Aktuális

Fenséges Márton-napi lakoma: Sütés közben lepje el a zsír a libamájat!

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.11.07.

Forrás: Shutterstock

A legenda szerint Tours-i Szent Márton, a 4. századi kereszténység híres püspöke szerint a jószívű és szerény férfi semmiféleképpen sem szeretett volna magasabb egyházi hivatalt betölteni, ám ennek ellenére megválasztották püspöknek. A hívei elől egy libaólban próbált menedékre lelni, ám az ott lakó szárnyasok hangos gágogásba kezdtek, elárulva ezzel a szerzetest. A szent életű főpapot máig kultikus tisztelet övezi, ám a nevéhez profán szokások is fűződnek. Emléknapján, november 11-én Európa-szerte szokás libaételeket fogyasztani.

Ünnepnapon belefér a drága finomság

Bár a hízott libamáj finoman fogalmazva sem tartozik az olcsó eleségek közé, kevesen vitatják, hogy egyike a legnemesebb ételeknek. Hidegen és melegen is az előkelő ünnepi asztalok elmaradhatatlan ékessége. A Bors gyors felmérésén kiderült, hogy jelenleg 7–12 ezer forintért kínálják kilóját a piacon, amiből nyilvánvaló következtetés, hogy a hibás elkészítésből fakadó fogyaszthatatlansága jókora bosszúságot okozhat.

Csak só nélkül szabad sütni

Többféle eljárás lehetséges, a legtöbben azt tartják helyesnek, ha libahájból annyi zsírt sü­tünk ki, amennyi képes a májat teljesen ellepni egy kisfazékban. Miközben a töpörtyű a tűzön serceg, a májat finoman szétnyitjuk, a vastagabb erét pedig eltávolítjuk. Akkor, és csakis akkor, ha a zsír legalább szobahőmérsékletűre hûlt, jól leszűrjük, a töpörtyűt félretesszük (lila hagymával, paprikával és kenyérrel kiváló nassolnivaló fehérbor mellé), majd a májat sózás és fűszerezés nélkül feltesszük a zsírban sülni.

Ha elkészült, ízlés szerint felhasználhatjuk. Érdemes egészben hagyni, és csak a fogyasztás alkalmával szeleteket vágni belőle. Ha melegen szeretnénk megenni, a kierezés után felszeleteljük, majd vajon/libazsíron takaréklángon megsütjük. Fehér borssal ízesíthetjük, de a bátrabbak megbolondíthatják egy kevés mézzel elkevert balzsam­ecettel is.

Schobert Norbi serpenyőben készíti

A fitneszguru azonban mostanában legszívesebben hamburgert készít belőle. A Borsnak azt is elárulta, hogyan.

– Most fejlesztettem ki a szarvasgombás-libamájas keto burgert. Egy 1,5 gramm szénhidrátot tartalmazó szezámmagos zsemlébe egy kevés barbecue szószt, rá pedig színtiszta marhahúst teszek finoman megfűszerezve. Egy serpenyőben a libamájszelet mindkét oldalát 10-10 másodpercig sütöm szarvasgombás olajon. A cheddar sajtot a még forró húsra te­szem, arra pedig a kész májat. Végül egy pici hagymachutney kerül bele – fejezte be az életmód-tanácsadó.

Gór Nagy Mária: Álomfinom a libanyak

Gór Nagy Mária színművésznő kifejezetten kedveli az egyszerű, de nagyszerű ételeket. Szerinte a töltött libanyak is ilyen.

– Ugyanúgy töltöm, mint a csirkét. Álomfi­nom! – árulta el a Borsnak a Szomszédok egykori tornatanára. – Az összetevők könnyen megjegyezhetők: zsemle, petrezselyem, tojás, bazsalikom és mentalevél. Ezeket összegyúrom, pi­hen­tetem, és már mehet is bele a nyakba. Negyed­órát párolom, utána lassú tűzön a sütőben pirítom készre. Olívaolajjal kenegetem. Ez egy elég ütős étel, ezért köretet nem igényel. Sa­látát szoktam ke­verni mellé mindenféle zöldségekből, amelyeket balzsamecettel öntök le.

Failoni Donatella nem fűszerezi

Failoni Donatella és férje, Oszter Sándor maga is nevel libákat a diósjenői kúriájukban. Ugyan a család nagyon is szívesen fogyaszt pecsenyét, az ő állataik biztonságban vannak.

– Családtagot nem ölünk meg – mosolygott a zongoraművész. Hogy mégis mivel kápráztatja el a családját? – A libának önmagában olyan fantasztikus íze van, hogy semmilyen fűszerezést nem igényel. Az egész tisztított libát jó alaposan megsózom, majd beteszem egy sütőbe, hogy kisüljön a zsírja. Ezután öntök alá egy kevés vizet, lefedem fóliával, és alacsonyabb hőfokon (mérettől függően) 2–5 órán át hagyom párolódni. Ha a hús már puha, leveszem a fóliát, és na­gyobb lángon megpirítom – árulta el a családi re­ceptet a művésznő. Amennyiben combot vagy mellet süt önmagában, édes borral locsolgatja. Szerinte a legjobb köret a liba mellé a rizs és a krumplipüré.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166160_auto_resized.jpg
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166573_auto_resized.png
hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714168511
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714168511
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714168511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714168511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai