Éjszakára ne hagyja a húslevest az erkélyen!

Éjszakára ne hagyja a húslevest az erkélyen!

hideg
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 24. 12:00
Az év végi ünnepekkel egyre több asztal roskadozik a finomabbnál finomabb karácsonyi menüsortól. Ilyenkor még a legnagyobb hűtőkkel felszerelt konyhákban is komoly logisztikára van szükség ahhoz, hogy mindennek meglegyen a helye.
B. B. A.

Húsleves, halászlé, töltött káposzta, bejgli, süti, sült hús. A legtöbb család asztaláról ezek az ételek biztosan nem fognak hiányozni az elkövetkezendő napokban. A karácsonyi ételmennyiségnek éppen az az előnye, ami a hátránya is. Sokáig eláll, persze csak akkor, ha gondosan tároljuk. A toros- vagy éppen töltött káposztának például kifejezetten jót is tesz, ha nem frissen van tálalva, hanem egy-két nap után kerül a tányérra. Na de addig hova tegyük? Sok háziasszony esküszik arra, az ételek kisebb adagokba kiporciózva kikerülhetnek a teraszra is. Szendrei Bence, a MasterChef Junior férfi zsűritagja szerint ezt a megoldást hanyagolni kéne.

– Én nem vagyok annak a híve, hogy az ételt a szabadban tároljuk. Megtalálhatják a kóbor állatok, eshet az eső, kiszámíthatatlan az időjárás – mondta.

Meddig áll el?

Szombahőmérséklet Hűtő Fagyasztó
Kenyér 4-5 nap 1-2 hét 2-3 hónap
Burgonya 1 hónap ​​​​ 3-4 hónap Ne fagyasszuk
Tej Néhány óra 3-4 nap 1 hónap
Csirke 2-3 óra 1-2 nap 6-9 hónap
Hal 2-3 óra 1 hét 6 hónap
Tojás 3-4 hét 3-4 hét Ne fagyasszuk

A mínuszok miatt csak nappal rakja ki

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Borsot úgy tájékoztatta: a normál hűtő hőmérsékletéhez hasonló hőmérsékleten (0 - +5 0C) ajánlott csak a szabadban tárolni hűtést igénylő ételeket, de csak ha nagyon muszáj.

– A kitett ételek szennyeződhetnek, a hőmérséklet is ellenőrizetlen, gondolni kell a napsütés okozta melegebb időszakokra, illetve fagypont alatti hőmérsékletingadozásokra is! Ha mégis kikerülnek, akkor azokat szennyeződéstől védetten ajánlott becsomagolni, lefedni, úgy, hogy az időjárási helyzetektől is védettek legyenek – tájékoztatta a Borstot a Nébih. A nappali hőmérséklet megfelel az ünnepek alatt, de éjszakára irány a hűtő!

Ki a zöldséget a levesből!

A halászlé és a húsleves gyorsan romló étel, kitűnő táptalaj a megbetegedést okozó mikrobák számára, ne tároljuk több napnál tovább! – hívja fel a figyelmet a Nébih. A húslevest úgy tegyük el, hogy külön szedjük a tésztát és a zöldséget a létől. Ha benne maradnak, könnyen elázhatnak, és előbb is romlik meg. A halászlére ugyanakkor ez nem igaz Szendrei Bence szerint.

– A halászlé egészen nyugodtan tárolható a hallal együtt. Ha külön szednénk, akkor a hal nagyon hamar kiszáradna – mondta el a Borsnak Bence.

Így marad friss a süti

A sütemények tárolására a legjobb egy 8-10 fokos kamra. Ha nincs ilyenünk, akkor a megmaradt süti oldalához illesszünk fóliát, így akár 3-4 napig is tartható az édesség. A simítózáras tasak a legjobb a tartósításra, de a frissen tartó fóliával betekert édességet is még tegyük bele egy zacskóba. 

Bors-tipp

Ha elfogyott a műanyagdoboz, akkor a száraz sütiket bugyoláljuk tiszta konyharuhába.
A hidegkonyhai jellegű ételek, úgy mint majonézes saláták, halas ételek, krémes, tejszínes sütemények minden esetben hűtőben tárolandók annak középső vagy fölső részén.
A fridzsider fölső részére kerüljenek az előre elkészített ételek és a sajtfélék. Mivel az alsó részen van a leghidegebb, ezért oda tegyük a húskészítményeket és a halakat.
A gyümölcsök, pogácsák leveles tészták lekvárral, kakaóval, dióval stb. töltve maradhatnak a konyhában is becsomagolva.
Ha előre látjuk, hogy túl sok étel marad meg, akkor akár azonnal is fagyaszthatunk belőle kisebb adagokban..
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.