Aktuális

Frissen tart a szakaszos böjt

Bors

Létrehozva: 2019.03.07.

Pont került a farsang végére, így sokan egy időre búcsút intenek a végeláthatatlan mulatozásoknak, báloknak és lakomáknak. A keresztények húsvét előtt 40 napig böjtölnek, azonban sokan nem vallási megfontolásból fogják vissza magukat.

A böjt egyet jelentett a húsmentes étkezéssel. A keresztény hagyományok szerint a legszigorúbb böjti napokon – hamvazószerdán és nagypénteken – a hús tiltólistás, naponta csak háromszor lehet enni és egyszer jóllakni. Ezeken a napokon sokan zsír helyett olajjal főznek és előtérbe kerülnek a hüvelyesek, a zöldségek és a tésztás ételek. Akik az állati eredetű ételeket nem hagyják el, és csak a húsról mondanak le, ezen időszak alatt sok tejterméket, túrót, tejfölt, tojást esznek. Ezzel egyébként a fehérjebevitelüket is biztosítják. Manapság, amikor mindenhonnan az zúdul ránk, hogyan táplálkozzunk egészségesen, mit együnk és mit ne, a böjt is új dimenzióba kerül. 

Egy nap nem árt

Téves információk tömkelege él a köztudatban a témáról. Valójában a böjt az éhezés első szakasza. Egy éhgyomri állapot, ami néhány órától 24 óráig tart. Ennyi idő alatt a szervezet elvan a tartalékaiból, illetve a korábbi étkezésekből, a sportolóknak az izmok leépülésétől sem kell tartaniuk. Vagyis egy 24 órás kajaszünetet a szervezet simán kihúz. Ugyanakkor a ló túloldalára ne essünk át, és ne kezdjünk el koplalni! Egy ilyen időszak előtt és után is enni kell! Pont ezért a böjtöt egy jóllakottsági állapot előzi meg, és az is követi. Egy ilyen ciklust érdemes hetente 1-2 alkalommal beiktatni. Haris Éva egészségügyi szaktanár a rövid, szakaszos böjtben hisz, amit ő is rendszeresen alkalmaz.

– Én 3 éve minden szombaton böjtölök, mindig ugyanazon a napon. A szervezet simán emlékezik, és a hétvége első napján már éhes sem vagyok – árulta el. Ilyen ciklusokkal sokkal könnyebb frissen tartani a szervezetet, felpörgetni a természetes méregtelenítési folyamatokat, de a módszer önmagában nem elég. – Egy élhető és jól összepakolt étrend elengedhetetlen a sikeres böjtöléshez – emelte ki Haris Éva. Ennek oka, hogy minden szervezet különbözik, mindenkinek másra van szüksége, ebben a kérdésben pedig legjobb szakemberre hagyatkozni. 

A test legyen a középpontban!

Rengetegen próbálják ki a különböző léböjtkúrákat, de van, aki csak szimplán lemond valamiről. Ez lehet hús, liszt, cukor vagy bármi, amit az egészségünk szempontjából feketelistás ételnek gondolunk. Ha pedig ennek az ellenkezőjét vesszük, akkor olyan böjtök is akadnak, amelyek kifejezetten egyfajta étel – például tojás, brokkoli – köré épülnek. Két dolgot kell szem előtt tartani: az észszerűséget és az egészséget. 

Éhezési lépcsőfokok:

Rövid távú: Egy-egy durvább éhezés már nem böjt. Ha 24 óránál tovább, legfeljebb 72 óráig mondunk le a kulináris élvezetekről, az számít rövid távúnak. Ilyenkor számos folyamat beindul, az agy- és a vörösvérsejtek táplálását a szervezetünkben lévő fehérjék biztosítják, amik cukorrá és zsírrá alakulnak. Ez már veszélyes is lehet. Ebben az esetben már startol az izmok leépítése, hogy a testünk fehérjéhez jusson.

Krónikus: 72 órán túli koplalást jelent. Ezt az érzést már tényleg kevesen ismerik, mivel mentálisan és testileg is kiborító, megterhelő lehet. – Aki eljut ideáig, annak az agyműködéséhez sokkal kevesebb szénhidrátra lesz szüksége, és az izomzatban is lelassul a leépülés. Ebben az állapotban, az éhezés előtti zsírraktárak mennyiségétől függően a szervezet hetekig élhet. Ennek ellenére jobb ezt nem kipróbálni – mondta el a szakember. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091078_auto_resized.png
origo.hu

Váratlan bejelentés: rengeteg éttermét bezárja a népszerű pizzázó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711635314
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088594_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090844_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Feljelentést tettek Varga Judit drámai interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711635314
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090932_auto_resized.jpg
travelo.hu

Űrfotó - Hazánkban a Balatonról készített elsőként képeket a magyar műhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711635314
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány