Aktuális

Drakula-módszerrel tüsszentsen!

BoBe

Létrehozva: 2020.01.28.

Ne vegye félvállról a kézmosást! Jelenleg tombol az influenzaszezon, könnyen elkerülheti a megbetegedést, ha alaposan, a szabályok szerint tisztítja meg a kezeit. De azért túlzásba se essen!

Kikerülhetetlen, hogy a kórokozók és a baktériumok ne telepedjenek meg kezeinken nap mint nap, hiszen ahogy kilépünk otthonról, milliószámra találkozunk velük mindenütt. Elég egy kézfogás, egy ajtókilincs vagy a kapaszkodó megfogása, és máris megtörténhet a baj. Szerencsére könnyedén elébe mehetünk, ha alaposan kezet mosunk, naponta akár 8-10-szer.

Jobban szárít a folyékony szappan

Gyerekkortól kezdve azt tanuljuk, hogy étkezések előtt mossunk kezet, mert könnyedén bejutnak a baktériumok a szervezetünkbe. De nagyon kevesen tudják, hogyan is kell rendesen és alaposan elvégezni a műveletet, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi ideig és hogyan tesszük azt. Nem elég csak kutyafuttában leöblíteni a kezet a csap alatt, ezzel a kórokozók nem tűnnek el. A helyes folyamat a következő.

– Nedvesítse be a kezét, lehetőleg meleg, folyó vízben! Ezután kenje be szappannal a kézfejét, és dörzsölje át az ujjközöket is, egészen a csuklóig! Kézmosáskor vegyen le minden karkötőt, órát és gyűrűt kezeiről, mivel például a gyűrű alatt nem érintkezik a bőrrel a szappan. A folyékony szappan jó megoldás a tisztításra, de számoljon azzal, hogy sokkal jobban szárítja a kezet, mint a kemény szappan. Ha érzékeny a bőre, mindenképpen vegye ezt figyelembe, és válasszon megfelelő változatot! – kezdi a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos – Természetesen ha kemény szappannal tisztít, akkor miután végzett, leöblítve tegye vissza azt a szappantartóba, hogy lekerüljenek a nedves felüle­-té­ről a lemosott baktériumok – mondja.

Egy alapos kézmosás minimum húsz másodpercig tart, de a háziorvos szerint a legjobb, ha egy percig súrol, hogy a megfelelő hatást elérje. A még biztosabb hatás érdekében válasszon fertőtlenítő hatású szappant. Dörzsölés után öblítse le a kezeit meleg, folyó vízben, majd tiszta, száraz törölközővel szárítsa meg.

Tartson magánál fertőtlenítő gélt!

Mindig mosson kezet, amikor felkelt, és mielőtt lefekszik! Emellett napközben, étkezések előtt és után, sőt főzés közben többször is, hiszen a húsról könnyedén átvándorolhatnak a zöldségekre a kezünkről a baktériumok.

– Nagyon fontos, hogy ha kisbaba van a háznál, minden etetés és pelenkázás előtt és után alaposan mossa meg a kezeit. Ugyanilyen fontos, ha háziállatot tart, minden egyes kontaktus után érdemes megtisztítania magát, hiszen az utcáról még több kórokozó vándorolhat fel lakásába – mondja dr. Bense.

Emellett, ha a környezetében bárki beteg, náthás vagy éppen elkapta az influenzát, szinte kötelezően mosson alaposan kezet a találkozás után. Ugyanígy, ahogy hazaért munkahelyéről, és a mosdó használata után is egyből tegye a csap alá kezeit! Akinek kontaktlencséje van, annak a berakás és a kivétel előtt mindenképpen, de még fogmosás előtt is ajánlott az alapos tisztítás. An-nak, akinek a körmei hosszabbak ujjbegyénél, használjon körömkefét a biztos siker érdekében. Amennyiben napközben nincs lehetősége kezet mosni, tartson magánál fertőtlenítő gélt, a közlekedési eszközök használata után például kiemelten fontos lefertőtlenítenie magát.

Ne a nagyvilágba prüszköljünk!

Sokat segíthet társain, ha betartja a „tüsszentésetikettet”, hiszen egyetlen prüszköléssel körülbelül negyvenezer részecske hagyja el a szánkat, és száll el mindenfelé. Soha ne tüsszentsünk csak úgy bele a nagyvilágba anélkül, hogy eltakarnánk a szánkat!

Természetesen a legmegfelelőbb, ha zsebkendőbe tüsszentünk, de ez nem mindig kivitelezhető, mert van, amikor nincs rá idő előkapni egyet a táskából. Ilyenkor a helyes tartás az úgynevezett „Drakula-mozdulat”, amikor az alkarunkkal és a könyökhajlatukkal eltakarjuk a szánkat. Az etikett is kimondja, hogy társaságban illik elfordulni embertársainktól, nehogy a másik arcába prüszköljünk, és a higiéniai szabályok is erre figyelmeztetnek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138956_auto_resized.jpg
life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141917_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144003_auto_resized.jpg
life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713523218
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fájó döntést hozott meg Nádai Anikó: súlyos katasztrófa történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor