Aktuális

Gombnyomással műtenek az 5G-s mobillal az orvosok

Hetes Réka

Létrehozva: 2019.05.29.

Önvezető autók, távdiagnosztika és távműtétek, okosotthonok, önmaguktól diktáló vízórák. Csak néhány fejlesztés, ami az 5G mobilinternet kiépítését követően válik elérhetővé.

Forrás: istock

Sorra adják át a világon és Magyarországon az 5G, azaz ötödik generációs mobilhálózatokkal ellátott tesztkörnyezeteket. Nem csoda, hi­szen egy nemzetközi megállapodás értelmében 2020-ra a telekommunikációs hálózatokon be kell vezetni. De miért is fontos ez ennyire, hogyan működik és mit nyerünk belőle mi, egyszerű felhasználók?

Kocsiból indult el

Emlékeznek még, amikor először láttak valakit maroktelefonnal sétálni? Persze a 80-as években még óriási akkumulátoruk miatt a telefonokat gépjárművekbe építették, de az első mobilhálózat-generáció, azaz az 1G ez volt, analóg technológia, ami rádióként továbbította az információt. Aztán 1991-től már SMS-t is lehetett írni a telefonon, ez már a 2G volt, és tíz év kellett ahhoz, hogy internetezni is lehes­sen vele – a 3G teremtette meg a videotelefonálás, a mo­biltévézés lehetőségét is.

Napjainkban már a 4G-t használjuk, ami nem hozott igazi át­törést – csupán gyorsabb a netkapcsolata –, ellenben az 5G minden szempontból forradalmi fejlődés, aminek segítségével már tényleg mindent mobillal lehet majd elintézni.

Nem örülnek a meteorológusok

Komolyan beleszól az idôjárási mérésekbe az új vezeték nélküli internet. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértői szerint az 5G a 80-as évek szintjére veti majd vissza az előrejelzéseket az Egyesült Államokban, mivel az 5G-s készülékek olyan interferenciát okoznak, ami 30 százalékkal csökkentheti a jelzések pontosságát. Ennek komoly anyagi és emberi következményei lehetnek. A kutatók a NASA szakértőivel együtt most olyan megoldáson dolgoznak, ami áthidalhatja ezt a problémát. A bajt a 24 gigahertzes frekvencia okozza, amit az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság már március óta árul a drót nélküli szolgáltatóknak, ugyanis a légköri vízpermet alig érzékelhető, de éppen 23,8 gigahertzes jelet bocsát ki, ami segít a meteorológusoknak a pontosabb becslésben.

Szép új világ

Míg a korábbi hálózatfejlesztések fókuszában az emberek közötti kommunikáció javítása, minő- ségi cseréje állt, az 5G egy új szint az emberiség életében. Ugyanis már hangsúlyosan az ember–gép és a gép–gép közötti kapcsolat le­hetőségét teremti meg, hogy kényelmesebb és biztonságosabb legyen az életünk. Rengeteg lehetőség rejlik benne: alkalmazásával az otthonunk például automatikusan, helyettünk küldené aktuális fo­gyasz­tásunk adatait a köz­mû­szol­gáltatóknak.

A fejlesztésre több okból szükség volt. A mobilhálózat régóta túlterhelt és lassú volt. Ugyanakkor az 5G magas frekvencián működik és tízszer gyorsabb másodpercenként, mint a 4G. Vagyis, míg korábban 1 gigabájt adatot, például egy filmet tudtunk letölteni másodpercenként, az 5G hálózaton ez már 20. A hálózat sokkal nagyobb terhelést visel el.

Hátrányoktól tartanak

Néhány tudós attól tart, hogy a magasabb frekvenciatartománnyal járó elektromágneses sugárzás káros lehet az élôlényekre. Ezt még nem tudták vizsgálni, mert emberkísérletnek minősülne, ami a nemzetközi jog szerint bűncselekmény. 

Ezekben lesz úttörő

Önvezető autók

Ahhoz, hogy a kocsink egyedül tudjon közlekedni, látni és kommunikálni kell tudnia. Az 5G segítségével kapcsolatot tud létesíteni a közlekedési lámpákkal, a forgalomban részt vevő más járművekkel. Képes lesz megkeresni az úti célhoz legközelebbi parkolóhelyet.

Okosotthon

A vezetékes internetnek köszönhetően már most is rengeteg mindent képes megcsinálni egy intelligens ház. Figyeli a napfényt, a külső hőmérsékletet és ha kell, elsötétíti a lakást, vagy áramtalanítja magát, ha baj van. A külvilággal azonban nem kommunikál, a gyorsabb mobilinternettel viszont erre is lehetőség lesz. Információkat tud gyűjteni például a forgalomról, értesül egy esetleges balesetről, ami miatt elkésnénk, ezért figyelmeztet majd a házat működtető digitális asszisztens. A közművek pedig már távolról is elérhetik a mérőórákat, így többet nem kell bediktálni az állást.

Egészségügy

Az orvosoknak nem kell feltétlenül jelen lenniük ahhoz, hogy megvizsgálják a beteget: akár a mentőautóban is elvégezhetők lesznek a legfontosabb vizsgálatok, amiket elküldve a kórházba, a sebész már felkészülhet.

Elsők között lehetünk

Magyarország célul tűzte ki, hogy a világon az elsők között vezeti be az 5G technológiát. A célkitűzés szerint ezt 2020-ig meg is valósítjuk, de én nem zárom ki, hogy valamelyik szolgáltató már év végén elérhetővé teheti akár Győr belvárosában a lakosság számára is az 5G-t – osztotta meg a Borssal Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője. Bár 5G-s telefonokat még nem lehet kapni a piacon, a szakértő szerint erre sem kell sokáig várni, már tesztelik az új készülékeket a gyártók.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089896_auto_resized.png
origo.hu

épül a real madrid harmadik galaktikus sztárcsapata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711725314
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092242_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085164_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711725314
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091191_auto_resized.jpg
travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711725314
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BiLhZoiJLZoecHN2tdARsLp7kgqeN1LbGmGdE8OHAAo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMzk4MGY0Mzk4MzRiYmQ4MzIzYjNhZTFmMTI4OWMz.jpg
Rejtély

Három embert letartóztattak, ám a kétéves Danka még mindig nincs meg

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Segítség

Szijjártó Péter: célba ért a magyar segítség