Aktuális

Elindul a héten az idős emberek beoltása

D. G.

Létrehozva: 2021.02.02.

A korábban tervezettnél lassabban ugyan, mindenképpen elkezdődik a héten a regisztrált idősek vakcinázása. S bár a Moderna a várt mennyiségnél kevesebb vakcinát küldött, de a héten ezt pótolják, és érkezik hamarosan a már korábban lekötött orosz és a kínai oltóanyag-szállítmány is.

Forrás: MTI

Továbbra is ezer arcát mutatja a koronavírus, még mindig nem sikerült kiismerni teljesen. A brazil és a dél-afrikai mutánst itthon még nem azonosították, de már hazánkban is jelen lehetnek. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb, minél többen beoltassák magukat.

Újabb szállítmányok érkeznek

238 ezer főre nőtt a beoltottak száma, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták, az egészségügyi dolgozók vakcinázása befejeződött. A héten megkezdődik a regisztrált, veszélyeztetett korúak injekciózása is. Az oltások az idősek esetében a jelentkezések sorrendjében történnek majd, a háziorvosok felkészültek, Moderna ampullákat kaptak.

Hazánkban jelenleg a Pfizer és a Moderna oltóanyagok érhetőek el, de az angol AstraZeneca is megkapta az engedélyt, és a kormány egymillió főre elegendő orosz, és két és fél millió főre elegendő kínai vakcinát szerzett be, azoknak az érkezésére még várni kell – mondta Rusvai Miklós virológus. – A háziorvosok tudják, hogy melyik vakcinát kinek szabad adni és kinek nem, vannak allergiabetegségek, vagy például szteroiddal kezelt betegek, akiknek nem mindegyik felel meg. De azt kell mondjam, hogy bár egyik oltóanyag sem ad 100 százalékos biztonságot, de bármelyik jobb, mint a betegség. Ezért azt javaslom mindenkinek, hogy oltassa be magát!

Mikorra alakul ki a nyájimmunitás?

A szakember azt is kifejtette, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy minél gyorsabb ütemben haladjon az oltás.

És persze az is, hogy minél többen regisztráljanak, és menjenek el a vakcinázásra. Ha ilyen ütemben halad az oltás az oltóanyagok lassabb érkezése miatt, akkor sajnos csak ősz elejére alakul ki a nyájimmunitás, és nem lesz nyári nyitás. De mindenki azon dolgozik, hogy minél több vakcina érkezzen, hogy nyár előtt enyhíthessenek a szigorításokon, beinduljon teljes kapacitással a gazdaság, és ne legyen harmadik hullám, vagyis az már ne legyen veszélyes senkire.

Módosul az oltási terv

Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy a várt 18 ezer helyett csupán 11 ezer Moderna vakcina érkezett.

Emiatt át kell ugyan alakítani az oltási tervet, de addig is engedélyezték a második körös oltásokra félretett adag egy részének első körös beadását, de ez a második körös oltásokat nem veszélyezteti, mert a közeljövőben érkező vakcinákból pótolják majd ezeket a mennyiségeket. A harmadik kör vakcinázása ettől függetlenül is elindul. A háziorvosok a saját praxisukban lévő, 89 évnél idősebb emberek közül oltják majd azokat, akiknél ez a kórtörténetük alapján a legszükségesebb.

Erősít a Pfizer

Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül. A német biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájukból. A vállalat tovább dolgozik azon, hogy február közepétől ismét több oltóanyagot szállíthasson, és így maradéktalanul teljesítse az EU-nak az első negyedévre tett szerződéses vállalásait. A kapacitás jelentős bővítése révén az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adag oltóanyagot állíthatnak elő, amiből hazánk is rendel majd.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714168817
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714168817
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai