Aktuális

Fertőzés ellen mossa ki az újonnan vett ruhát!

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.10.19.

<p>Lassan előkerülnek a téli pulóverek, és a boltokban is egyre többet vásárolhatunk belőlük. Gondolta volna, hogy a viszketés csak az egyik probléma, amelyet ezek a ruhák okozhatnak?</p>

A próbafülkében is támadnak a vírusok 

Belegondolt már abba, hogy azt a ruhát, amit a kasszához visz, hányan fogdosták már végig, és próbálták fel? Így már nem is csoda, hogy akár betegségeket is elkaphatunk. A bőrgyógyász szerint rühöt és egy úgynevezett rózsás hámlás. Utóbbi egy enyhe vírusfertőzés, amelyet a szakértők már egyenesen a ruhapróbálással hozták összefüggésbe. A rüh atka akár két napig is eléldegél a ruha szálai között, ezért az újonnan vásárolt darabokat – ha lehet – mossuk ki 60 fokon, majd alaposan vasaljuk ki, így elpusztulnak az atkák. Ha a ruha nem vasalható, akkor legalább 3 napig hagyjuk száradni, lehetőleg a friss levegőn, így nem lesz probléma, amikor először felvesszük. 

Pamut és vászon a nyerő

Nem kell aggódni, akkor sem, ha valamilyen ruhaérzékenységet tapasztaltunk, ez szerencsére visszaállítható. Az első lépés, hogy a gardróbunkból a természetes színű darabokat válasszuk, és azokat hordjuk. Anyag tekintetében kerüljük a műszálasokat, ezek nem szellőznek jól. A legjobb, ha a pamut és a vászon textilt részesítjük előnyben, ezeknél a fajtáknál nagy baj nem lehet. A szakértő szerint szinte elengedhetetlen lenne a mindennapos hidratálás is, hogy visszaépítsük a bőrünk hámjának eredeti szerkezetét, hogy ellenállóbb legyen.

Nem csak az anyagon múlik

Talán azt sokan sejtik, hogy a gyapjú szúrós anyag, így emiatt kellemetlen viszketés kísérheti végig az egész napunkat, ha ilyen pulóvert választunk. Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szerint azonban itt nem áll meg a probléma. 

– Több mindenre is lehetünk érzékenyek, ha ruháról van szó. Az anyagon kívül problémát okozhat az a kémiai anyag, amivel átitatják a textilt, hogy a hosszú szállítási utat kibírja, vagy például a rágcsálók ne tegyenek kárt benne a raktárban tárolás alatt. Sőt, ha nagyon illatos ruhát szeretnénk, akkor a mosószer, öblítőmaradványok is okozhatnak irritációt – figyelmeztetett a szakértő. A felsőtest mellett a nyakon is jelentkezhetnek égő, viszkető kiütések, mivel ott a bőr vékony és érzékeny. Ha testünk valamely részén ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor derítsük ki, hogy melyik ruha vagy sál okozta, és azt iktassuk ki a ruhatárunkból. 

Tilos a koszos!

Ha a turkálóban vagy boltban lévő ruha láthatóan koszos, akkor azt hagyjuk a fogason, ebben az esetben ugyanis nagyobb az esély a gombás fertőzésre.

Árt a sok fürdés

Ön hallott már a ruha színanyag-érzékenységéről? Pedig létezik, sőt Európa-szerte egyre több embernél jelentkezik a probléma. A szakértő szerint ennek eredetét már a gyermekkorban kell keresni, és a felnőttek is tudják ezt befolyásolni. 

– Egyre több kicsi gyermekre adnak sötét ruhát, ami miatt kialakulhat az úgynevezett parafelinén diaminre való érzékenység, vagyis a sötét ruhára való érzékenység, de emellett előfordul, hogy valakinek a bőre a piros színre nem reagál jól. Ez szoros összefüggésben van azzal, hogy mindennap zuhanyzunk, amely alapvetően nem jelentene problémát, de a folytonos szappanozás már igen. A bőrünk kiszárad, emiatt érzékenyebb lesz a kémiai anyagokra – magyarázta dr. Nagy Zsuzsa. Minden textil más kémiai anyagokkal van kezelve például azért, hogy tartsák a színüket. Így valaki lehet allergiás a piros pulóverekre, míg a kékre például nem.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142207_auto_resized.jpg
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141043_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138931_auto_resized.jpg
vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713503112
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713503112
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713503112
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze