul ki, ha az embert korlátozzák a szabadságában.

Menekülni akart a bécsi udvarból, akár ide Gödöllőre is, ami a kedvenc helye volt. Ide kifejezetten szeretett jönni, imádta a magyarokat, mert egy szabadságszerető népnek tartott bennünk, akik fellázadnak, ha a szükség úgy hozza – mesélte Gabi, aki ezzel az életérzéssel tudott leginkább azonosulni.

– Bár már más világ van, én is az a típus vagyok, akit nem zárhatnak kalitkába. Ugyanolyan a lényünk, én is így menekültem volna, engem is ezek a betegségek értek volna utol, ha hasonló helyzetbe hoznak. Volt rá próba, de azonnal felismertem és kiléptem belőle – tette hozzá.

Gabi nem csak lelkileg, de megjelenésében is kísértetiesen hasonlít a néhai császárnéra.

– Másfél-két óra alatt alakulok át: a korhű sminkkel, hajjal és ruhával együtt. Sissi 35 éves kora után nem engedte magát fotózni, de még csak lefesteni sem, ezért sincs szükség speciális sminkre, hiszen a Dózsa Zoltán által életre keltett gyilkosa fejében ez a fiatalkori Sissi-kép élhetett róla – mondta.

Tragédiák a tündérmese mögött

Sokan az 1955 és 1957 között készült, háromrészes Sissi sorozat alapján ismerik Erzsébet királynét. A bájos limonádéfilm bár példátlan népszerűségnek örvend a hazai nézők körében – főleg karácsonykor –, de a valóságtól sajnos igen messze van. Erzsébet igen korán, már 14 évesen elveszítette első szerelmét, nem sokkal később már azon kapta magát, hogy alig több mint 16 évesen, 1854-ben Ferenc József császár felesége lett.
Boldogtalan házasságát még jobban beárnyékolta, hogy két gyermekét is elveszítette. Zsófia kétévesen tífuszban hunyt el, fia, Rudolf koronaherceg 30 évesen követett el öngyilkosságot szeretőjével, Maria von Vetserával Mayerlingben. Sissiben ekkor valami megbomlott: önmagát hibáztatta fia haláláért, élete hátralévő részében csak fekete ruhákat viselt, miközben szomatikus és pszichoszomatikus betegségei súlyosbodtak, depressziója oldására vallásfilozófiai kérdésekkel kezdett ismételten foglalkozni. Élete utolsó két évében nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Luchieni 1898. szeptember 10-én szúrta szíven.

  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085934_auto_resized.png
origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711722327
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083947_auto_resized.jpg
ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711722327
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711722327
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét