Aktuális

Egymilliót bukott Charlotte a hotel tévedésén

B. B. A.

Létrehozva: 2019.09.13.

Egy fővárosi hotel hibája miatt 60 ezer forint helyett 20 milliót fizetett egy brit pár két romantikus éjszakáért. A VIII.  kerületi szálloda ugyan visszautalta a pénzt, de még így is több mint egymilliót buktak a fiatalok. Ki hibázott?

Kettesben eltöltött romantikus hétvégének indult, majd a legrosszabb rém­álommá vált a budapesti hétvégéje a 22 éves Charlotte Smithnek és szerelmének. Kicsekkoláskor ugyanis egy magyar alkalmazott véletlenül félreütött valamit a számítógépen, így a pesti háromcsillagos hotelben töltött két éjszaka ára 60 ezer forint helyett 20 millió forintba került. Nem elírás, valóban több mint háromszázszorosát vették le Charlotte bankkártyájáról, mert a recepciós véletlen forint helyett euróban vonta le a pénzt, a lány pedig nem nézte meg alaposan a számlát, és automatikusan aláírta azt.

Akkor még nem tört ki a pánik, a hotel ugyanis elismerte a tévedést és visszautalta a pénzt, de a dolog nem ennyire egyszerű. Az összeget ugyanis a brit Barclays Bank annak ellenére vonta le a kártyáról, hogy nem volt rajta ennyi összeg, így Charlotte hirtelen óriási tartozást halmozott fel, de mivel visszakapta a pénzt, nem aggódott. Egészen addig, amíg ki nem derült: a bank nagyjából 1,1 mil­lió forintnak megfelelő tranz­akciós, átváltási és egyéb díjat vont le, amit esze ágába sem volt visszafizetni. A lány aláírta a cechet Egészen addig, amíg az ügy a médiának köszönhetően nem került a nagy nyilvánosság elé. Valószínűleg végül azért döntött a brit pénzintézet amellett, hogy mégis kifizeti a pénzt, mert fontosabb volt neki a jó hírneve, mint a pénz. Sőt! Olyan bőkezűek voltak, hogy még 167 ezer forintnak megfelelő összegű kártérítést is kapott Charlotte, ami rá is fért, mivel az eset miatt nem tudta egy ideig fizetni a hiteltörlesztést, és még pánikrohamok, álmatlanság is kínozta.

A dolog érdekessége egyébként az, hogy a Borsnak nyilatkozó turisztikai újságíró, Kiss Róbert Richárd szerint a tranz­akciós díjat is a budapesti hotelnek kellett volna visszafizetnie, nem a banknak.

– Ha a hotel ilyen hibát elkövetett, akkor nyilvánvalóan kötelessége, hogy ne pusztán a különbözetet fizesse vissza, hanem ha a tranzakciós díj ilyen jelentős, akkor azt is állja, még egy ilyen esetben is, amikor nem szándékosságról van szó, azért mert a kár a szálloda hibájából eredt. Sőt még nyugodtan mondhatja azt is a turista, hogy egyéb költsége is keletkezett, amit szintén ki kell fizetnie a hotelnek – magyarázta el a Borsnak a szakember, aki hozzátette, véletlen elütésből rengeteg durva történetet hallott már.

– Ha valamit tanulni lehet az ilyen esetekből, az az, hogy mindig nézzük meg, mit írunk alá. Ne higgyük azt, hogy a szállo­dák­nak olyan zárt rendszerük van, hogy sosem hibázhatnak – figyelmeztet Kiss Róbert Richárd. Nincs minden veszve A magyar polgári törvénykönyv szerint azzal, hogy aláírta Charlotte a számlát, feltételezhető, hogy megismerte annak a tartalmát, egyetértett vele és elfogadta azt. De a dolog nem ennyire egyszerű – magyarázta el Salamon András ügyvéd.

– Két dolog is befolyásolta, hogy visszakapta a pénzét Charlotte. Egyrészt ott van a tisztesség és a jó hírnév, hiszen itt csupán egy véletlen hibáról van szó. A másik dolog pedig, hogy a polgári törvénykönyvben benne van a jogalap nélküli gazdagodás is. A szálloda ebben az esetben jogalap nélkül gazdagodott. Az ugyanis nem nyújtott a 60 ezer eurónak megfelelő szolgáltatást. Ez emiatt azonnal visszajár – fejtette ki az ügyvéd. – Ha egy magyar utassal történik ugyanez egy uniós országban, akkor is a legelső dolog, hogy Magyarországon a bankkal tisztázza a helyzetet az ember, vagy adott esetben a pénzügyi békéltető testülettel. Ha ez eredménytelen, akkor kell bírósághoz fordulni a bank ellen. Ha a bíróság a banknak ad igazat, akkor be lehet perelni a hotelt – mondta Salamon András.

Vállalták a hibát

A Bors ellátogatott a hotelbe, ahol azt az információt kaptuk: részükről az érintett brit pár minden támogatást megkapott: azaz visszautalták a tévesen kifizettetett összeget Charlotte számlájára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714083613
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714083613
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147411_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros