Aktuális

Ellenőrizze a külföldről behozott kocsi előéletét

Bors

Létrehozva: 2018.06.25.

Bizonyára ön is számtalan horrorsztorit hallott már határon túlról érkező autók­ról. Végre utánajárhat igaz-e például a hirdetésben szereplő törésmentes állapot.

Forrás: Thinkstock

Akár magánszemélytől, akár kereskedőtől vásárolunk használt autót, sosem lehetünk biztosak abban, hogy amit látunk, az a valóság. Főleg külföldről származó kocsi esetében. Gyakran a ripityára tört négykerekűt is képesek kívülről úgy felújítani, hogy az makulátlannak tűnik, még a tapasztalt férfiembert is meg tudják vezetni. Vásárlás után jön a csalódás: az autó korántsem olyan, mint amilyennek hirdették. Sőt! De itt a megoldás: pár ezer forintért végre mindent megtudhat a kiszemelt járgányról!

Alvázszám kell

Ahhoz, hogy a külföldről behozott autóról minden fontos információt megtudjunk, szükségünk van az alvázszámra. Több magyar cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel, 1500 forinttól 5000 forintig terjed a lekérdezés ára. Az összeg attól függ, hogy melyik országból érkezett a kocsi.

Tudta?

Összesen 17 karakterből áll a szám, amelyben vannak betűk és számok is, viszont O betű nem lehet közöttük, az mindig nulla.

– Azért nem a rendszám alapján működik a keresés, mert az változhat, viszont az alvázszám örök és átírhatatlan – mondta lapunknak az ezzel foglalkozó AutoDNA egyik munkatársa. – Ezeket az információkat egy anyacég vásárolja meg külföldről, ahol hasonlóan az itthoni rendszerhez biztosítóktól, rendőrségtől, szervizektől és az önkormányzatoktól összegyűjtött adatokat találjuk meg – tette hozzá a cég illetékese.

Nincs titok

Magyar autót is lekérdezhetünk

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adataiból jelképes összegért lekérhetjük rendszám és megadott adatok alapján a gépkocsik vezetett kilométeróra állásait, azt, hogy forgalomban vannak-e, körözés alatt állnak-e, az első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontját, de például azt is, hogy meddig érvényes a műszaki vizsgája. A részletekről ezen az oldalon szerezhet hiteles információkat.

Ugye, ön sem akar lopott, vagy körözés alatt álló autót vásárolni? A gyártási éven, a kilométeróra-állásokon és az eredeti felszereltségén kívül megtudhatja azt is, hogy legálisan árulják-e a kocsit. És lehull a lepel az esetleges titkokról: kiderül, miket cseréltek rajta, volt-e olyan karambolja, amelyhez szükség volt biztosítóra, totálkárosnak ítélték-e meg, és hány tulajdonosa volt. Akár évekkel korábbi képeket is megnézhetünk róla, egyes esetekben pedig térképet is kapunk arról, hogy hol és mikor kérték le az autó adatait.

Hol keressem?

Megtaláljuk magába az alvázba gravírozva, illetve a vezető oldalon a műszerfalba ütve. Emellett a forgalmi engedélyben, biztosítási kötvényben, és a szerviz- könyvben is fel van tüntetve.

Megúszta a családapa

Egy olvasónk meghökkentő levelet küldött szerkesztőségünkbe: egy kollégája gazdasági totálkárosra tört, roncsértéken, 2–300 ezerért eladott autója megjelent az egyik hazai használt autókat hirdető oldalon egy kereskedés hirdetései között kifogástalan állapotban, több mint 2 millió forintért. Szerencsére a kocsi vevőjelöltje egy számlán megtalálta a korábbi tulajdonos telefonszámát, ekkor kiderült a turpisság.

A vevőjelölt összefoglalta a történteket.

– Az alábbi címszavakkal volt hirdetve: megkímélt, márka- szervizben vezetett szervizkönyv, számlák. Elmentem megnézni, tip-top állapotban volt. Műszaki ember lévén tudtam, hogy mire érdemes figyelni, mégsem szúrt szemet semmi. Egy aggasztó dolog volt, hogy a csomagtartó- ajtót cserélték, de azt el is mondták. Mégsem szerepelt a szervizkönyvben. Ahogyan semmi más sem. Kétes érzések között arra jutottunk, megvesszük, de előtte otthon lekértem interneten a kocsi adatait. Itt ért a meglepetés: az adatbázis szerint három hónapja volt egy olyan káreset, amire 1,5–2,5 millió forint volt beírva. Kiderült, hogy totálkáros volt – írta ki magából a férfi, aki eztán kereste fel a korábbi tulajdonost, aki lebeszélte a vásárlásról.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162378_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164526_auto_resized.jpg
life.hu

Diana hercegnéhez köthető, különleges ajándékot vett Harry herceg a kis Lajosnak: mélyen a zsebébe nyúlt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714128016
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros