Aktuális

Életveszélyes lesz a fűtési szezon, ha nem hív szerelőt

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.09.19.

Évente 200-300 szén-monoxid-mérgezés történik hazánkban, amiből 10-15 halállal végződik. Ennek ellenére a magyarok még mindig nem veszik komolyan a felkészülést a fűtésszezonra.

Mikor nézesse meg?

Kevesen tudják, hogy a hivatalos fűtésszezon nem októberben, hanem szeptember 15-én indul, ugyanis akkortól lesznek egyre hidegebbek az éjszakák. Az viszont igaz, hogy ténylegesen csak október 15-én melegednek fel a radiátorok a távfűtéses lakásokban, amennyiben nincs extrém hideg. A ta­pasztalatok azt mutatják, hogy egyre több ember hagyja az utolsó pillanatra – azaz szeptemberre – a fűtési rendszer  ellenőrzését. Pedig a fél éven át nem használt eszközökben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek.

Minden készüléket évente egyszer ellenőriztetni kell, legyen szó bármelyik fajtáról – ezt ajánlja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a szerelők is. Bizonyos esetekben viszont nem nyár végén vagy ősszel kellene szakembert hívni, hanem éppen tavasszal. Ilyenek a kombinált rendszerek, amelyek fűtést és meleg vizet is adnak. Ezek „nem pihennek”, hiszen az utóbbit egész évben termelik.

– Ezeket nem most kell karbantartani, mivel ugyanaz az égő, és ugyanaz a rendszer működik folyamatosan. Az ilyen kombinált berendezéseket a fűtési szezon végén kell megnézetni, akkor ideális – figyelmeztet Kulcsár Zoltán gázszerelő.

Mire figyeljen oda?

Csak akkor derül fény az elöregedési vagy a műszaki problémákra, ha egy szakember bizonyos időközönként ellenőrzi a fűtőeszközöket. A katasztrófavédelem szerint ráadásul sokan anélkül alakítják át vagy korszerűsítik a lakás fűtését, hogy előtte kikérnék szakértő véleményét. Ez pedig később tragédiához is vezethet.

– A mai jól szigetelő nyílás­zárók légáteresztő képessége minimális, ezáltal jelentősen csökken az épületekbe bejutó oxigén mennyisége. Ha más módon nem garantált a levegő pótlása, akkor a nyílt lánggal működő vízmelegítő vagy fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét, és csak (rövid) idő kérdése a szén-monoxid megjelenése halálos mennyiségben. Ezért kell az új ablakokba résszellőzőt szereltetni – hangsúlyozza a hatóság. A legtöbb probléma egyébként a fürdőszobában van, mivel kicsi a légtér, a mérgező gáz pedig jobban megmarad.

– Szén-monoxid va­lamennyi olyan tüzelő-, fűtő-, vízmelegítőeszköznél kialakulhat, ami nyílt lánggal működik, legyen az kandalló, gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán, cirkó, cserépkályha vagy konvektor. Tévhit, hogy csak gázüzemű készülékek esetén alakulhat ki a mérgező gáz – magyarázza a Borsnak Dóka Imre, az Országos Ka­tasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese.

Mit szabad a tulajnak?

A radiátorok légtelenítését maga a tulajdonos is el tudja végezni, viszont a konvektorok és egyéb hőtermelő berendezések átvizsgálását csak szakember végezheti el.

A magyar lakások nagy részében gázt használnak az otthon felmelegítésére, ezeknél az eszközöknél pedig kell a rendszeres ellenőrzés. A szakemberek megtisztítják a készülékeket és be is állítják, hogy azok gond nélkül és biztonságosan működhessenek majd a leghidegebb hónapokban.

Ilyenkor, ősszel a szerelők tele vannak munkával, folyamatosan úton vannak, hogy a fűtőeszközöket ellenőrizzék. Kulcsár Zoltán gázszerelő tapasztalata szerint erre csak nagyon kevesen gondolnak időben.

– A régi kuncsaftok tudják, hogy ilyenkor már csak két-há­rom héttel későbbre tudok időpontot adni, így ők előre gondolkodnak. Sokan úgy vannak vele, hogy a fűtésszezon előttig ráér az átvizsgálás, abba azonban nem gondolnak bele, hogy amennyiben javítani is kell a készüléket, akkor az már nagyon sok időbe telik, mire készen lesz – mondja a gázszerelő, hozzáfűzve: ha évente karbantartják az eszközöket, akkor nagy baj már nem lehet, mivel az éppen a lehetséges problémák elhárítására szolgál.

Mi ingyenes?

Szeptember 15. és október 14. között, azaz a tényleges fűtési szezon előtt a budapesti távfűtéses társasházak egyszer ingyen kérvényezhetik, hogy meleg legyen, azaz felfűtsék a rendszert. Így kiderülhetnek az esetleges problémák. Ezen az időszakon kívül viszont fizetni kell a Főtávnak a szolgáltatásért.

Ha olyan családi házban vagy társasházban él, ahová nincs bejegyezve cég, a ké­ményseprés teljesen ingyenes. A szakember akkor megy ki, amikorra a tulajdonos vagy a közös képviselő időpontot foglal.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713530710
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713530710
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144181_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Deutsch Tamás: Most komolyan, „who the fuck is” Magyar Péter?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713530710
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713530710
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor