Aktuális

Csupán a képzelet szüleményei vagy tényleg léteznek szörnyek?

Csanálosi Beáta, Füredi

Létrehozva: 2019.11.02.

Rémalakok nemcsak a gyerekek képzeletében élnek, hanem a felnőttekében is. Legalábbis több olyan furcsa lényben hisznek már évek, sőt évszázadok óta, amelyeknek a létezésére nincs kézzelfogható bizonyíték. Pedig néha még a szemtanúk is másként írják le ezeknek a szörnyeknek a külsejét.

Nessie

A legismertebb ismeretlen, akiről szinte mindenki hallott – ugyanis több mint 1500 éve hisznek az emberek a létezésében –, a skóciai Loch Ness-tó mélyén élő hatalmas szörny. Változatos elméletek léteznek vele kapcsolatban: egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások csupán úszó fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakú hullámnak tartják azt, amit a szemtanúk láttak vagy látni véltek.

A legkorábbi beszámoló Szent Kolumba bencés apáthoz, Írország és Skócia védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a ke­reszténységet. A tudósok legfrissebb kutatása szerint valójában egy hatalmas angolna lehet a szörny, erre utal szerintük a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése.

Jeti

Hatalmas, főemlősszerű, valószínűleg a Himalájában élő lény. A név a tibe­ti yeh-tehből származik, jelentése: kicsi, emberszerű állat. A Himalája más népei jeren néven ismerik. A feltűnéséről már a 19. században is beszámoltak olyan brit hivatalno­kok, akik az indiai szubkontinens himalájai részén éltek. Írásaikban utalások vannak arra, hogy többször látták a havasi vadembert, illetve annak lábnyomait.

1953-ban Sir Edmund Hillary a Mount Everesten tett expedíciója során több nepáli buddhista kolostorban is hallott a lényről. A szerzetesek festményeket és a jetinek tulajdonított relikviákat, például levágott kezet mutattak neki. Később Hillary megpróbálta felkutatni a jetit, de nem sikerült rábukkannia.

Sokak szerint egy ismeretlen főemlősről, egy megmaradt emberszabásúról, esetleg egy medvefajtáról lehet szó, a tudósok és a szakemberek többsége azonban legendának tartja.

Molyember

Amerika egyik leghíresebb, máig megoldatlan rejtélyének főszereplője, közel két méter magas, szárnyakkal rendelkezik, szemei vörösen izzanak, testét pedig barnás szőr fedi. Az első beszámoló 1965-ből származik, egy Ohio folyó közelében élő fiú barna „angyalt” látott. Egy évvel később egy orvos felesége ugyanazon a területen egy hatalmas, lepkeszerű lényt fedezett fel. Míg mások egy hatalmas, barna embert láttak kirepülni a fák közül. 

1966 novembere és 1967 decembere között vagy százan jelentették, hogy látták a környéken. A lény egészen addig kísértett a környéken, amíg 1967. de­cember 15-én, minden előzmény nélkül összeomlott a Point Pleasant az ohiói Gallipoival összekötő híd, amely 46 halálos áldozatot követelt. Állítólag az áldozatok azok közül kerültek ki, akik látták a Molyembert. 

Számos elmélet kering róla: vannak, akik szerint maga a megtestesült gonosz, mások földönkívülinek tartják, de a legtöbben csak kitalációnak.

Kraken

Tengeri mondák szereplője, egy hatalmasra nőtt polip. Olaus Magnus tudós uppsalai érsek már a 16. század derekán említ egy minden képzeletet fölülmúló nagyságú polipot. Pontoppidan Erik bergeni püspök leírása szerint hátának átmérője jó félóra járás, karjai pedig vastagabbak a legvastagabb árbocnál.

 A Biblia is említ egy vízi élőlényt, a leviathánt, egy hatalmas sárkányt. Ennek agyarai vannak, tüzet okád, és amerre úszik, felforr a tenger vize. A vikingek szerint valahol Izland és Skócia között él a tengerben. A valóságban is léteznek óriáspolipok és -kalmárok, még ha nem is felhőkarcoló méretűek.  

Mokelé-mbembé

Jelentése lingala nyelven: az, aki megállítja a folyókat. Egyesek élőlénynek, mások szellemnek tartják. A Kongó környéki hagyományok szerint szárazföldi növény­evő, mérete egy kisebb ele­fánténak felel meg, hosszú nyaka, farka és kis feje van. Szeret a mély vízben bujkálni. 

Roy Mackal biológus megpróbálta felkutatni – sikertelenül. Szerinte egy hüllőről van szó, ami a varánuszfélékre hasonlít, csak nagyobb. Egyes feltevések szerint csupán egy orrszarvúról van szó, amely ma már nem honos a Kongó-medencében, de valamikor élt arrafelé. 

Chupacabra

A spanyol cabra chupar összevonásából jött létre, ami kecskeszívót jelent. A lény ugyanis háziállatokat, gyakran kecskéket támad meg, és kiszívja a vérüket.

 Először 1987-ben Puerto Ricóban észlelték, de feltűnt már Mexikóban és az Egyesült Államokban is. A külsejéről eltérnek a vélemények, legtöbben gyíkszerű lényként utalnak rá, állítólag tüskés a háta és repülni is tud. A szakértők szerint azonban a chupacabra csupán kitaláció.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében