Ez az apróság a tökéletes gesztenyerolád titka

Ez az apróság a tökéletes gesztenyerolád titka

menü
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 22. 15:00
A hideg és a járványügyi intézkedések ismét a négy fal közé parancsolnak bennünket. De nézzük a jó oldalát: most van idő a tartalmasabb, időigényesebb ételek elkészítésére.
Bors

Leves

Sajtos brokkolileves

Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (6 adag): 20 dkg burgonya * 1 kis fej vöröshagyma * 1 nagyobb sárgarépa * 1 gerezd fokhagyma * 30 dkg brokkoli * 8 dl zöldségalaplé * 2 dl tejföl * 20 dkg cheddar sajt * 1/2 tk só * 3 ek olaj * 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg benne a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott répát és a rózsáira szedett brokkoli 2/3-át. Pirítsuk kevergetve 5–6 percig, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, és lefedve puhára főzzük. Botmixerrel pürésítsük, és keverjük hozzá a tejfölt. Szórjuk bele a maradék brokkolit, és főzzük még 10 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a cheddar sajtot is. Frissen őrölt fekete borssal megszórva tálaljuk.

Főétel

Töltött libanyak

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 adag): 4 libanyakbőr * 40 dkg darált marhahús * 10 dkg mazsola * 1 fej vöröshagyma * 1 ek curry fűszerkeverék * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 2 ek libazsír

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát a libazsíron dinszteljük meg, majd szórjuk rá a curryt és a borsot, és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a marhahúst és a mazsolát, sózzuk meg. A libanyakbőr egyik végét varrjuk be, és töltsük meg a keverékkel, majd varrjuk be a másik végét is. Tegyük egy kizsírozott tepsibe, kenjük át libazsírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.

Köret

Knédli

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg finomliszt * 1 tk cukor * 2 kk instant élesztő * 2 dl tej * 1 ek napraforgóolaj * 1 tojás * 1 tk só

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amelyben előzőleg elkevertük a cukrot. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, üssük a közepébe a tojást és sózzuk meg. Öntsük a közepébe a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk addig, míg rugalmas tésztát kapunk. Egy tálat kenjünk át az olajjal, és ebben kelesszük a duplájára a tésztát – ezt követően újra gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócokat. Helyezzük vízgőz fölé egy párolóedénybe, és lefedve, kb. 20 perc alatt pároljuk készre.

Párolt lilakáposzta

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 adag): 1 kisebb fej lilakáposzta * 1 fej hagyma * 1 kk köménymag * 2 ek cukor * só, olaj * 1 dl vörösbor

Elkészítés: A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a lereszelt káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne törjük a szálakat.

TIPP: Az ínyencek szórhatnak rá egy kis kapribogyót is.

Desszert

Gesztenyerolád

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: *****

Hozzávalók (8 adag):A piskótához: 6 tojás * 6 ek cukor * 3 ek cukrozatlan kakaópor * 6 ek liszt * 3 ek rum * ½ kk szódabikarbóna * 1 csipet só. A krémhez: 1 tojás * 1 ek gesztenyeliszt * 3 dl habtejszín * 3 ek cukor * 1 ek vaníliakivonat * 30 dkg gesztenyemassza * 15 dkg vaj. A díszítéshez: 1 ek csokoládéforgács

Elkészítés: Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukorral, a sóval, a rummal, a szódabikarbónával, majd kanalazzuk hozzá a lisztet. A tojások fehérjéből verjünk laza habot, és keverjük a tésztához. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és simítsuk rá a masszát ½ cm vastagon, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Közben egy tiszta konyharuhát vékonyan szórjunk be liszttel, és erre borítsuk ki még melegen a kisült tésztát. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, és tekerjük fel, majd hagyjuk így kihűlni. Közben készítsük el a krémet: a tojást keverjük össze a gesztenyeliszttel és a tejszínnel, majd vízgőz fölött főzzük addig, amíg besűrűsödik. Még melegen keverjük bele a cukrot és a gesztenyemasszát, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük bele a vajat, és habosítsuk ki robotgéppel a krémet. Csavarjuk ki a kihűlt piskótát, töltsük meg a krémmel, és kenjük be a tetejét is, és szórjuk meg a csokiforgáccsal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.