Aktuális

Fesztiválszezon: Két ezresért megóvhatja a gyerek fülét

Bors

Létrehozva: 2019.05.03.

Előttünk a fesztiválszezon: a nyár a nagy szabadtéri bulik ideje. Sokan gyerekeket is magukkal visznek egy-egy koncertre – de vajon tisztában vannak a hangos zene káros hatásaival?

Forrás: Zsolnai Péter

5-85 decibel a normális

Létezik egy honlap, aminek célja, hogy felhívja a felnőttek és a gyerekek figyelmét az órákon át hallgatott hangos zene káros hatásaira, és tanácsokat ad, hogyan lehet megóvni a fiatalabb generációk hallását. Az Óvd a füled (www.ovdafuled.hu) felelős szerkesztője a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának egykori elnöke, dr. Vicsi Klára.

– A hangos koncertek, a folyamatosan fülhallgatón keresztül, nagy hangerővel hallgatott zene károsan hat a gyerekek hallására. A halláskárosodással pedig együtt járhat tanulási nehézség, figyelemzavar is – magyarázta a Borsnak.

– Csapatunk különböző elemzéseket végez a rendezvényeken mért hangosságértékekkel. A honlapon lehetőség van arra, hogy bárki beküldhessen mért adatokat egy-egy iskolai rendezvényről vagy egyéb koncertről, így  feltérképezhetővé válik a különböző helyszíneken használt hangerő. Sajnos tény: a legtöbb koncert és gyerekrendezvény a normál 75-85 decibeles tartományt túllépi. A jó részük a 90-100 decibelt is eléri, de extrém esetben előfordul a 100-115 decibel hangosságú koncert is.

Mindezek tükrében dr. Vicsi Klára és csapata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Ma­gyar Egyesülete segítségével az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy törvényben határozzák a gyermekrendezvények maximális hangerejét.

A porc védtelenebb

A mai, intenzív ingerekhez és élményekhez szokott világban arra a hangerőre van igény, ami már a hallószerveink egészségét teszi kockára – állítja Tuboly László hangmérnök-hangtechnikus, aki szintén komolyan aggódik a fiatalok hallásáért.

– Ha számokban akarjuk érzékeltetni: egy átlagos beszélgetés 65 decibeles, egy hangosabb vita már 85. A szórakozóhelyeken 105-108 decibellel is szólhat a tucc-tucc, egy kültéri koncert fellépői pedig akár 110-115 decibellel is zúzhatják a színpadon. Egy felszálló repülőgép hangja közvetlen közelről 130 decibel, ami már komoly fizikai fájdalmat és szinte azonnali maradandó halláskárosodást okoz – sorolta a szakember.

– A hangtechnikusi szakmától egyenesen elvárás is, hogy beltéri és kültéri koncerteken nagyjából „hozzák” az említett értékeket. Ezt a hangerőt tartani kell, ez az igény a szervezők és a közönség részéről is. Gyermekelőadások esetén természetesen a hangtechnikus figyel arra, hogy a veszélyes szint alatt maradjon a hangerő. A gyerekek hallócsontjai még nincsenek kifejlődve, porcos állagúak, így csak kismértékben tudnak védekezni a nagy zajterhelés ellen. A fül védekező rendszere a kamaszkor végére alakul ki teljesen.

A magas jobban roncsol

Mindezek ellenére, ha a szülő vállalja a kockázatot, és a színpad közelében tombol a nyakában ülő gyerekével, még mindig vehet olyan eszközt neki, ami tompítja a hanghatást, és ezzel csökkenti a halláskárosodás esélyét. Tuboly László a kisebbeknek a munkavédelmi fültokot ajánlja, amiből lehet kapni dizájnos, komfortos darabokat. (Ez az a fejhallgatószerű eszköz, amit a légkalapácsosok is viselnek az útfelbontáskor.) Ezek a termékek 1000-2000 forintos áron kaphatóak a munkavédelmi, barkács- és szerszámüzletekben. 12 éves kor felett már lehet különböző füldugókat is használni, amik szintén erre a célra lettek kifejlesztve. A zajcsillapítás egyébként a felnőtteknek is hasznos, hiszen tartós, 15-30 perces túlterhelés esetén az ő hallásuk is károsodik. A helyszínt elhagyva felléphet fülzúgás vagy sípolás. Ha ez sokszor előfordul, garantálható a végleges halláskárosodás.

Védekezhetünk úgy is, hogy kiállunk a hangrendszer fókuszából, oda, ahol már tompább a hang, ott viszonylagos védelemben vagyunk. Azt is érdemes tudni, hogy a középmagas és magas tartományok roncsolják a legjobban a hallást. Középmagas például az énekhang, a cintányérok hangja vagy az éles, csilingelő digitális hangszínek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083757_auto_resized.png
origo.hu

Nem sokat takar Wolf Kati melleiből a mélyen dekoltált ruha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711707914
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711707914
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085489_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek sok pénzt hoz a tavasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711707914
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek