Aktuális

Csak a sötétség nem elég a ködlámpához

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.01.11.

A ködlámpa használata még mindig divatos az utakon, pedig ha nem jól használjuk, büntetésre is számíthatunk. A különböző dizájnfények felszerelése viszont engedélyhez kötött.

Településen belül is be leket kapcsolni

A téli, havas, korán sötétedős időszakban még mindig a látni és látszani elv érvényes. Ha azonban nem megfelelően használjuk a ködlámpát, a többi autós látását gátoljuk: köd híján vakíthatja a szembejövőket és zavarhatja a mögöttünk közlekedőket.

Épp emiatt írja elő a KRESZ is, hogy mikor és hogyan lehet használni a ködlámpát: ha a látási viszonyok ezt indokolják. Ez azt jelenti, hogy ha valóban szükségünk van rá, hasz­nálhatjuk a lámpát akár te­lepülésen belül is, de csak a tompított fényszóróval együtt, nem pedig ahelyett.

– Az indokolatlan ködlámpahasználatot a rendőrség szabálysértési bírsággal sújtja. Tehát nem lehet csak azért használni, mert túl sötét van, sőt ha úgy felejtjük, az sem kibúvó a büntetés alól – magyarázta a Borsnak Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő, megjegyezve, hogy ha például várakozunk az autóval, már nem indokolt a ködlámpa, ezért le kell kapcsolni. Már a neve is mutatja: azért hívják ködlámpának, mert köd esetén fejti ki optimálisan a hatását.

Engedély kell a vagánysághoz

Főleg a fiatalok szeretik valamilyen extra fénnyel felszerelni a kocsit, ami viszont akár a forgalmiba is ke­rülhet.

– Az egyéb kiegészítő lámpák tekintetében van egy rendelet, amely pontosan megszabja, melyek azok a lámpák, amelyeket lehet használni, ezek milyen fényt bocsáthatnak ki és hová lehet felhelyezni. Ha valaki ettől eltérő fényekkel szeretné felszerelni a járművét, akkor előzetesen egy átalakítási engedélyt kell kérnie, enélkül szintén szabálysértést követ el a  tulajdonos – figyelmeztetett Dobrocsi. A KöHÉM szerint, ha a fényforrást a fényszóró engedélyében nem szereplő fajtájúra cserélik, akkor az engedély – és ezzel a jármű forgalmi engedélye is – érvénytelenné válik. Vagyis, egy közúti ellenőrzésnél még magasabb összegű büntetésre számíthatunk. Pontosan ezért ne próbáljunk meg játszani a lámpákkal, csak ha külön engedélyt kapunk erre.

Távolság és szín

Távolsági fényszórónak sötétben és tiszta időben legalább 100 méter távolságot kell megvilágítania. Tompított fényszórónál ugyanilyen feltételek mellett a minimális távolság 40 méter. Színében ugyanaz vonatkozik rá, mint a távolsági fényszóróra. Ködfényszóró esetében a középpontján átmenő vízszintes síkban és efelett a járműtől 25 méter távolságban 1 luxnál több nem lehet. Mindhárom színe csak fehér vagy szelektív sárga lehet az előírások szerint, kék lámpát pedig egyenesen tilos az autóra szerelni.

Fizetni kell a láthatatlan rendszámért

Télen könnyen előfordul, hogy a hó belepi az egész autót. Ilyenkor a sofőr letisztogatja a számára fontos részeket, de sokan a rendszám letisztításáról megfeledkeznek, pedig nem lenne szabad. Indulás előtt mindig meg kell győződni arról, hogy az autó készen áll-e az utazásra, és ebbe a rendszám láthatósága is beletartozik. Ha úgy indulunk el, hogy nem látszik, akkor a hatóságok büntetést is kiszabhatnak. Persze útközben is bekoszolódhat, hiszen hosszabb utazáskor nem tudjuk folyamatosan tisztán tartani, de a havas időszakban a pihenőidőkben mindig takarítsuk le a rendszámot.

Jön az online kárbejelentő

A hagyományos papír alapú kék-sárga bejelentő helyett most már telefonon keresztül is bejelenthetjük a balesetet. Egy applikációt kell letölteni, amelyben meg kell adni néhány személyes adatot. Ez azért fontos, hogy élesben már gond nélkül tudjuk használni a programot, ha éppen nincs egyik félnél sem kék-sárga bejelentő lap. A telefonos bejelentés is hasonlóan működik, mint a papír alapú, ugyanazok az adatok kellenek, ezért ha találkoztunk már a papírformával, az applikáció sem lesz újdonság.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089156_auto_resized.png
origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711713314
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089365_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087355_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711713314
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711713314
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek